Duurzaam reizen: 10 tips

Let’s face it: duurzaam reizen bestaat bijna niet. Hoe je het ook went of keert: met reizen richt je schade aan door op fossiele brandstoffen te rijden. De technologieën die nodig zijn om ​​echt verantwoordelijk te reizen bestaan niet of zijn nog niet geïmplementeerd. Maar wat kunnen we er dan aan doen?

In deze blog deel ik 10 manieren of tips om je carbon footprint, zoals dat zo mooi heet, zo veel mogelijk te minderen.

Als het gaat om duurzaam reizen dan kunnen we het allemaal wel iets doen; de locals, maar ook wij als reizigers en reisbloggers. In 2018 was ik op wereldreis. En hoewel ik zoveel mogelijk slow-travel niet alleen omdat het goed is voor de planeet, maar ook omdat ik het meer als reizen ervaar: vorig jaar was een slecht jaar voor mijn carbon footprint. Hieronder zie je mijn afdruk van het afgelopen jaar (2018). Via de website: kun je je eigen carbon footprint meten.

Mijn carbon footprint in 2018

Wat is duurzaam reizen

Duurzaam op reis (ook wel sustainable travel) is niet alleen het verminderen van onze carbon footprints, het verminderen van afval, het bevorderen van recycling enz. – het gaat ook over onze impact op mensen. Waar we ons geld uitgeven op toerisme-afhankelijke plekken, hoe we de natuur behandelen en hoe we met locals omgaan om een bestemming net als of zelfs beter achter te laten dan het was.

Duurzaam reizen tips

1. Verplaats je groen (er)

Wat we nu op zijn minst kunnen doen om een verantwoordelijke reiziger te zijn, duurzamer te reizen, is het minderen van vervuild vervoer te gebruiken. Vliegen is 20 keer slechter per kilometer dan de trein. Het is niet altijd mogelijk of logisch om over land te reizen, maar minder vliegen is al de beste manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Ook kun je duurzaam reizen in vervoer;  Vlieg minder waar nodig en kijk naar opties voor de trein. De stad verkennen? Ga fietsen of lopen in plaats van met taxi  (of deel een taxi). Toch vliegen. Je kunt duurzamer vliegen als je directe- in plaats van indirecte vluchten neemt. Ook kun je je  verdiepen in welke airline groener is.

Op roadtrip? Sommige verhuurbedrijven zijn groener dan anderen.

2. Ban plastic, neem je eigen opbergspullen mee

In winkels, wasserettes of bij een streetfood tentje. Overal kom je in aanraking met plastic. Zijn het niet de plastic tassen dan is het het de smoothie in plastic beker inclusief plastic deksel en rietje. Of het plastic bestek, verpakking om het eten in de supermarkt en flesjes water. Natuurlijk is het lastig om helemaal zonder plastic door het leven te gaan maar je kunt het plastic gebruik al flink verminderen door je eigen spullen mee op reis te nemen.

Maar wat neem je dan mee?

  • Niet meer weg te denken uit Nederland zijn de hervulbare flessen van Dopper. Maar waarom ook niet meenemen op reis? Dopper is geboren uit frustratie over de snelgroeiende plastic soep in onze oceanen. De Dopperfles is zo gemaakt dat je ‘m goed kan schoonhouden en jarenlang kan hergebruiken. Bovendien is de fles gemaakt van duurzame materialen. En de dop van de fles is omgekeerd een bekertje, ook handig als je bijvoorbeeld gaat kamperen. Als het aan Dopper en aan ons ligt leven we straks in een wereld waar mensen zich bewust zijn van het milieu en minder single-use plastic afval gebruiken.
  • Wat betreft tassen: het is heel simpel om je eigen tas mee te nemen. Zo heb ik al 10 jaar dezelfde waterafstotende was- en shoptas van Susan Bijl
  • Neem je eigen roestvrijstalen container mee voor streetfood in bijvoorbeeld Azië. Vaak komt je eten in plastic bakken die lekken. Met een eigen container kun je zelfs de deksel erop doen om je eten te bewaren als je vol zit en het lekt niet in je tas. Handig toch? Tip voor een roestvrijstalen container is de Feco lunchbox
  • Neem je eigen bestek mee en zeg nee tegen plastic bestek. Op reis zal het was lastig zijn om roestvrijstalen bestek door de douane te krijgen, maar je kunt ook houten bestek of nog beter: chopsticks meenemen.

3. Koop je spulletjes wisely

Het kopen van een sarong tijdens een reis door Bali of zo’n olifantenbroek in Thailand is leuk (en goedkoop), maar ga je dat echt gebruiken tijdens je reis? En thuis? Het is niet alleen extra bagage (tenzij je geen broeken meer over hebt door gaten, na een half jaar reizen zoals ik ;-)), maar het ligt thuis waarschijnlijk jaren in de kast totdat je het maar besluit weg te geven of gooien. Zonde. Wist je dat kleding niet ontbindt? – zelfs niet de “natuurlijke vezels?”.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de souveniers. Het is leuk om (vooral door locals) handgemaakte spulletjes mee te nemen, maar doe het niet for the sake of bringing something back. Toch?

4. Kies voor de markt en eet lokaal

In tegenstelling tot supermarkten zijn markten de perfecte plaatsen voor reizigers. Je kunt lekker proeven van het lokale eten en leert meer over de eetgewoontes in een land. Oh en de manier om de lokale taal te oefenen! Op de markt vind je vers, gezond voedsel dat niet is verpakt in plastic (bonuspunten!). Plus je steunt lokale boeren door in het seizoen te eten. Oh en vergeet niet je voedselcontainer en tas mee te nemen!

Fruit op de markt Cambodja
Lokaal eten

5. Maak gebruik van Refill stations

In landen zoals Azië kun je vaak geen gefilterd water uit de kraan krijgen, maar voor een klein bedrag (en soms zelfs gratis) kun je je fles bijvullen bij een waterpunt in hotels en bij restaurants en koffietentjes. Koop je wel een waterfles? Koop dan zoveel mogelijk grote verpakkingen van mininaal een liter. Wil je weten of je het water op jouw bestemming kunt drinken? Kijk dan eens op de websites:

6. Support lokale bedrijfjes

In plaats van de grote ketens kun je er altijd voor kiezen om een kleine lokale bedrijfjes te steunen. Denk aan een klein restaurantje of winkeltje. Zo weet je zeker dat het geld naar de locals en niet de CEO’s gaan die echt geen extra vakantiehuisje nodig hebben. Ga je souvenirs shoppen? Shop dan van verschillende winkels in plaats van alles bij één. Verdeel je geld en maak meerdere mensen blij :)

7. Lees je in

Waar ik mij persoonlijk heel erg voor schaam is dat ik in 2007 een olifantenritje in Thailand heb gemaakt en dat ik er niet heb gelet of het eco was.

Ik hou het maar op onwetendheid.

Hoewel ik een spontane reiziger ben en mij dus niet altijd uitgebreid inlees over de bestemming, probeer ik dat wel meer en meer te doen om beter te reizen.

In Californië was ik me er niet van bewust dat er een aantal jaar schaarste aan water was door de hitte. Zo is het wijs om minder lang te douchen (sowieso een goeie). Wij douchden al minder door het kamperen ;-)

Of doe die olifantenrit niet, of let erop of het verantwoord is om ze alleen te bezoeken. Bezoek bijvoorbeeld geen luwakplantage (van de Luwakkoffie) omdat de dieren niet goed worden behandeld. Informeer je in ieder geval goed of de betreffende animal sanctuaries ook echt sanctuaries zijn.

Bosbrand Californië
Bosbrand Californië

8. Verdiep je in de accommodatie

Duurzaam reizen in verblijf? Kies niet alleen de fancy hotels met infinity pools uit. Probeer zoveel mogelijk groen en local te slapen. Heeft het hotel een Towel and Sheet Reuse Programma? Doet het hotel aan waterbesparende initiatieven zoals low flush toiletten en douchekoppen met een lagere stroomsnelheid? Ook is het beter om een lokaal hotel te steunen dan in een Airbnb te slapen. Wil je toch in een Airbnb slapen? Kies dan voor een shared huis.

9. Don’t wander off

Is het een foto waard om beschermde gebieden te betreden? Beschermde dieren te storen, planten kapot te trappen. Allemaal voor die ene Instagramfoto? En misschien wel van een klif te vallen? Er is een reden dat erbij staat dat je op de paden moet blijven. Don’t be that tourist.

Lees ook: zo wandel je duurzaam

10. Praat niet alleen met medereizigers

De eenvoudigste manier om de cultuur te begrijpen is door met de lokale bevolking te praten, maar ook door te luisteren. En doe dat niet alleen maar om die populaire Instagramfoto van een local. Leer wat woorden, dat vinden ze geweldig. In Indonesië werden ze helemaal blij als ik ze in het Indonesisch bedankte. praat ook over je eigen leven. Vertel over jezelf: waarom reis je, wat vind je mooi aan het land en toon interesse in de ander.

Succes! En ik ben vooral benieuwd wat jij doet om duurzamer te reizen?

Meer lezen over duurzaam reizen?