3 tips om duurzamer te hiken

Reis alleen naar landen waar het veilig is. De meeste reistips op onze website zijn ter inspiratie voor toekomstige reizen. Hou altijd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor het laatste reisadvies!

Januari 2019 is de maand van duurzaam reizen op Lone Drifters. En vorige keer schreven we over duurzaam op wintersport. Vandaag hebben wij een aantal tips om duurzaam te wandelen. Wandelen of hiken is al veel duurzamer dan reizen met de auto. Wil je net als ons duurzamer reizen en hou je van hiken? Dan hebben wij 3 ‘duurzaam hiken’ tips voor je.

1.Koop tweedehandse wandelkleding

Er zijn genoeg plekken waar je een tweedehands outfitje kan scoren: Marktplaats, fora en Vintage Sales. Ga je bijvoorbeeld reizen door Canada, Nieuw-Zeeland en Amerika? Dan zijn er genoeg tweedehandswinkels die outdoormerken verkopen. Zo kochten wij spullen voor in de camper en tweedehands wandelkleding. Gebruikte gear is altijd duurzamer. En weet je wat? Als hiker wil je de nieuwste ontwikkelingen, maar over het algemeen zijn nieuwe modellen niet veel anders dan hun  voorgangers. Tweedehandse producten die goed zijn behandeld schelen bovendien ook nog eens in de portemonnee en jij zorgt ervoor dat het niet in de prullenbak beland.

2. Verpak je voedsel wisely

Verpak je voedsel in afbreekbaar plastic of een roestvrijstalen container. Met een eigen container kun je zelfs de deksel erop doen om je eten te bewaren als je vol zit en het lekt niet in je tas. Tip voor een roestvrijstalen container is bijvoorbeeld de Feco lunchbox, maar er zijn genoeg webshops waar ze lunchboxen verkopen (liefst niet van plastic, niet alleen vanwege het milieu, maar ook vanwege BPA)

3. Leave no Trace

En last but no least: leave no trace. Het lijkt een ooen deur, maar dat is het niet voor iedereen. Je wilt net even een foto van een eekhoorn maken, maar je hebt geen zoomlens. Je stapt daarom van de trail af en loopt een paar meter over kwetsbare grond.

eekhoorn in een boomstam

Op sommige locaties mogen we allang blij zijn dat we er mogen wandelen en dat er een pad is aangelegd. Respecteer daarom de regels en bescherm de natuur, anderen en wees een goed voorbeeld.

Blijf op de trail, vooral als dat wordt aangegeven. Op sommige plekken is het ecosysteem erg breekbaar en duurt het lang voordat iets weer is aangegroeid.

Is er een ban op vuur maken? Doe dat dan niet. Vooral als je gaat hiken in Amerika en Canada zie je vaak een waarschuwingsbord waar de gradatie van bosbranden wordt aangegeven.

Meer lezen over duurzaam reizen?