4 duurzame tips voor wandelaars

Wandelen of hiken. Het is al veel duurzamer dan op pad gaan met een vervoersmiddel op benzine. Maar je kunt ook het hiken duurzaam maken. Zo kun je tweedehands wandelkleding aanschaffen en je voedsel duurzaam verpakken. Wat kun jij doen om duurzamer te wandelen? Bekijk onze duurzame wandeltips.

1.Koop tweedehandse wandelkleding

Gebruikte gear is altijd duurzamer.

Er zijn genoeg plekken waar je een tweedehands outfitje kan scoren: Marktplaats, fora en de app Vinted is ook een goede tip. Ga je bijvoorbeeld op outdoorvakantie naar Canada, Nieuw-Zeeland en Amerika? Dan zijn er genoeg tweedehandswinkels die outdoormerken verkopen. Zo kochten wij spullen voor in de camper en tweedehands wandelkleding. Gebruikte gear is altijd duurzamer.

En weet je wat? Als hiker wil je de nieuwste ontwikkelingen, maar over het algemeen zijn nieuwe modellen niet veel anders dan hun  voorgangers. Tweedehandse producten die goed zijn behandeld schelen bovendien ook nog eens in de portemonnee en jij zorgt ervoor dat het niet in de prullenbak beland.

En als je dan toch graag nieuwe outdoorkleding wilt? Koop dan kwaliteit.

2. Koop kwaliteit

We zullen vast niet de eersten zijn die toegeven dat een nieuwe outdoorkleding niet altijd goed is. De meeste website proberen je slim nieuwe aankopen te laten doen. Het is nooit de moeite waard iets te kopen om het te kopen. En dit is iets wat ik mezelf een aantal jaren geleden heb moeten leren en wat mij eigenlijk heel goed af gaat. Als reisblogger wordt mij vaak kleding aangeboden om uit te proberen. En ik weet dat collegabloggers vaak kleding revieuwen om het hebben van iets gratis.

Zo weiger ik regelmatig een nieuwe jas, want wat heb ik aan 5 outdoorjassen als ik 1 hele goede Gore-Tex jas heb? Niet voor niets zie je mij op Instagram regelmatig in dezelfde rode Gore-Tex jas en roze regenjas. Het is altijd waardevol om doelgericht producten te kopen die lang meegaan (sorry Amazon). Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor de wereld. Er bestaat al genoeg kleding.

Rode Gore Tex Pro jas

Natuurlijk zijn niet alle outdoormerken perse slecht om te kopen. Sommigen, zoals Patagonia, Black Diamond, The North Face, Arc’teryx en Eddie Bauer, hebben openlijk de oxymoronische aard van hun bestaan ​​erkend en nemen drastische maatregelen om duurzamer te worden. Elk jaar oefent Patagonië, misschien wel het meest duurzame grote bedrijf ter wereld, steeds meer controle uit over hun supply chain.

3. Verpak je voedsel wisely

Verpak je voedsel in afbreekbaar plastic of een roestvrijstalen container. Met een eigen container kun je zelfs de deksel erop doen om je eten te bewaren als je vol zit en het lekt niet in je tas.

Tip voor een roestvrijstalen container is bijvoorbeeld de Feco lunchbox, maar er zijn genoeg andere webshops waar ze duurzame lunchboxen verkopen (liefst niet van plastic, niet alleen vanwege het milieu, maar ook vanwege BPA)

4. Leave no Trace

En last but no least: leave no trace. Het lijkt een open deur, maar dat is het niet voor iedereen. Je wilt net even een foto van een eekhoorn maken, maar je hebt geen zoomlens. Je stapt daarom van de trail af en loopt een paar meter over kwetsbare grond.

Afval in Hawaii

Op sommige locaties mogen we allang blij zijn dat we er mogen wandelen en dat er een pad is aangelegd. Respecteer daarom de regels en bescherm de natuur, anderen en wees een goed voorbeeld.

Blijf op de trail, vooral als dat wordt aangegeven. Op sommige plekken is het ecosysteem erg breekbaar en duurt het lang voordat iets weer is aangegroeid.

Gooi je voedsel altijd weg in prullenbakken. Niet aanwezig? Zorg er dan voor dat je het afval in je tas bewaart tot je een prullenbak vindt.

Moet je naar het toilet? Plassen in het openbaar is OK. Wat doe je nu met het vuile toiletpapier? Zorg voor een ritssluitingszak voor je viezigheid en neem het mee in je rugtas. Gooi toiletpapier niet weg in de wildernis. Het breekt niet zo snel biologisch af en laat in ieder geval een rotzooi achter als het regent of als het waait. Begraaf, verbrand of verstop het ook niet onder stenen. E

Is er een ban op vuur maken? Doe dat dan niet. Vooral als je gaat hiken in Amerika en Canada zie je vaak een waarschuwingsbord waar de gradatie van bosbranden wordt aangegeven.

Meer lezen over duurzaam reizen?

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit heeft geen invloed op de informatie op deze site. Wil je hier meer over weten, kijk dan in ons Privacybeleid in de footer van de website.