Snorkelen voor beginners: tips voor je eerste keer

De eerste stappen naar een top eerste snorkelervaring zijn een goede mentale voorbereiding en passende snorkeluitrusting. Dat heeft mij vooral geholpen – ik kamp al jaren met een vissenfobie. Tijdens een van mijn laatste snorkelervaringen in Egypte was ik goed voorbereid. En hoewel nog best spannend – hebben de juiste spullen, locatie en gezelschap mij de magie van het snorkelen laten zien. Ga je voor het eerste snorkelen? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten over snorkelen, hoe je je moet voorbereiden en welke spullen je moet meenemen.

Voordat je het water in gaat

Bedenk dat de meeste mensen moeten oefenen voordat ze gaan snorkelen. Als je je aanmeldt bij een snorkeltour leggen ze vaak uit hoe je veilig kunt snorkelen.

Nog beter is het om eerst een oefenduik te maken om vertrouwd te raken met ademen en je snorkeluitrusting. Het is eerst gewoon heel raar om door je mond te ademen en het duurt even voordat je je op je gemakt voelt. Dat is normaal.

Snorkeluitrusting: dit heb je nodig

Spullen kunnen je snorkelervaring beter maken, of juist belasten. Key is om alleen het hoognodige mee te nemen naar een snorkeltrip.

Bedenk van te voren of je gaat investeren in snorkeluitrusting of dat je deze gaat huren. Je kunt snorkeluitrusting voor een goede prijs bij Decathlon lopen.

Hier is een lijst met snorkeluitrusting die je moet meenemen als je gaat snorkelen:

  • Wetsuit/rashguard – Ideaal voor warmte of bescherming, vooral in koelere wateren. Deze zijn er in verschillende maten (kort of lang).
  • Zwemvinnen – Vinnen zijn nuttig om energie te besparen en snel te zwemmen. Ik gebruikte voor het eerste vinnen en dat ging zoveel makkelijker dan zonder vinnen. Ze komen ook van pas als je tegen de stroom in zwemt. Om deze redenen zijn ze de moeite waard om in te investeren of te huren als je vaker gaat snorkelen.
  • Duikmasker / duikbril – Deze zijn essentieel voor het zien onder water. Je zult er even aan moeten wennen. Snorkel-/duikmaskers houden het water uit je ogen en zorgen ervoor dat je het prachtige wilde leven onder de golven kunt zien.
  • Drijfmiddel – Een drijfmiddel zoals een opblaasbaar snorkelvest wordt aanbevolen voor extra veiligheid. Zorg ervoor dat je er een hebt die gemakkelijk opblaast of leegloopt.
  • Snorkelhouder – De snorkelhouder bevestigt de duikbril aan de snorkel en houdt de twee veilig met elkaar verbonden.
  • Snorkel – Gevormde adembuis om ervoor te zorgen dat je lang genoeg onder water kunt blijven om het onderwaterleven in je op te nemen!
  • Droge snorkel – Gespecialiseerde adembuis die voorkomt dat er water in komt. Het enige doel van een droge snorkel is te voorkomen dat er water in de snorkel zelf komt. Hij is niet bedoeld om onder water te kunnen ademen zoals een duikfles.

De beste snorkeltips

Onthoudt deze tips en je eerste keer snorkelen zal er eentje zijn om nooit te vergeten!

Vind een passende masker

Plaats in de winkel het masker over je ogen en doe het elastiek over je hoofd. Zorg ervoor dat er geen kronkels zijn en dat de banden vlak boven je oren zitten. Draag je maskerband niet aan de basis van uw hoofd, want dan kan het masker van zijn plaats glijden en kan er water binnensijpelen. De maskerband moet goed passen rond het breedste gedeelte van je hoofd.

Er zijn manieren om ervoor te zorgen dat je masker goed op je gezicht past voordat je op pad gaat. Druk het masker op uw gezicht en adem lichtjes in en door je neus. Als het masker goed om je gezicht past zodra je het loslaat, is dat een duidelijk teken dat u de juiste maat hebt gevonden, maar maak het ook niet te strak op je gezicht vast.

Een te strak masker kan hoofdpijn of gewoon ongemak veroorzaken, en bovendien helpt de druk op het masker zodra je in het water bent, het op zijn plaats te houden. Vergeet niet dat baarden en pony’s in de weg kunnen staan van een goede pasvorm van een snorkelmasker. Borstel je haar weg – ik maakte zelfde de fout mijn pony niet weg te halen met clipjes. Haar in je masker kan ervoor zorgen dat er lekkage kan optreden.

Haal overtollig water uit je masker

Leer van te voren hoe je water uit je masker haalt. Hier zijn verschillende technieken. Loopt je masker vol met water, raak dan niet in paniek. Het zou zonde zijn als je iets moois ziet en je ervaring verpest wordt omdat je niet weet hoe je het masker leeg maakt.

Om het water eruit te krijgen, trek je de onderkant van je masker weg van je gezicht en blaas je naar buiten. Houd je ademhaling normaal, zorg dat je comfortabel zit en ontspan. Controleer voordat je weer onder water gaat of je masker lekt.

Gebruik vinnen

Met vinnen ben je zoveel mobieler onder water en houd je genoeg energie over. Ik vond het zo fijn toen ik eenmaal door had hoe vinnen werken, ook al deed ik het nog niet perfect.

Er zijn verschillende soorten vinnen: full-foot en verstelbare vinnen. Vinnen met volledige voet zijn vaak een top keuze voor beginners. Let erop dat de vinnen niet te strak, te los of te pijnlijk zitten.

Raak het koraal niet aan

Koraal is een levend organisme dus ga er niet op staan en kijk uit met je vinnen. Kijk naar beneden terwijl je op het water drijft. Kijk ook uit met rotsen en waar je gaat staan. Dit kan je gemakkelijk verwarren met een kwetsbaar onderwaterorganisme.

Gebruik biologisch afbreekbare zonnebrandcrème

Biologisch afbreekbare zonnebrandcrème is beter voor het ecosysteem. oxybenzone en octinoxate zijn twee ingrediënten die vaak in zonnebrandcrème worden aangetroffen en schadelijk zijn voor koraalriffen. Zonnebrandchemicaliën zoals deze kunnen bijdragen tot het verbleken van koralen. Andere mogelijk schadelijke ingrediënten waarvoor je moet oppassen zijn PABA, octocrylene, avobenzone, homosalate, 4-methylbenzylidene camphor of butylparaben (een conserveringsmiddel). Vermijd in het algemeen zonnefilters die olie en potentieel schadelijke chemicaliën bevatten.

Snorkel nooit alleen

Een partner voor beginners en zelfs voor gevorderde snorkelaars is een must mocht er iets misgaan. Bovendien is het delen van de ervaring met zijn twee toch veel leuker?

Wees bewust van gevaren

De engste dingen om voor uit te kijken zijn haaien of barracuda’s. Of ze er zijn is afhankelijk van de locatie waar je gaat snorkelen, maar de kans is klein dat je deze tegenkomt. Lees in over de veel voorkomende wilde dieren voordat je een snorkellocatie kiest.

Andere mogelijke zeegevaren zijn lion fish en kwallen. Lion Fish zijn meestal ongevaarlijk en steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Kwallen daarentegen kunnen kleine jeukende wonden veroorzaken. Grote kwallen zijn gevaarlijker, maar worden niet vaak gezien tijdens snorkelexpedities.

Snorkelen is veel leuker dan dat het gevaarlijk is, en het ervaren van een ander leven kan heel mooi zijn, ook als je een vissenfobie hebt! Happy snorkeling!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *