Boardchick van Januari #2: Heleen Muijsers

Stel je voor dat je buurjongen je kennis laat maken met kitesurfen en dat je verslaafd raakt. Van het Zwartemeer verhuis je naar Port de la Selva, Spanje en je doet mee aan wedstrijden. Je ziet de mooiste plekjes op deze wereld. Soul Surfer Heleen Muijsers woont nu op loopafstand van de zee in Spanje en verteld over haar liefde voor boardsports.

Naam: Heleen Muijsers

Leeftijd: 31

Woonplaats: Port de la Selva, Spain

Beroep: semi-professional windsurfer, windsurf instructeur, professional barista.

Opleiding: Bedrijfseconomie en event management

Favoriete muziek: Ik hou van meerdere muziekstromen, ik blijf eeuwig fan van Bob Marley, relaxing, down to earth, het maakt me happy. Ik laat me inspireren tijdens het reizen en luister graag verschillende culturen.

Favoriete eten: Ik ben gek op lekker eten! Mijn favorieten zijn salade geitenkaas, verse vis, donkere chocolade en de cashewnoten.

Hoe ben je begonnen met boardsports?

Het is begonnen met snowboarden. We gingen op wintersport mochten kiezen tussen skiën en snowboarden. Natuurlijk koos ik voor het laatste! We kregen de hele week snowboard les en ik was verslaafd. Met windsurfen ben ik later begonnen, mijn buurjongen ging surfen en ik ging mee. Achter op het meer bij het huis raakte ik verslaafd aan windsurfen, eens begonnen en nooit meer gestopt, weer of geen weer ik lag in het water.

Na welk moment had je het gevoel dat je het echt kon?

Oei! Toen ik mijn eerste freestyle trick landde, ik weet het eigenlijk niet! Ik ben al heel vroeg begonnen met het geven van windsurf lessen en ik ben van mening dat als je les geeft, je zelf ook moet weten wat je doet. Ongemerkt train je zo ook je eigen vaardigheden. Toen ik met gemak een groep enthousiaste kids de eerste surf les heen en terug kon laten surfen voelde ik wel een soort van euforie.

Ik ben altijd een soul surfer geweest. Nadat ik toevallig aan mijn eerste Nederlandse kampioenschap Freestyle meedeed en met geluk overall Nederlands kampioene werd. Datzelfde jaar kreeg ik de mogelijkheid een winter samen met een vriendin op Bonaire te verblijven. Dit was een mooie kans en ik had mijzelf een doel gesteld, als dit lukte wilde ik serieus verder gaan in de wedstrijd sport. Nu na twee jaar wedstrijd ervaring denk ik dat ik wel een klein potje kan windsurfen. :)

Ik ben altijd een soul surfer geweest. Nadat ik toevallig aan mijn eerste Nederlandse kampioenschap Freestyle meedeed en met geluk overall Nederlands kampioene werd.

Hoe vaak en waar oefen je?

Als het kan oefen ik dagelijks, en 1 dag niet. De dag planning hangt helemaal af van de voorspellingen/condities. Sinds kort woon ik samen met mijn vriend in Port de la Selva, Spanje. De surfspot ligt voor de deur. Als er even geen wind ligt ga ik SUP’en of een rondje hardlopen. Als de condities ergens anders beter lijken rijden we daarheen.

Afgelopen zomer heb ik twee maanden op de Canarische eilanden doorgebracht, getraind en aan de PWA worldtour meegedaan. Deze winter ben ik weer in Kaapstad om te trainen. Hier zijn veel verschillende spots waar je onwijs mooie golven kunt vinden.

Wat vind je het mooist aan de boardsports lifestyle?

Het mooiste vind ik: de vrije geest, de jonge, creatieve, ondeugende en never give up mentality. De ambiance van geniet van het leven, het gevoel van vrijheid! De flow van het rijden en het nemen van je eigen pad.Het is gewoon heerlijk om met je surfboard het water op te stappen. Uit het normale leven, in de natuur. Ik denk dat dat voor ons een bepaald soort van verslavend effect heeft.

Wat is een boardchicks musthave?

Extra doorzettingsvermogen en durf/lef kun je goed gebruiken. In materiele zin kun je natuurlijk niet zonder een board! Ik ben verslaafd aan mijn Carver skateboard, het werkt super voor het trainen van front en backside turns. Daarnaast een zonnebril en factor50 en you are ready to rock!

Wat voor advies zou je jezelf willen geven toen je net begon?

Neem een surflesje het is super leuk en het bespaart je wat uurtjes zelf struggelen en zwemmen. Daarnaast laat je informeren door de professionals welk materiaal je het best kunt gebruiken voor jou niveau.

Welke locaties moeten gevorderden volgens jou niet missen?

Kaapstad is de Capital of windsurfing als je het mij vraagt! Ik ben er zelf nooit geweest, ik denk dat Australië en Hawaii ook niet te missen spots zijn voor de gevorderden.

Waar droomde je vroeger van?

Een beetje onverwachts maar ik was een echt paarden meisje. Ik droomde van een range vol met paarden. Ik ben opgegroeid op een boerderij en we hadden onze eigen pony’s. Alles draaide om de paarden.

Waar droom je nu van?

Ik droom van een wereldreis met een zeilboot. Een waveset en SUP-board langs de reling en surfen waar het uitkomt. Een huisje aan de zee, golven voor de deur, helder water en een lekker zonnetje!

Favoriete plaats in de wereld.

Ik heb meerdere favorieten, ik denk dat een plaats gevormd wordt door je omgeving en de mensen die je ontmoet, al je belevenissen. Zo heb ik veel mooie herinneringen aan de Caribbean, Curacao en Bonaire, Sardinie, Kaapstad en zelfs het Zwartemeer waar ik opgegroeid ben in Nederland.

De schone natuur en mogelijkheden om te surfen is enorm belangrijk, het water, de wind, de golven, de zon, de zee en de bergen. Momenteel is mijn favoriet Port de la Selva waar ik woon aan de Mediterrane zee in de uitloop van de Pyrenees samen met mijn liefste.

Levensmotto?

Ik wordt blij van de gezegdes als, ‘pluk de dag’, ‘geniet van het leven’, ‘live your dream’. Maar alles boven alles, ‘heb lief’ & ‘enjoy your ride’!

Life is for living..