Boardchick van januari #1: Jolyn Koudstaal

Allereerst: Een gelukkig nieuwjaar! Style Spy zoals jullie die kennen bestaat officieel 3 jaar jajh. En deze maand starten we met niet 1 maar 2 boardchicks per maand. Elke eerste en derde vrijdag van de maand een nieuw interview! En er komt zelfs een Boy On Board aan! Leuheuk. 

Het interview van deze maand starten we met Jolyn (25) uit Zwaagwesteneinde. Jolyn geeft 1,5 jaar kitesurfles en kite zelf al 2 jaar. Afgelopen zomer heeft ze Kiteschool Freeriderz te Friesland gerund en heeft ze natuurlijk ook kitesurflessen gegeven. Na het hoogseizoen is ze 2 maanden werkzaam geweest op charterklipper Ambulant (ze werkt elk jaar een paar maand als matroos op charterklippers) en nu zit Jolyn ruim3 weken op Sal ( Kaapverdië) om kitesurflessen  te geven bij KookProof. Terwijl ze daar zit vond ze nog de tijd om onze vragen te beantwoorden. Meet: Jolyn!

Hoe ben je ooit begonnen?

Ik ben van huis uit opgegroeid met watersporten. Zeilen, stand up paddle, kanoën en ook windsurfen. Elke zomer gingen we naar een camping in Friesland met een groot meer waar ik elke dag te vinden was. Toen ik nog op de basisschool zat was ik elke woensdag te vinden in een skatepark waar ik met ‘de grote jongens’ aan het skateboarden was. Tegen mijn 12e jaar kochten mijn ouders een zeilschouw en zat ik 6 weken op het water. Eenmaal wat ouder begon ik met kitesurfen. Na een tripje met KiteHolland was ik helemaal verkocht. Nu werk ik bij de Kiteschool die daar les gaf.

Hoevaak en waar oefen je?

Ik geef vrij veel les, dus het is lastig om tussendoor tijd te vinden om zelf te kiten. In het voor- en najaar ben ik vaak op het Harlinger strand te vinden en als het even kan ook op het Groene strand op Terschelling. Wanneer ik lesgeef ben ik veel te vinden op Kornwerderzand en Hindeloopen aangezien we daar met de kiteschool lesgeven. Op het moment ben ik op Sal KiteBeach.

Jaloehoers! En wat vind je het moeilijkst aan boardsports?

Het moeilijkste vind dat ik steeds beter wil worden en zo snel mogelijk. Ik vind het veel te leuk! Ik heb een knieblessure en door mijn enthousiasme is die na een jaar nog steeds niet over. Fysio, fysio, fysio. Gelukkig heb ik na 4 fysio’s eindelijk één gevonden die me precies kan uitleggen wat ik heb en wat ik er aan kan doen. Ik moet mezelf echt leren stap voor stap nieuwe dingen te leren.

Wat vind je het leukst?

Er valt zoveel te leren! Je bent nooit klaar! Het kan altijd sneller, hoger, meer rotaties enz. Af en toe krijg ik les van mijn vriend die al 10 jaar kite en de jongens van de kiteschool geven me veel tips.

Je doet ook aan snowboarden?

Ja, ik heb bijna mijn papieren om les te mogen geven. Ik moet vanwege mijn knieblessure nog het één en ander uitstellen. Ik kom half februari terug van Sal en begin een maand later op Tall Ship Thalassa!

Wat is je droombestemming?

Ik heb tot nu toe alleen nog maar in Friesland gekite en een poging gedaan in Frankrijk (helaas waaide het de hele week niet) en Sal. Het lijkt me geweldig om naar Brazilië, Portugal, Kaapstad of Bonaire te gaan! Mooi weer, weer eens wat anders dan mijn eeuwige wetsuit! Maar ik ga eerst zeilen in Ierland, Engeland, Schotland, Duitsland, Denemarken en Nederland!!!! Oja en ik zit momenteel in Afrika!

Ja, hoe bevalt het in Sal?

Het is een super mooie bestemming om te kitesurfen. Op het mooie kitebeach heb je mooie golven, choppy water en heel af en toe, stukjes vlak water waar je je unhooked tricks kan poppen. Tevens kan je hier super golfsurfen, stand up paddlen, bodyboarden, duiken, zeilen en windsurfen. Verder is de cultuur erg tegenstrijdig; aan de ene kant heb je luxe hotels, maar omringt door bouwplaatsen. Verder zijn er kleine souvenir winkeltjes (waar ze je met veel charme naar binnen loodsen, je kent het wel “pretty lady look at my shop, is from my family, look look”), veel eetgelegenheden en mini supermarktjes. Gelukkig hebben ze daar WIFI!

Ik denk dat je als boardchick laid back moet zijn. One of the guys. De sport is nog niet echt bezet door de vrouwen, dat zie je ook wel aan de gear

Toen ik hoorde dat ik hier les kon gaan geven heb ik eerst geïnformeerd hoe het is om er als vrouw rond te lopen. Ik moet zeggen, de mannen hebben mooie praatjes en ze gebruiken bij elke vrouw hetzelfde. “Pretty women! Yes yes you’re beautiful lady!”. Maar ik loop hier met een gerust hart over straat, al loop ik s’ avonds wanneer het donker is niet graag alleen.
Tot nu toe heb ik alleen nog maar gesurft en gekite. Ik hoop dat ik aan het einde van mijn werkperiode hier nog kan gaan duiken, zeilen en snorkelen. En heel misschien naar een ander eiland zeilen!

Wat heb je als boardchick echt nodig, wat is een musthave!?

First thing? Kokosolie!!! Voor in je haar, voor je huid, om te eten! Maar vooral je haar, jeeeeejz zout water, zon en wind? Niet goed!! Kokos erin en blijft super! Eet gezond! Ik ben sowieso erg van de gezonde voeding, dat kan niet anders voor en sporter. s’Ochtends eet ik havermout met van alles en nog wat. Noten, cranberrys, moerbeien, appel, banaan, honing, kaneel, cacao. Super voor energie! Voor de pauzes bananen!

En qua karakter, ik denk dat je als boardchick laid back moet zijn. One of the guys. De sport is nog niet echt bezet door de vrouwen, dat zie je ook wel aan de gear (al doet Mystic zijn uiterste best!). Dit vind ik echt heel jammer, ik zie weinig andere chicks op het water. Ik merk wel dat het meer wordt, maar de groei is er nog niet echt.

Tot slot een Boardcheck: Wat voor board gebruik je?

Kite: Youri Zoon pro 2014 134. Het is een basic design (wat ik erg jammer vind dus heb ik het board gepimpt) maar wel een lekker Freestyle board! Ik ben er echt super blij mee! Lekker poppen! Na het lesgeven gebruik ik vaak de gear van de school, in de school gebruiken we de RRD Placebo boards.

Snowboarden: Burton Lipstick 143! Lekker freestyle board. Het design? Mensen op het strand in hun ligstoel! Hoe vet!

Meiden!! Lekker gaan kiten!! Het is zo leuk! Neem eens les en ervaar hoe het is, eenmaal op t board en aan de kite, dan ben je zeker hooked!!
Check voor Friesland/Nederland zeker www.kitesurfles.net en voor Sal www.kookproof.com. Wil je een weekje weg, zeilen én tegelijk kitesurfen leren met de allerleukste mensen? www.kiteholland.nl

Ohja, en NOOOO STRESS :)

Heb je iets aan onze blog gehad? Laat het ons weten met een duimpje omhoog ^_^

Oprichter Lone Drifters