Extreme sports chick: Mariet Mons

Na een jaar elke maand een Boardchick of the month online te hebben gezet, is het deze maand de maand van Extreme sports chick Mariet Mons (24) uit Den Haag. Samen met haar vriend liet ze een droom uitkomen: bij de zee wonen! Als het even kan loopt ze er heen en geniet ze van de zee, de zoute lucht, de wind, het zand tussen haar kleren, de wind in haar haar en als ze geluk heeft; de zon op haar gezicht. Ze houdt van de zee, en daarmee komen we op de extreme sport die ze beoefent: duiken!

Evey: Wanneer ben je voor het eerst met de sport in aanraking gekomen?
Al mijn hele leven ben ik het water niet uit te slaan; zwemmen, snorkelen, in de branding torentjes bouwen van nat zand… In 2007 haalde ik op het geweldige eiland Bonaire mijn Padi Open Water, waarmee je officiëel tot 18 meter diep mag duiken. Ik dacht dat ik onder water ademen heel raar en lastig zou vinden, maar het ging super! Tijdens je training leer je heel veel en moet je bijvoorbeeld ook onder water je masker af doen en weggooien en hem dan weer terugzoeken etc. Dat was allemaal vooraf wel spannend maar absoluut niet moeilijk. Ik haalde m’n Padi en sindsdien ben ik hooked!

Evey: Hoevaak en waar oefen je?
Veel minder vaak dan ik zou willen, het is namelijk niet echt een sport die je ‘even’ gaat doen in Nederland en het is heel duur. Reizen is een passie en als ik in een land ben waar mooi kan worden gedoken dan ga ik. Zo ben ik laatst in Thailand wezen duiken! Het lijkt me ook heel leuk om een keer in Nederland te duiken.

Evey: Wat vind je het moeilijkst aan de sport?
Iets moeilijks kan ik niet echt bedenken, ik vind het namelijk van begin tot eind helemaal fantastisch om te doen! Iets wat ik jammer vindt dan maar: dat het zo duur is en in mijn huidige leven niet heel vaak kan.

Evey: Wat vind je het tofst?
Wat ik er leuk aan vind is zo’n beetje alles, haha. Maar het allerleukst is misschien wel de rust. Altijd als ik na het snorkelen of duiken weer boven water kom moet ik even omschakelen. Ik kan helemaal opgaan in de beweging van de vissen en de manier waarop alles onder water in zo’n heerlijke flow zit. Soms blijf ik even op één plek stilhangen en dan zie je dat er echt een hele community leeft rond één steen of stuk koraal: geweldig. Of dat je even omdraait en omhoog kijkt: meters en meters water boven je, helemaal vol met vissen en prachtige flora, dat is elke keer weer een wauw-momentje.

Evey: Heb je doelen voor jezelf gesteld?
Zoals ik al aangaf lijkt het me tof om te duiken op plekken die je in de eerste instantie niet zou uitkiezen, maar wat echt een kleine droom is? Freediven. Je traint je longen en de rest van je lichaam dan zo dat je kunt duiken zonder al die heisa om je lichaam heen. Geen vest, geen fles, geen gewichten… Just you, your wetsuit, flippers and the water. Het lijkt me geweldig om dat te kunnen en dan een keer met wilde dolfijnen te dansen.

Evey: Wat is je droombestemming?
Ohh er zijn nog zoveel mooie plekken die ik wil bezoeken! Een paar weken terug ben ik bij Sail Rock geweest, vlakbij Koh Tao, Thailand. Dat is één van de top 10 beste dive sites van Azië, en terecht. Het is er práchtig! Waar ik graag nog heenwil: Australië, Mauritius, The Big Blue Hole in Belize, Borneo, Fiji, Ijsland en Tragoess, Oostenrijk. Daar vind je een park wat elk jaar onder water verdwijnt vanwege smeltende sneeuw uit de omringende bergen. Dat lijkt me zó tof! En dit zijn nog maar een paar van de plekken die ik wil bezoeken; genoeg te doen dus!

Evey: Wat heb je om de sport te beoefenen echt nodig, wat is een musthave?
Een kalm karakter is heel handig, je moet echt kalm blijven onder water en weten wat je aan het doen bent: dan geniet je het meest! Sommige mensen raken in paniek vanwege het feit dat ze zo diep onder water zijn, maar daar moet je gewoon niet over nadenken. Het is heel belangrijk om rustig te blijven onder water en om zo langzaam mogelijk te ademen, zo doe je het langst met je lucht. Leuk dingetje: onze divemaster in Thailand complimenteerde mij met het feit dat ik zo relaxed en als een vis in het water was, en liet me compleet mijn eigen gang gaan, waardoor ik veel voorop zwom en alles goed kon filmen met mijn GoPro.

Lees meer over Mariet op haar blog waar ze schrijft over haar leven en de reizen die ze maakt. Over duiken heeft ze nog nooit echt uitgebreid geschreven… de reden? Zóveel leuk filmmateriaal dat ze het elke keer voor zich uitschuift om dat allemaal uit te zoeken! Ik zeg: doen!

Foto’s: courtesy of Mariet Mons

Ben je op zoek naar een reisorganisatie voor een op maat gemaakte reis, een individuele reis of een groepsreis? Bekijk dan een selectie van onze favoriete reisorganisaties

Wanneer je iets koopt via links op onze website, dan steun je ons zonder dat het jou iets extra's kost en zo kunnen wij onze content gratis houden. Niks boeken maar heb je iets aan onze content gehad? Dan kun je ons een kopje koffie donerenDankjewel voor je steun. ♥️

10 gedachten over “Extreme sports chick: Mariet Mons”

  1. jaa gaaf, Duiken is echt geweldig. heel herkenbaar is vooral die rust en het omschakelen als je boven bent! En dat je redelijk rustig moet zijn (dat ben ik dus niet…)…heb besloten niet meer te duiken helaas, omdat ik tot nu toe iedere keer een vrij fikse oorontsteking heb gehad daarna.

    • Ahh Esther wat vervelend zeg! Last van je oren is echt een killer voor duiken.. Balen dat je het niet meer kan doen. Gaat snorkelen wel goed?

  2. Man o man, ik ga meteen kijken op haar blog. Want duiken is echt zo tof. Sinds ik mijn diploma heb gehaald in Thailand ben ik fan. Maar zo jammer dat het niet iets is wat je even een middagje kunt gaan doen. Leuk thema, extreme sportchicks!

    • Wat leuk dat je ook je duikbrevet hebt! Waar in Thailand heb je het gehaald? Inderdaad jammer dat je het niet zomaar even kunt gaan doen.. Daarom pak ik surfen steeds meer op!

  3. Duiken lijkt me heel erg tof. Wat een leuk idee deze twist Evey. Gave foto’s zitten er ook bij deze post! Ben je zelf enorm into, of je vriend net zo? Ik durf niet goed omdat ik als klein kind constant oorontstekingen had.

  4. Wat een stoere chick weer! Duiken lijkt me super gaaf, maar ik durf niet zo goed. Vliegen is voor mij al horror met mijn overgevoelige oren en oorontstekingen en alles. Voorlopig hou ik het maar bij snorkelen ;-)

  5. Lijkt mij prachtig om te doen! Ik ben niet verder gekomen dan snorkelen, haha. Maar zelfs dan ervaar je al die rust.

Reacties zijn gesloten.