Extreme sports chick: Mariet Mons

Na een jaar elke maand een Boardchick of the month online te hebben gezet, is het deze maand de maand van Extreme sports chick Mariet Mons (24) uit Den Haag. Samen met haar vriend liet ze een droom uitkomen: bij de zee wonen! Als het even kan loopt ze er heen en geniet ze van de zee, de zoute lucht, de wind, het zand tussen haar kleren, de wind in haar haar en als ze geluk heeft; de zon op haar gezicht. Ze houdt van de zee, en daarmee komen we op de extreme sport die ze beoefent: duiken!

Evey: Wanneer ben je voor het eerst met de sport in aanraking gekomen?
Al mijn hele leven ben ik het water niet uit te slaan; zwemmen, snorkelen, in de branding torentjes bouwen van nat zand… In 2007 haalde ik op het geweldige eiland Bonaire mijn Padi Open Water, waarmee je officiëel tot 18 meter diep mag duiken. Ik dacht dat ik onder water ademen heel raar en lastig zou vinden, maar het ging super! Tijdens je training leer je heel veel en moet je bijvoorbeeld ook onder water je masker af doen en weggooien en hem dan weer terugzoeken etc. Dat was allemaal vooraf wel spannend maar absoluut niet moeilijk. Ik haalde m’n Padi en sindsdien ben ik hooked!

Evey: Hoevaak en waar oefen je?
Veel minder vaak dan ik zou willen, het is namelijk niet echt een sport die je ‘even’ gaat doen in Nederland en het is heel duur. Reizen is een passie en als ik in een land ben waar mooi kan worden gedoken dan ga ik. Zo ben ik laatst in Thailand wezen duiken! Het lijkt me ook heel leuk om een keer in Nederland te duiken.

Evey: Wat vind je het moeilijkst aan de sport?
Iets moeilijks kan ik niet echt bedenken, ik vind het namelijk van begin tot eind helemaal fantastisch om te doen! Iets wat ik jammer vindt dan maar: dat het zo duur is en in mijn huidige leven niet heel vaak kan.

Evey: Wat vind je het tofst?
Wat ik er leuk aan vind is zo’n beetje alles, haha. Maar het allerleukst is misschien wel de rust. Altijd als ik na het snorkelen of duiken weer boven water kom moet ik even omschakelen. Ik kan helemaal opgaan in de beweging van de vissen en de manier waarop alles onder water in zo’n heerlijke flow zit. Soms blijf ik even op één plek stilhangen en dan zie je dat er echt een hele community leeft rond één steen of stuk koraal: geweldig. Of dat je even omdraait en omhoog kijkt: meters en meters water boven je, helemaal vol met vissen en prachtige flora, dat is elke keer weer een wauw-momentje.

Evey: Heb je doelen voor jezelf gesteld?
Zoals ik al aangaf lijkt het me tof om te duiken op plekken die je in de eerste instantie niet zou uitkiezen, maar wat echt een kleine droom is? Freediven. Je traint je longen en de rest van je lichaam dan zo dat je kunt duiken zonder al die heisa om je lichaam heen. Geen vest, geen fles, geen gewichten… Just you, your wetsuit, flippers and the water. Het lijkt me geweldig om dat te kunnen en dan een keer met wilde dolfijnen te dansen.

Evey: Wat is je droombestemming?
Ohh er zijn nog zoveel mooie plekken die ik wil bezoeken! Een paar weken terug ben ik bij Sail Rock geweest, vlakbij Koh Tao, Thailand. Dat is één van de top 10 beste dive sites van Azië, en terecht. Het is er práchtig! Waar ik graag nog heenwil: Australië, Mauritius, The Big Blue Hole in Belize, Borneo, Fiji, Ijsland en Tragoess, Oostenrijk. Daar vind je een park wat elk jaar onder water verdwijnt vanwege smeltende sneeuw uit de omringende bergen. Dat lijkt me zó tof! En dit zijn nog maar een paar van de plekken die ik wil bezoeken; genoeg te doen dus!

Evey: Wat heb je om de sport te beoefenen echt nodig, wat is een musthave?
Een kalm karakter is heel handig, je moet echt kalm blijven onder water en weten wat je aan het doen bent: dan geniet je het meest! Sommige mensen raken in paniek vanwege het feit dat ze zo diep onder water zijn, maar daar moet je gewoon niet over nadenken. Het is heel belangrijk om rustig te blijven onder water en om zo langzaam mogelijk te ademen, zo doe je het langst met je lucht. Leuk dingetje: onze divemaster in Thailand complimenteerde mij met het feit dat ik zo relaxed en als een vis in het water was, en liet me compleet mijn eigen gang gaan, waardoor ik veel voorop zwom en alles goed kon filmen met mijn GoPro.

Lees meer over Mariet op haar blog waar ze schrijft over haar leven en de reizen die ze maakt. Over duiken heeft ze nog nooit echt uitgebreid geschreven… de reden? Zóveel leuk filmmateriaal dat ze het elke keer voor zich uitschuift om dat allemaal uit te zoeken! Ik zeg: doen!

Foto’s: courtesy of Mariet Mons