uitzicht angels landing

Angels Landing: een populaire wandeling langs diepe afgronden

Een wandeling langs diepe afgronden (waar 8 mensen naar beneden zijn gevallen), maar beloond worden met het beste uitzicht in Zion National Park. Durf jij het?

angels landing wandeling

Facts van de Angels Landing wandeling

Afstand: ong. 8 kilometer (5.4 miles) heen en terug
Hoogteverschil: 457.2 meter (1500 feet)
Moeilijkheid: Redelijk zwaar
Tijd: 3 – 5 uur
Landschap: Berggebied
Beste wandelseizoen:  het hele jaar, maar de lente en herfst zijn de beste periodes.

Angels Landing: dit vond ik ervan

Een van de engste wandelingen die ik ooit maakte was de populaire dagwandeling in Zion National Park: Angels Landing.

Het uitzicht op de miljoenen jaren oude rotslagen van de Zion Canyon is adembenemend. Je reist als het ware terug in de tijd, toen dinosauriërs nog voet zetten op onze planeet. Maar nog meer dan het eindpunt van de Angels Landing wandeling gaat het om de wandeling zelf. Vooral de laatste klim op de smalle heuvelrug, de kam is een bijzondere klim die veel mensen trekt. Maar die helaas ook erg gevaarlijk is.

Sinds 2004 zijn 8 doden tidjens de wandeling gevallen. Zij vielen langs de route van de kliffen af. De wandeling naar de top is dus dramatisch: het is een eenrichtingsweg waar je je aan kettingen moet vasthouden over de smalle heuvelrug (en het is the only way back) en tegelijkertijd is het uitzicht ook dramatisch.

De Angels Landing wandeling

De trail van Angels Landing begint bij een brug tegenover Grotto Picnic Area, in Zion Canyon.

Vanaf de shuttlehalte The Grotto steken we de Virgin River over om bij de trailhead te komen. Bijna onmiddellijk konden we de monoliet van Angels Landing voor ons zien. Het lijkt nog een onmogelijke taak om er te komen.

Het eerste deel van de wandeling is prima te doen, maar vereist wel wat fitheid, met name als je de wandeling op een hete middag doet. Ik raad je dan ook aan om de wandeling in de ochtend of aan het einde van de dag te doen om de warmste (en drukste) tijd van de dag te vermijden.

Het eerste deel van de wandeling is breed en goed onderhouden. Je loopt langs de rivier en vervolgens langs de bodem van de kloof. Dan begint het moeilijker te worden. Via switch backs beklim je de kloofwand tot aan de Canyon. In de kloof kun je hier en daar nog wat schaduw pakken en water drinken. Het uitzicht vanuit de kloof is ook erg mooi.

Na de switch backs kom je bij een reeks steile haardspeldbochten en daar begon ik al te merken dat ik niet op mijn fitst was. Nu waren we ook nog maar net op onze wereldreis, dus dit was toen mijn zwaarste wandeling.

Walter’s Wiggles

In totaal zijn er 21 haarspeldbochten, die ook wel  Walter’s Wiggles genoemd worden. Het is hier krap en je stijgt behoorlijk snel in korte tijd. Gelukkig was het een korte klim, maar ik was echt kapot eenmaal bovenaan de top van de bergkam, ook wel Scout Lookout.

Angels Landing wandelen

Scout Lookout

Vanaf Scout Lookout zie je de heuvelrug, een mooie smalle kam, zoals hierboven op de foto te zien is. Je ziet gelijkt waarom de wandeling eng is. Veel wandelaars gaan vanaf Scout Lookout weer naar beneden omdat ze de kam niet zien zitten.

De laatste halve mijl klim je als het ware over deze kam omhoog en hoewel dit niet perse vermoeiend is, is het behoorlijk eng. Wat het zo eng maakt zijn de tegenliggers. Een voor een lopen we in een groepje van zes man langs de kettingen omhoog. Sommige wandelaars willen je inhalen terwijl er misschien niet meer dan 3 meter aan ruimte is terwijl je je op 400 meter diepte bevindt.

Als we tegenliggers tegenkomen, moet je zorgen dat je in die meter breedte ruimte maakt voor twee personen. Het rotsachtige pad is op sommige plekken maar drie meter breed, met aan beide kanten afgronden van een paar honderd meter diep. Het is niet het moment waarop je de ketting wilt loslaten, maar je weet dat je op de terug weg graag zou willen dat iemand anders voor jou de ruimte maakt. Dus ik doe het met zweethandjes. Het idee dat hier 8 mensen naar beneden zijn gevallen maakt het er ook niet veel beter op.

Sommige wandelaars willen je inhalen terwijl er misschien niet meer dan 3 meter aan ruimte is terwijl je je op 400 meter diepte bevindt.

Lone Drifters

Eenmaal boven geklommen wacht je een van de mooiste uitzichten op het puntje van een smalle rotsformatie. Beneden zie je de bus waarmee je het park in bent gekomen als miniatuurtje rijden. Hier kun je genieten van je lunch en de weg weer terug wandelen. Er zijn wel hyperactieve chipmunks (zijn ze altijd) die zo het eten uit je handen jatten. Uitkijken dus :).

Tip: als je weer beneden bent, kun je een duik nemen in de Virgin River. Heerlijk verkoelend na zo’n vermoeide wandeling inde hitte.

Video van de wandeling (niet van ons)

Tips voor de wandeling

De eerste shuttle van de dag vertrekt rond 7 uur. Op advies van de parkwachters moet je ook zo vroeg mogelijk beginnen aan de Angels Landing wandeling omdat 1. het een drukke wandeling is en 2. het behoorlijk warm kan worden.

Deze route is ideaal als onderdeel van je roadtrip door West- Amerika. Bekijk een route langs de mooiste plekken van West-Amerika