SUMMER SALE - koop nu je outdoorkleding bij Bergfreunde

Wanneer bloeit de kersenbloesem in Japan?

Waar vind je de kersenbloesem in Japan, wat zijn de mooiste plekken en wanneer moet je waar in Japan zijn? Ontdek op Lone Drifters antwoorden op deze prangende vragen.  

Waar staat de Japanse bloesem voor?

De kersenbloesem heeft voor de Japanners een symbolische betekenis. De Japanse naam voor kersenbloem is Sakura. Japanners zien de natuur gelijkwaardig met het leven van de mens.

De sakura is een symbool van de vergankelijke schoonheid in Japan. Daarnaast is de sakura ook verbonden met de samoerai-cultuur: het korte maar mooie leven, net zoals het komen en gaan van de kersenbloesem.

Het leven wordt hierin beschouwd als mooi en kort, een beetje zoals de kersenbloesem die explosief ontspringt en weer verdwijnt.

Hanami

Kersenbloesemfestivals worden in heel Japan gehouden en omvatten vaak eten, drinken, muziek en gezinsactiviteiten. Picknicks of feesten onder de sakurabomen staan bekend als hanami, wat ‘bloemen kijken’ betekent. Sommige hanami-evenementen vinden ’s nachts plaats, met lantaarns die de bomen verlichten.

Wanneer bloeit de kersenbloesem in Japan?

Elk jaar bloeit de kersenbloesem in Japan op tussen eind maart en eind april/begin mei. 

Sommige gebieden kunnen al in januari bloeien afhankelijk van hoe de winter verloopt. In het grootste deel van Japan vindt het bloeien van de kersenbloesem plaats rond eind maart en begin april.

Als je je reis voor een specifieke week of weekend plant, zoek dan uit welke gebieden op dat moment het beste te zien zijn, aangezien de bloesems op elke locatie ongeveer twee weken aanhouden. Zo waren wij net te vroeg in Tokyo (rond 4 maart) maar eind maart waren wij wel op tijd voor de sakura in Osaka en Nara.

Probeer je bezoek aan elk gebied te plannen tijdens de volle bloei, het moment waarop de meeste bloemen tegelijkertijd open zijn en wanneer Japan op zijn mooist is!

The peak – ook wel mankai – is de periode wanneer de meeste kersenbloesembomen in Japan in bloei staan.

Kersenbloesem 2022

De kersenbloesem begint meestal vanuit het zuiden, eind maart, in Kyushu, waar de temperatuur eerder begint te stijgen, en de kersenbloesems bloeien naar het noorden tot begin mei in Hokkaido.

Hoe lang bloeit de kersenbloesem?

De gemiddelde bloeitijd van sakura (kersenbloesem in het Japans) kan sterk variëren, afhankelijk van de geografische locatie in het land. De kersenbloesem kent een korte bloeiperiode van ongeveer twee weken. Wil je deze bloeiperiode meemaken tijdens je reis door Japan, dan moet je je reis dus goed plannen.

De meeste bloemen hebben meestal een week nodig om tot volle bloei te komen als de bloei eenmaal is begonnen. De volle bloei duurt ook ongeveer een week.

Wanneer bloeit de kersenbloesem in Japan?

De exacte datum van de Sakura in 2022 is ongeveer bekend! De sakura-voorspelling wordt gemaakt door historische gegevens van de jaren ervoor te vergelijken met de weersvoorspellingen van een bepaald jaar. Variabelen zoals temperatuur en regenval beïnvloeden wanneer de bloemen bloeien.

Hieronder vind je een tabel met de data voor 2022. Dan weet je ongeveer wanneer de Japanse bloesemboom groeit. Wil je tips voor het bezoeken van de sakura? Download dan ons gratis e-book om het beste uit jouw sakura-reis te halen.

PlaatsDatum eerste bloeiDatum volle bloei
Tokyo 23 maart30 maart
Osaka 28 maart4 april
Kyoto27 maart 4 april
Nagoya24 maart2 april
Hiroshima 26 maart4 april
Kobe28 maart5 april
Kanazawa5 april10 april

Er zijn veel toplocaties met verschillende soort bomen. Op sommige plekken zijn wat oudere bomen en op andere plekken ben je dicht bij plekken met een geschiedenis, wat de bloesem nog mooier maakt.

De meeste bloemen hebben meestal een week nodig om de volle bloei te bereiken als de bloei eenmaal is begonnen. Zo waren wij begin maart in Tokyo maar zagen we maar één boom bloeien. Echter duurde het nog een week of twee voor de volle bloei van de bloesem plaatsvindt.

Uit ervaring kan ik wel zeggen dat de volle bloei het allermooiste is. Wil je weten op welke locaties je moet zijn tijdens de kersenbloesem in Japan? Dan verwijs ik je door naar de website van de JR Railpass.

Zij hebben alle actuele data van de kersenbloesem en je kunt er gelijk je treinpas kopen als je van plan bent met de trein door Japan te reizen!

Veelgestelde vragen/samenvatting

Wanneer bloeit de kersenbloesem in Japan

Ga je op reis door Japan? Dan is een bezoek tijdens de jaarlijkse Japanse kersenbloesem, ook wel de sakura, een van de mooiste periodes om het land te bezoeken. De sakura is in het grootste deel van Japan rond eind maart en begin april te vinden.

Waar staat Sakura voor?

De sakura is een symbool van de vergankelijke schoonheid in Japan. Daarnaast is de sakura ook verbonden met de samoerai-cultuur: het korte maar mooie leven, net zoals het komen en gaan van de kersenbloesem.

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Volg ons op Instagram en stuur ons een privébericht.
Vind je onze content leuk?
Volg op Instagram
Voor inspiratie voor je volgende reis!