Reisroute Cambodja

Cambodja is een land met een vreselijke geschiedenis. Maar Cambodja is ook een mooi land vol tempels, prachtige bossen, stranden en met vriendelijke locals. Ga je reizen door Cambodja dan wil je natuurlijk alles uit je reis halen. Ontdek op Lone Drifters een reisroute door Cambodja die je in zo’n 3-4 weken langs de beste spots van Cambodja brengt. Je kunt de route ook uitbreiden met een reis door Vietnam, Laos of Thailand. De meeste reizigers combineren deze landen namelijk met Cambodja. Of je kunt de route inkorten, zo reizen veel mensen gemiddeld twee weken door Cambodja.

Reizen door Cambodja

Cambodja is een geweldig land. Tot op de dag van vandaag is het misschien wel een van de meest rauwe landen die we hebben gezien.

In tegenstelling tot Vietnam, Thailand of Indonesië zul je hier niet veel westerse invloed zien.Ik was dan ook erg verbaasd als ik wel een bierbrouwerij tegenkwam, of een hip cafeetje.

Bij het samenstellen van deze reisroute door Cambodja hebben we een aantal populaire plekken verzameld. Zo begonnen wij zelf in Phnom Penh, maar we kunnen voorstellen dat jij misschien bij Thailand de grens overkomt, kijk dus vooral naar de voor jou meest logische route. Je vindt in deze route meest bezochte plekken in Cambodja.

Reisroute Cambodja

Deze route kun je prima individueel volgen. Wil je toch de zekerheid van een reisorganisatie, waar de reis (deels) voor je wordt geregeld? Kijk dan zeker eens naar deze Cambodjareizen via Tui.nl. Daar boek je een vergelijkbare reis als we in deze blog als voorbeeld geven, maar je hebt wel de zekerheid van een reisorganisatie.

Phnom Penh

Je reisroute door Cambodja begint in de hoofdstad Phnom Penh. Hier vind je veel moderne winkels, maar ook historie en zelfs een bierbrouwerij.

Daarnaast zijn de Killing Fields een must visit. De hoofdstad van Cambodja heeft een behoorlijk heftige geschiedenis. Toen de Red Khmer aan de macht kwam werden 2 miljoen mensen vermoord en de stad verwoest.

Als je in Phnom Penh bent moet je zeker een bezoek brengen aan de Tuol Sleng gevangenis en de Killing fields. Je wordt hier nog keihard geconfronteerd met iets wat je helemaal niet wilt zien. Deze donkere kant hoort helaas wel bij Cambodja en hoort eigenlijk wel bij je bezoek aan dit land.

Andere bijzonderheden of bezienswaardigheden in Phnom Penh zijn het Koninklijk paleis – Wat Preah Keo of  ‘de zilveren pagode –  en de bierbrouwerij Kingdom Brewerieswaar je een rondleiding kan krijgen.

Ook op zoek gaan naar Street Art en het bezoeken van de food market vinden wij een must visit in Phnom Penh.

Filmtip

Voordat je naar Cambodja afreist raad ik dan ook aan om de film ‘First they killed my father’ te bekijken.

Deze film is gebaseerd op het gelijknamige non-fictieboek geschreven door Loung Ung, een overlevende uit de kindertijd van de Democratische Kampuchea.

Armoede in Cambodja is nog steeds duidelijk en het gebrek aan infrastructuur is overal in de steden en dorpen goed te zien. Meer dan 40 jaar later probeert het land nog steeds zichzelf op te bouwen na het regime van de Rode Khmer.

Het geeft je een uitstekend beeld van hoe het leven er tijdens het Rode Khmer-regime werkelijk uitzag. Ze schrijft over de dagelijkse strijd en de hartverscheurende, onnodige dood van miljoenen mensen.

Bekijk deze film onder andere op Netflix.

Kampot

Kampot is een rustig stadje aan de rivier Preaek Tuek Chhu en een mooie bestemming voor backpackers. Je kunt in Kampot veel leuke activiteiten ondernemen zoals suppen op de rivier, een brommer huren en de omgeving verkennen en een uitstapje maken naar het nabijgelegen vissersdorpje Kep.

In Kampot vind je ook de prachtige zout ‘farms’, een lotus pond, een nabijgelegen natuurpark met een verlaten casino waar je zeker met je brommer heen moet rijden, en veel leuke koffietentjes.

Rondrijden over de zoutvelden Kampot

In Kampot sliepen wij in guesthouse Ganesha Kampot Ecohouse, iets buiten het centrum van Kampot. In hun eigen restaurant proberen ze zoveel mogelijk ingrediënten van hun eigen tuin te gebruiken, recyclen ze zoveel mogelijk plastic, maken ze gebruik van eigen compost en kun je je waterfles bijvullen via hun watertank.

Van Phnom Penh naar Kampot?

Reis je in het weekend? Dan kun je vanuit Phnom Penh de trein of bus naar Kampot nemen.

Lees ook: reizen met de trein door Cambodja

Vanuit Kampot kun je verder reizen naar Sihanoukville of de eilanden Koh Rong en Koh Rong Sanloem.

Koh Rong & Koh Rong Samloem

De eilanden Koh Rong en het kleinere Koh Rong Samloem hebben belachelijk witte stranden. Deze eilanden mogen daarom ook niet ontbreken in je reisroute door Cambodja. Het grootste eiland is Koh Rong, waar ook veel meer te doen is dan Koh Rong Samloem. Er zijn op Koh Rong veel feestjes, party hostels en bars te vinden, maar je kunt ook op het rustige deel van het eiland verblijven dat haast onbewoond lijkt te zijn. Helaas was ik zelf een paar dagen ziek op Koh Rong en achteraf las ik dat het eiland erom bekend staat dat je voedselvergiftiging kunt oplopen. Uitkijken dus.

Een van de leuke dingen die je kan doen op Koh Rong is het spotten van lichtgevend plankton, snorkelen en duiken of een boottour doen (naar Koh Rong Samloem).

In Sihanoukville kun je overal wel een kaartje kopen voor de ferry naar Koh Rong en Koh Rong Samloen. Een retour kost je zo’n 20 dollar. Wij kochten ons ticket bij de Speed Ferry Cambodia, naast Koh Rong Dive Center aan de Ochheuteal street. Deze straat loopt door in de de Serendipity Beach Street, dat uitkomt op de haven. Overigens mag je met het retourticket zelf weten wanneer je terug wilt reizen, dit kun je namelijk in Sihanoukville zelf doorgeven. Wij deden dat een dag van te voren.

Otres Beach

De havenstad Sihanoukville heeft een andere sfeer dan de rest van Cambodja. De stad is populair door de witte stranden en helderblauwe zee. Maar Sihanoukville vonden wij zelf niet zo leuk. Ik kan er niet echt de vinger op leggen, maar ik las en hoor het ook van andere reizigers.

We raden je dan ook aan om Sihanoukville te gebruiken om door te reizen naar Koh Rong of Siem Reap. Wil je nog een beetje strand pakken na of voor Koh Rong, dan raad ik je aan om te verblijven in het nabijgelegen dorpje Otres. Dit dorpje was toen wij er verbleven in 2018 nog flink in aanbouw dus ik verwacht dat de resorts er inmiddels als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten.

Tip: schaf een mondkapje aan, door het vele bouwen springt al het zand en stof in de lucht.

Wij sliepen in het Ta Kloy Tip Bungalow met een mooi zwembad. Wil je een mooie zonsondergang en barbequen? Loop dan naar het Sunshine Cafe aan Otres Beach.

Sunshine Cafe

Siem Reap

Siem Reap is je basis voor een bezoek aan de Angkor tempels. Maar in de stad zelf is ook van alles te ondernemen.

Het toerisme in Siem reap is behoorlijk gegroeid en je vindt dan ook veel restaurants met een Westers interieur. Als je in Siem Reap bent zorg dan dat je de nightmarket niet overslaat, uiteraard de Angkor tempels bezoekt, een biertje doet in Pub Street en een vogelspin proeft (yep, die zijn daar).

Wil je verder reizen na Siem Reap? Dan kun je een paar dagen naar Battambang doorreizen. Deze stad heeft veel Franse invloeden en ligt aan een rivier. Na Phnom Penh is Battambang de grootste stad van Cambodja, maar toch hangt er een rustige sfeer.

Beste reistijd Cambodja

De beste periode om door Cambodja te reizen is van november tot en met maart. Dit hoogseizoen is dan ook het droogste seizoen, wat betekent dat het niet te warm is, maar dat je wel mooi weer hebt. Het landschap is vooral rond het einde van maart droog en dor. Je kunt zeker ook buiten deze maanden door Cambodja reizen. De rijstvelden zijn dan bijvoorbeeld heel mooi groen.

Hoe bezoek je Cambodja

Cambodja’s grootste luchthavens zijn Phnom Penh International Airport en Siem Reap International Airport. De meeste reizigers vliegen naar Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Vanuit Phnom Penh kun je gemakkelijk met het openbaar vervoer in Siem Reap komen, de thuisbasis van de Angkor Wat-tempel.

Vluchten naar Cambodja

Bus

In Cambodja reis je met name door het land met de bus. Deze bussen kun je in je ho(s)tel regelen of online. Over het algemeen regelden wij ons vervoer 1 a 2 dagen van te voren. Het schijnt wel een probleem te zijn dat ze in Cambodja meer tickets verkopen dan dat er plekken zijn in de bus. Zo merkten wij dat vooral in Laos. Kijk er daarom niet raar van op als je locals in de gang ziet zitten, of als je echt veel pech hebt, je zelf in het gangpad moet zitten. Zorg daarom dat je op tijd aanwezig bent.

Veiligheid van bussen in Cambodja

Bussen zijn is Azië niet altijd even veilig. Tijdens mijn eerste reis door Azie in 2007 nam ik veel bussen. Tijdens mijn tweede wereldreis in 2017-2018 pakte ik een stuk minder vaak de bus.

Ik las dat de bussen in Cambodja er bekend om staan onveilig te zijn. De buschauffeurs moeten vaak alleen en lang rijden. Wij hebben zelf goede ervaring met Giant Ibis. De bussen van Giant Ibis reizen een stuk langzamer en de chauffeurs wisselen elkaar af.

Reizen met de trein

Reizen met de trein door Cambodja is een veilig en uniek alternatief voor reizen met de bus of het vliegtuig. Hoewel het spoornetwerk in Cambodja nog niet zo uitgebreid is, kun je wel van de bruisende stad Phnom Penh naar de havenstad Sihanoukville reizen, met een tussenstop in Takeo en Kampot. Daarnaast is er van Siem Reap naar Battambang een bamboetrein.

Cambodja reistips

  • Slapen in Cambodja? Boek je accommodatie via Booking of Hostelworld
  • Vergeet niks in te pakken: bekijk onze backpack inpaklijst (ook voor vakantiegangers)
  • Een visum voor Cambodja is niet nodig voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Bij aankomst in Cambodja krijg je een Visum on Arrival. Dit visum voor Cambodja is 30 dagen geldig en kost rond de 20 dollar. Het is handig dat je van te voren een foto laat maken om af te geven.
  • Reis je met een auto? Zorg dat je een internationaal rijbewijs mee hebt. Deze kun je bij de ANWB winkel aanvragen. Een Nederlandse rijbewijs en IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Cambodja. Een scooter kun je wel huren met in Cambodja met je Nederlands rijbewijs.
  • Ga goed voorbereid naar Cambodja met een reisgids.
  • Cambodja staat aangegeven als malariagebied. Echter komt malaria eerder voor op het platteland dan in de stad. Het is wel handig om in je klamboe te slapen – deze vind je in de meeste hostels – en muggenspray te gebruiken. Let op:
    Als je zowel zonnebrandcrème als DEET gebruikt, zorg dan dat je eerst de zonnebrandcrème aanbrengt en een paar uur later pas de DEET. Doe je dat niet, dan kan de werking van de zonnebrandcrème verminderen. Dus mocht je je afvragen waarom je toch ineens zo rood aanslaat :)