Met de trein reizen door Cambodja? Dit moet je weten

Reizen met de trein door Cambodja is een veilig en uniek alternatief voor reizen met de bus of het vliegtuig. Hoewel het spoornetwerk in Cambodja nog niet zo uitgebreid is, kun je wel van de bruisende stad Phnom Penh naar de havenstad Sihanoukville reizen, met een tussenstop in Takeo en Kampot. Daarnaast is er van Siem Reap naar Battambang een bamboetrein.

Treinreizen Cambodja

Treinreizen is een van de leukste manieren om een land te ontdekken. Je ziet veel locals op deze manier reizen, waardoor je een glimps krijgt van het lokale leven. Treinreizen is ook veel duurzamer dan vliegen, dus een goed excuus om in Cambodja eens niet de bus of het vliegtuig te nemen.

Het spoornetwerk in Cambodja

Hoewel er plannen zijn voor een landelijk netwerk, is de treindienst in Cambodja momenteel beperkt tot vier bestemmingen: van Phnom Penh via Takeo en Kampot naar de havenstad Sihanoukville. De trein in Cambodja rijdt nu alleen in het weekend en op feestdagen.

Daarnaast kun je in Cambodja de bamboetrein van Siem Reap naar het dorpje Battambang ten westen van Siem Reap, nemen.

De blauwe en gele trein

Er zijn in Cambodja twee soorten treinen herkenbaar aan de blauwe of gele kleur. Beide treinen kosten evenveel, hebben airconditioning en een fantastische jaren ’60 look en ondanks dat, zijn ze heel modern.

Het verschil tussen de blauwe en gele trein zit ‘m in hoe je in de trein zit. Wij zaten in de blauwe trein en daar zit je zijwaarts in plaats van hoe we bij de Nederlandse NS gewend zijn, naar voren (of achter) gericht. Snap je ‘m nog? In de blauwe trein zit je dus heel knus met het raam achter je, tegenover andere passagiers.

In de gele trein zit je, zoals je in de meeste treinen gewend bent, in de richting van de trein mee, met de ramen aan de zijkant.

Er is in het treinstel ruimte voor je koffer of backpack onder de nieuw gestoffeerde stoelen. Wij stappen vrij laat in en onze backpacks passen maar net met wat geduw hier en daar en uiteindelijk zitten we met de voetjes op onze backpacks.

In de trein kun je ook drinken en eten kopen (noodles natuurlijk), zoek naar het vrouwtje met petje. Maar neem maar geen kop koffie, jeetje wat was dat smerig, alsof je een hoestdrankje nam, jakkes.

Bij elk treinstation (niet dat er zo veel stations zijn) kun je even snel uitstappen om wat fruit of koffie te halen. Daar kwamen wij pas achter toen de trein weer wegreed. Passagiers tegenover ons kwamen met tassen vol de trein weer in lopen. Fijn dat iemand dit van te voren vertelde dus…. Gelukkig weet jij het nu :)

De trein als vervoer in Cambodja

Behalve dat de trein veel duurzamer is, kom je ook veel sneller de drukke stad Phnom Penh uit dan met een bus of taxi. Bovendien ligt het station in Phnom Penh vrij centraal, je komt er vrij gemakkelijk.

Met de bus duurt het zo 12 uur om van Phnom Penh naar Sihanoukville te reizen. Soms door het verkeer, soms doordat de buschauffeur om de haverklap iemand wilt afzetten of ophalen (vaak omdat ze volle bussen willen). Wat er toch weer voor zorgt dat het eeuwen duurt voor je met de bus een keer op een bestemming aankomt.

Terwijl het van Phnom Penh naar Kampot met de trein slechts 4,5 uur reizen is, en van Kampot naar Sihanoukville nog 2 uur.

Daarnaast is de keus voor trein voor ons ook vanwege veiligheid. In Azië gebeuren veel meer ongelukken met de bus dan in Westerse landen. Over Cambodja hoorde ik toch wel wat enge verhalen, vooral over de weg van Siem Reap naar Sihanoukville.

Ook fijn: de trein in Cambodja is vrijwel altijd op tijd, ik las zelfs dat de trein vaker te vroeg dan te laat is en dat is wel heel bijzonder in Azië, waar ik toch vooral lang moet wachten op het openbaar vervoer. Een verademing dus.

Tot slot is de ervaring in de trein in Cambodja is een bijzondere manier. Vanaf het vrij moderne Phnom Penh rij je door de kleine dorpjes en kijk je zo in de achtertuin van de locals. Terwijl je zit veranderd het landschap van houten uizen naar buffalos op het platteland met zo nu en dan een meertje vol lotussen.

Met de trein van Thailand naar Cambodja

Helaas gaat er geen trein van Thailand naar Cambodja. Wel kun je vanaf Bangkok een trein naar de plaats Aranyaprathet nemen. Vanaf Aranyaprathet pak je de bus, taxi of een Tuk Tuk naar de grend Tuk Tuk naar de grens van Thailand en Cambodja naar Poipet. Hier kun je ook je visum voor Cambodja aanvragen. Van Poipet kun je verder reizen naar Battambang.

Met de trein van Laos en Vietnam naar Cambodja

Vanaf Vietnam en Laos rijden helaas geen treinen naar Cambodja.

Treintickets en treinschema Cambodja

Je treinkaartje naar Sihanoukville of voor een van de andere stops koop je op het treinstation. De gemakkelijkste manier is om even langs het loket te lopen om je ticket te kopen.

Op vrijdag schijnt de trein vrij druk te zijn, in verhouding met zaterdag of zondag, dus het beste is om je treinticket op tijd (vooral bij public holidays)– het liefst een paar dagen van te voren – te kopen. Wij kochten onze ticket in de maand december zo’n 1-2 dagen van te voren en de trein zat toen al aardig vol.

Handige websites

En wat ook ontzettend handig is. Je mag je scooter of motor meenemen in de trein. Wil je dus door Cambodja reizen met de scooter, maar wil je een deel met de trein afleggen, dan is dit dus een mooie oplossing. Dat kost je $5 extra.

Toch met de bus je rondreis maken?

Wil je toch liever met de bus door Cambodja rondreizen? Kies dan voor de Giant Ibis (via 12Go), deze busmaatschappij is een stuk veiliger dan andere busmaatschappijen en minibussen omdat ze de chauffeurs hun verplichte rust geven. De buschauffeurs wisselen elkaar dus af.

Giant Ibis kost dus ietsje meer, maar veiligheid is wel belangrijker dan die paar euro’s minder. Wij reisden met de nachtbus van Giant Ibis van Sihanoukville naar Siem Reap. Het was een van de betere busreizen die wij in Azië maakten. Geloof me, ik heb heel veel verschrikkelijke busreizen gemaakt.

Tip: Reserveer je bus- of treintickets gemakkelijk vooraf via de website van 12GO Asia. Deze handige service maakt het mogelijk om snel je tickets te regelen, zonder dat je hoeft te wachten tot je op je bestemming bent. Pluspunt: alle benodigde reisdocumenten heb je direct bij de hand op je mobiele telefoon. Boek direct je treinticket.