Miyajima Island Japan

Zoveel kost reizen door Japan

Ga jij een rondreis door Japan maken en ben je benieuw hoe duur Japan is? In dit artikel delen we de kosten voor een rondreis door Japan. Zelf reisden wij 4 weken door Japan en we laten zien hoe wij zelf een budget van maximaal € 2000 hadden (voor 4 weken). 

Reis naar Japan kosten

[alert]

[/alert]

Ons dagbudget in Japan

Hierbij houden we rekening met een wisselkoers van 1 Euro = 132.35702 Japanse yen

In Japan gaven wij gemiddeld € 49,04 per dag uit en in totaal voor 4 weken: € 1.618,47 per persoon (exclusief vliegticket).

Wij deden met dit ons budget weinig betaalde activiteiten. Zo sloegen we veel shrines over en gingen we niet elk kasteel naar binnen.

Vliegen naar Japan

Wil je vliegen naar Japan? Reken daar op een prijs van tussen de 500 en 600 euro voor een vliegticket naar Tokio. Vanaf Amsterdam gaat meerdere keren per week een rechtstreekse vlucht naar Tokio. De vliegtijd is 11 à 12 uur.

KLM vliegt rechstreeks naar Tokio. Met een tussenstop naar Tokio vliegen is iets goedkoper, je bent dan alleen iets langer – zo’n 4 uur – onderweg.

Goedkoop vliegen naar Tokyo? Kijk dan verder dan Amsterdam: vergelijk ook vliegtickets vanaf Brussel en Düsseldorf.

De meeste restaurants in Japan zijn goedkoper dan in Nederland. Voor €25 per nacht vind je echt geen prima hotel (inclusief warme wc-bril:-)) in Europa. Dus ja Japan is goed te betalen. Uiteraard bepaalt je stijl van reizen hoe duur het gaat worden. 

De kosten van een vakantie hangen absoluut af van je stijl van reizen en hoeveel souvenirs je wilt kopen, want boy wat kan je daar veel mooie spullen kopen. Maar als je net als mij meer van het backpacken houdt, dan kan je hier en daar goed besparen op bepaalde kosten.

Accommodatie in Japan

Hostel Japan

Voor gemiddeld €20 p.p. heb je een bed in een dorm in Japan.

goedkoopste bed kostte €16 p.p.(ieder een apart bed) en daarnaast sliepen we een keer voor €18 p.p. in een tweepersoonsbed in een dorm (heel gek).

slapen we regelmatig in een eigen kamer in een hostel voor de gezelligheid, tours,en informatie die hostels aanbieden (en om reizigers te ontmoeten)

Capsulehotel

Wij sliepen in Japan het goedkoopst in een capsulehotel, maar na 2 nachten om 1 uur en 5 uur ‘s nachts geïrriteerd zijn door de föhn (ja echt wat mankeert die meiden in Azië) en het gerommel van plastic zakjes vol met souvenirs, gaf ik op zei ik tegen mijn vriend dat ik hoe dan ook naar een ander hostel wilde.

Ik was de hele dag zo moe en chagrijnig haha. Gelukkig was het hostel niet duur en verhuisden we naar een ander hostel dat bovendien veel leuker was!

Voor een capsule betaal je ongeveer 
€14 per nacht.

Appartement

Natuurlijk verwennen wij onszelf ook wel eens na een hostel. Ons duurste overnachting was een Agoda Appartement (soort van Airbnb) in Kyoto. En natuurlijk sliepen wij ook in een Ryokan, hoewel dat niet echt verwennen bleek; de wc’s roken naar urine en we mochten onze tas niet mee naar boven nemen waardoor je steeds je spullen moest uitzoeken en naar boven moest brengen.

Alle accommodaties in Japan zijn trouwens heel schoon en hebben een föhn,  shampoo en de meeste wc’s hebben verwarming, heel fijn na Zuid-oost Azië’s armoedigere hostels.

Wij boekten onze accommodatie in Japan via Agoda en Booking.com.

Activiteiten in Japan

Voor musea en het bezoeken van shrines (Japanse tempels) en tuinen betaal je tussen de 500yen tot 1500yen, ongeveer €4 tot €12.

Het Manga Museum in Kyoto koste 600yen (€5) en de entree voor het Osaka National Museum was 600 yen (€5).

Tours en busreizen kosten veel geld. Zo kost de busreis van Takayama naar de historische dorpen Shirakawa-go 2470yen (€19 voor een enkeltje).  

De Japanse hot springs of ‘onsens’ kosten rond de 300yen (€2) en 1000 yen (€8). Ben je net als ons gek van gamen en arcadehallen.

Voor 300yen (€2) kun je een bal uit de vending machine halen of proberen een anime-pop te grijpen. Potje Mariokart? Kan ook al voor zo’n 200yen (€1,50).

Prijzen eten & drinken Japan

In Japan kan je ontzettend goed eten en wij vonden het daarom zonde om daar op te besparen.  Maar eten kost helemaal niet veel! Zelfs na Zuid-oost Azië vonden wij de prijzen fair. Het meeste eten in westerse landen is veel duurder. Wij vonden het duur om voor meer dan 10 per persoon per maaltijd te betalen, om je een goed beeld te geven.

Budget eettips 

In de sushi-train- restaurants kun je geld besparen doordat je kan kiezen welk gerecht je neemt. Zo vonden wij de 100yen sushi-train, waarbij de meeste bordjes sushi maar 100yen (nog geen €1) waren! Daarnaast heb je duurdere bordjes met vis van betere kwaliteit en kun je gratis groene thee poeder en heet water in een kopje doen (niet te verwarren met wasabipoeder :P ;-)). Tempura met Udon of Saba noodles vind je ook overal en kost vaak 500yen (nog geen €5) waarbij je vaak nog een kop Miso soup krijgt.

Zelf koken? Family Mart is your friend. Okay, Japan heeft de beste restaurants en het is het enige land in Azie waar ik geen buikpijn heb gekregen. Maar geloof me: in Japan hebben ze de beste selectie aan ready-meals in de supermarkt. Alles is vers, gezond en goedkoop! Voor ontbijt gingen wij vaak naar de supermarkt en waren vaak niet meer dan ¥300-¥600 (£2-£4) kwijt. Onze favoriete hap was een sushi roll in een driehoek.

Tip: als je niet weet wat er in de roll zit, gebruik je Google Translate App! Erg handig!

Sushi roll driehoek

In Osaka haalden we voor maar 88yen al Udon noodles in de supermarkt en bij de 7 Eleven heb je bamisoepbakken voor zo’n €1-€3! En vaak wordt er in supermarkten na 8 uur in de avond korting gegeven op o.a. sushi, soms wel tot 50%.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Japan kost vooral als je door Japan wilt reizen wat geld, maar daarentegen is wel comfortabel en snel. En om wat van Japan te zien is de trein zeker aan te raden. De Japan Rail Pass (pas voor de hogesnelheidstrein in Japan) is een grote uitgave, maar het zeker waard. Haal je er de kosten uit? Yes.

Lees hier hoeveel wij bespaarden met de JR Pass.

Een goedkopere optie dat wij niet uitprobeerden is reizen met de bus. Echter hou dan wel rekening met langere reistijden. 

In de stad reizen met de metro? Overweeg dan een Suica Card zodat je precies weet hoeveel een bestemming kost. In de metroautomaatjes moet je namelijk een bedrag kiezen in plaats van een bestemming. Op de Suica kaart wordt automatisch het bedrag van je kaart afgeschreven. Zo hoef je niet net als ons elke keer uit te zoeken hoeveel een enkeltje kost :D

Accommodatie in Japan is onze grootste kostenpost, daarna het rondreizen (vooral de JR Pass).

Osaka Castle
Kasteel in Osaka

Daarnaast hiken wij met veel liefde naar boven – terwijl de Japanners in rijen stonden om voor €20 met de kabelbaan naar boven en beneden te gaan. Het uitzicht bovenaan een berg is wat ons betreft het veel meer waard als je er de moeite voor hebt genomen (zwetend hiken dan in ons geval ;-)).

Maaarrr daarnaast geven we wel €30 per persoon uit aan een Robotcafé, heel wat euro’s in een arcade of aan een flipperkast (prioriteiten haha).

Onze route door Japan

In Japan reisden we van oost naar west, van Tokyo tot aan Miyayama eiland. We reisden met de Shinkansen, rusten wat langer uit op bestemmingen die ons bevielen, sliepen in een capsulehotel, een Ryokan, dronken sake en speelden uren in arcadehallen, eigenlijk precies wat we van Japan verwachten; cliché, maar het maakte Japan wel één van onze favoriete bestemmingen tijdens onze wereldreis!

Bekijk ook: een route van 3-4 weken met de trein door Japan

Samenvatting kosten Japan

Kosten Japan kosten backpacken Japan
Vliegticket Japan (Tokio) Tussen de € 500 en € 600
Accommodatie in Japan€ 20 p.p.p.n. voor een bed in een dorm. In Tokyo betaalden we ongeveer 
€ 20 p.p.p.n. voor een Westerse kamer in een hostel. We betaalden 
€ 30 p.p.p.n. voor een Appartement via Agoda in Osaka 
Kosten eten en drinken in Japan€ 10,36 
Activiteiten in Japan
Voor musea en het bezoeken van shrines (Japanse tempels) en tuinen betaal je tussen de 500yen tot 1500yen, ongeveer €4 tot €12. Het Manga Museum in Kyoto koste 600yen (€5) en de entree voor het Osaka National Museum was 600 yen (€5).
Vervoer in JapanDe Japan Rail Pass (hogesnelheidstrein of shinkansen) kost voor:
7 dagen $268 USD
14 dagen $427 USD
21 dagen $545 USD.

Meer Japan:

En, vielen de kosten voor Japan je mee? Ben jij in Japan geweest? En hoeveel gaf jij daar per dag uit?

Wij zijn Drenthe ambassadeur!
De komende 8 maanden delen wij op Instagram onze local tips in Drenthe in opdracht van Visit Holland. Klik voor ons profiel!
#hiermoetjezijn