Barcelona highlights: leuke bezienswaardigheden

Reis alleen naar landen waar het veilig is. De meeste reistips op onze website zijn ter inspiratie voor toekomstige reizen. Hou altijd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor het laatste reisadvies!

Barcelona is een van de leukste steden in Spanje voor een stedentrip omdat je naast het stadsleven, ook aan het strand zit. Je hebt dus een stedentrip en strandvakantie in een, hoe tof is dat? Naast Madrid is Barcelona een van de leukste steden die wij bezochten voor een stedentrip. Wat je er kunt doen en wat de beste highlights en bezienswaardigheden zijn?

Loop over de Las Ramblas

Las Ramblas is een bekende boulevard in Barcelona vol met standbeelden, straatartiesten en bloemenkraampjes. Las Ramblas is met name een voetgangersgebied en je vindt twee smalle eenrichtingswegen aan elke kant van de boulevard.

Je zult hier weinig locals vinden en hoewel het hier heel druk is met toeristen is het toch leuk om in iedere geval een keer door deze straat te lopen voor het gevoel. Las Ramblas is vaak het eerste punt om de stad te herkennen: de centrale boulevard loopt namelijk dwars door het hart van het stadscentrum.

De Sagrada Família

Deze prachtige kerk is toch wel de highlight van Barcelona, zowel van binnen als buiten. De Sagrada Família is erg indrukwekkend om te zien.

De bouw van deze heilige kerk begon op 19 maart 1882. Architect Antoni Gaudí kreeg de taak om de werkzaamheden van de bouw van de Sagrada Família voort te zetten, na een andere architect. Met een grote anonieme donatie besloot Gaudi het oorspronkelijke neogotische ontwerp in te wisselen voor een modern en innovatief ontwerp. In 2013 werd de Sagrada Família pas voor 65% voltooid en vandaag de dag is deze kerk nog steeds in aanbouw. De huidige officiële opleveringsdatum zal in in 2026 zijn, 100 jaar na dood van Antoni Gaudí).

De Sagrada Família kan druk zijn om te bezoeken. Koop van te voren een kaartje om zo min mogelijk in de rij te staan. Wil je de wachtrij skippen? Dan kun je ook overwegen om via Get Your Guide, een ticket te kopen en de rij over te slaan (= een tourguide). Wij hebben zelf goede ervaringen met Get Your Guide omdat je rijen kunt overslaan en je tickets online op je mobiel kunt bewaren.

Wij bezochten Bardelona tijdens de XGames, hier met de Sagrada Familia op de achtergrond

Park Guell

Denk je aan Barcelona, dan denk je aan Gaudi, Park Guell is net als de Sagrada Família ontwerpen door Gaudi en op deze stadstuin komen veel toeristen af.

Fun fact: Antoni Gaudí (1852 – 1926) was een architect wiens werk viel onder het Catalaans modernisme, of bij ons beter bekend als Art Nouveau of Jugendstil. Gaudi is begraven in een crypte van de Sagrada Família.

Park Güell is een beroemd sprookjesachtig stadspark met de bekende mozaïeken en de salamander in het stadsdeel Gràcia van Barcelona. Het park heeft een oppervlakte van 15 hectare en is een niet te missen bezienswaardigheid van Barcelona.

Casa Batllo

Een ander prachtig gebouw of huis van Gaudi, is Casa Batllo. Casa Batlló of Museo modernista de Antoni Gaudí is gebouwd in modernistische bouwstijl. Je hoeft Barcelona niet bezocht te hebben om het dak van het gebouw te kennen, de tegels zijn een bekend plaatje (schubben van een grote draak). Gaudi verbouwde en renoveerde dit huis voor de rijke textielmagnaat Josep Batlló i Casanovas. Oorspronkelijk bestond dit huis uit acht verschillende huizen over vier verdiepingen. Het huis is prachtig om te zien tijdens je stedentrip door Barcelona.

La Boqueria

De Boqueria-markt in Barcelona bestaat al jaren. Het dak van deze markt ziet er prachtig uit en behalve lekker eten scoren is het mooi om hier over de markt rond te lopen. Wil je boodschappen doen dat is deze markt ideaal om fruit, groenten, vleeswaren en meer producten in te slaan. Ook kun je hier een biertje met tapas scoren.

Surfen in Barcelona

Als de omstandigheden goed zijn, dan heeft de Middellandse Zee een aantal geweldige golven voor de surfers in Barcelona. Elk jaar komen er meer en meer surfers naar Barcelona toe. Maar de winderige baaien zijn ook zeker geschikt voor de windsurfers en kiteboarders. De beste surfspots in Barcelona? Barceloneta, Tyson en Killers.

Ga longboarden

Barcelona is een van de vetste plekken waar je kunt longboarden tijdens je stedentrip. Barcelona ademt skate. Op pleintjes in de stad kun je vette tricks oefenen en langs de boulevard kun je heerlijk cruisen! En het leuke is dat je in de lokale longboardshop een longboard kunt huren.

Beklim de berg Montserrat

De berg Montserrat wordt door veel toeristen bezocht omdat het een heilige berg is met een eeuwenoude klooster. Het uitzicht over het vlakke land vanaf de berg is prachtig en zeker de wandeling waard.

Vanuit Barcelona bereik je dit bedevaartsoord via station Plaça Espanya naar Monistrol Montserrat. Je bent dan aan de voet van de berg.

Tips voor Barcelona

Wat is de beste reistijd voor Barcelona?

De beste reistijd voor Barcelona zijn de maanden mei tot en met juni en september tot en met half oktober. In de zomermaanden kan Barcelona net te warm zijn om de stad te bezoeken.

surfer in de zee Barcelona
Photo by Valdemaras D. from Pexels

Barcelona highlights map

Hieronder vind je alle highlights van Barcelona op een map van Barcelona!