Dit zijn de leukste wijken van Berlijn

gebouw in Berlijn
Last updated:

Berlijn is fijne stad dat vooral nu draait om kunst. En het is een van mijn favoriete steden van Europa, mede door de mensen, maar ook de kunst, cultuur en de muziek. Berlijn is een enorme stad, wel 5x groter dan Parijs, en ik kan mij dan ook heel goed voorstellende dat je niet weet waar je moet zijn. Of waar de leukste wijken van Berlijn zich bevinden. Er zijn namelijk verschillende minicentra waardoor de bezienswaardigheden van Berlijn een beetje verspreid zijn door de stad. En elke wijk in Berlijn heeft zijn eigen sfeer, waardoor de ervaring die je met de stad het, invloed zal hebben op je bezoek aan Berlijn. Om je te helpen heb ik de beste buurt en wijken van Berlijn voor je op een rij gezet.

Leuke wijken in Berlijn

Mitte: wijk om uit te gaan

De wijk Mitte is een gezellige uitgaansbuurt en een van de leukste wijken om door te brengen als je in Berlijn bent. Ben je voor het eerst in Berlijn? Dan is deze wijk de leukste om te overnachten. Je vindt in Mitte namelijk tal van bekende bezienswaardigheden van Berlijn, namelijk de Rijkdsdag (de beroemde glazen koepel), de Brandenburger Tor, de Gendarmenmarkt en het Holocaust Monument. Ook het gebied rond de Potsdamer Platz is onderdeel van de Mitte en het Museumsinsel en de beroemde boulevard Unter den Linden horen bij Mitte.

In Mitte vind je ook gezellige uitgaansbuurten, zoals het gebied rond de Hackesche Höfe of de Potsdamer Platz.

Hou je van winkelen? De Friedrichstrasse in Mitte is een van de belangrijkste winkelgebieden van Berlijn. Grote warenhuizen, zoals Galeries Lafayette, maar ook gespecialiseerde winkels kun je in de wijk Mitte vinden.

Bekijk alle hotels in de wijk Mitte

Charlottenburg: Berlijns chiques wijk

Elegante huizen en luxueuze winkelcentra. Charlottenburg is de leukste wijk van Berlijn als je van lekker winkelen en luxe houdt. De meeste huizen in deze Berlijnse wijk staan zijn gebouw voor de rijken aan het begin van de twintigste eeuw. De rijke stinkerds konden hun inkopen doen op de Kurfürstendamm en het Kaufhaus des Westen.

In de wijk Charlottenburg vind je het Slot Charlottenburg, een van de oudste restaurants in de stad ‘Wilhelm Hoeck 1892’ en Café im Literaturhaus, gevestigd in een negentiende eeuwse villa. Andere bezienswaardigheden in Charlottenburg zijn de Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche en het museum Story of Berlin. Luxe winkelen kun je aan de Kurfürstendamm, hier vind je veel luxe winkels zoals Prada en Louis Vuitton. Heb je een kleiner budget? Er zijn ook winkels van goedkopere internationale ketens. Ook Kaufhaus des Westen (KaDeWe) is een bekend warenhuis in Berlijn.

Bekijk alle hotels in de wijk Charlottenburg

Prenzlauer Berg

In het voormalige Oost-Berlijn ligt het voormalige arbeidersbuurtje Prenzlauer Berg. Na de val van de muur kon je hier spotgoedkoop een woning kopen, wat veel kunstenaars en andere creatievelingen aantrok. En we weten allemaal wat kunstige wijken doen: die veranderen in een hippe wijk. Prenzlauer Berg is dan ook een van de hipste wijken van Berlijn. Je vindt hier tegenwoordig veel leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes.

Als je van lekker eten, drink en gewoon rondstruinen houdt, dan moet je hier zeker een bezoekje aan brengen, vooral in de zomer. Ook de moiete waard in Prenzlauer Berg is de Kulturbrauerei, een voormalige bierbrouwerij die omgebouwd is tot cultureel centrum.

De bekendste straat van Prenzlauer Berg is de Kastanienallee. Hier vind je veel leuke boetiekjes en winkeltjes. Op zondag vind je leuke rommelmartken in Prenzlauer Berg, waarvan die in het Mauerpark de grootste en bekendste is.

→ Bekijk hotels in de wijk Charlottenburg

Neukölln

Neukölln in Berlijn is een opkomende wijk waar elke week nieuwe bars, restaurants en kunstgaleries openen. Neukölln staat bekend om zijn levendige mix van oud en nieuw. Dit opwindend bruisend wijkje zit vol contrasten – van de landgoederen met vrijstaande huizen in het zuiden tot de hoogbouw in de wijk Gropiusstadt en een levendig multicultureel gebied rond de grens met Kreuzberg.

→ Bekijk hotels in de wijk Neukölln

Friedrichshain

Friedrichshain is een alternatieve wijk dat bekend staatom de wereldberoemde clubs, de anarchisten en de street art. Het is the place to be om te feesten in Berlijn en een vrij rauwe wijk. Je vindt hier veel huiskamerbioscopen, vegan-restaurantjes, cafés en vettewinkels. Llangs het water ligt het langste stuk van de overgebleven muur.

→ Bekijk hotels in de wijk Friedrichshain