Big Island is een eiland apart. Het is één van de mooiste bestemmingen waar wij zijn geweest als we het hebben over natuur. Van zwarte stranden, tot vulkaangebied, prachtige snorkelstranden, imposante bergen en zelfs groen stranden. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden van Big Island, leuke dingen te doen en handige reistips.

1#Loop naar het James Cook Monument

Maak een hike naar of doe een snorkeltour bij het Captain James Cook Monument. Als je de hike maakt kun je ook net als ons je snorkelspullen meenemen en bij het momument zelf het water in duiken. Wat ook een leuk idee is om een kano te huren en naar het standbeeld te kanoën.

Je vindt dit momument bij Kealakekua Bay Marine Life. Ik ben zelf geen snorkelaar (last van een vissenfobie) maar mijn vriend zei dat ik 1 duikje moest maken. En hij had gelijk: de bodem is one of a kind. De structuur van de bodem is door de vulkanen zo apart, alsof je boven een kunstwerk snorkelt. De bodem lijkt op stukken lava, zoals je hieronder op de foto ziet.

2# Bezoek de gekleurde stranden

Op Big Island vind je de gekste dingen, zoals het zwarte en groen strand. Rij in een dag door naar het zwarte strand met palmbomen. Je vindt hier zelf een Baywatch huisje en heel veel toeristen. Het is een gek gezicht om de palmbomen op het zwarte zand te zien.

3# Ga klif jumpen

Na het zwarte stand rij je door naar South Point Cliff Dive waar je kan cliff jumpen of anderen kan aanmoedigen om te duiken. Je vindt rondom deze klif ook veel vissers en heel vet uitzicht.

4# Wandel door Wipi’o Valley

Wai-pi’o betekent gebogen water in de Hawaiiaanse taal. 
Waipi’o (of Waipio) Valley is genoemd naar de rivier die door deze vallei loopt. Dan rivier splitst in het dal in ‘vingers’, elk met een eigen waterval. Vanuit het uitzichtpunt over de vallei zul je deze watervallen echter niet zien. Je kunt deze watervallen vanaf de toegangsweg naar beneden in de vallei zien, maar het beste uitzicht over de watervallen krijg je vanaf het Muliwaipad, dat een hele zware hike is.

#5 Bezoek rainbow Falls en Onomea Bay Trail

Afhankelijk van waar je verblijft kun je de eerste dag aan de westkust doorbrengen door de Onomea Bay Trail te lopen en eventueel doorbrengen in de dichtbijgelegen Botanische tuin.

De Onomea Bay Trail vond ik zelf een van de mooiste hikes in Hawaii door de enorme veelzijdigheid van planten en de ruige kust.

Op de terug weg kun je de Rainbow Falls bezoeken. Een kleine waterval aan de rand van het stadje Hilo. 

Rainbow Falls

6# Fiets door Hawaii Volcanoes National Park

Voor dag 5 moeten we vroeg op want we gaan fietsen door het Hawaií Volcanoes National Park. Rij in de ochtend naar Kalapana en huur een fiets bij een van de vele fietsverhuurders. Wij huurden onze fiets bij Kaimu Rentals en fietsen om 5 uur ’s nachts eerst naar Kupapau Point voor uitzicht op het lava dat de zee in stroomt. Je kunt ook een boottour maken die je vlakbij de lava brengt.

Een stuk spectaculairder is om na dit uitzichtpunt te hiken over lava. Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n bizarre, maar ongelooflijk vette hike gemaakt. Dit moet wel een van de mooiste bezienswaardigheden van Big Island zijn.

Waar te verblijven op Big Island

Op Big Island slapen de meeste reizigers in Kona en Hilo. Wij sliepen in twee Airbnb appartementen, waarvan de eerste in Kailua-Kona (erg mooi!). De tweede helft van onze Big Island vakantie sliepen we in een glamptent in Kapoho (goedkoop maar erg basic), vlakbij de vulkaanexcursie.

Zoek je een fijn hostel voor niet al te veel geld? Dan raden wij Hilo Bay Hostel aan. Je hebt al een bed op een slaapzaal vanaf zo’n €30). Dit hostel ligt in het centrum van Hilo.