Boulderen in Canada

Puzzelen en fit tegelijk: ga boulderen

Je hebt op onze Instagram vast wel een aantal klimplaatjes van ons gezien: klimmen zonder touw, ook wel boulderen, een upcoming sport in Nederland. De bouldercentra in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond. En zo zie ik ook steeds meer fitnesstypes in de boulderhal: die overigens denken dat ze heel sterk zijn maar er toch achter komen dat je met boulderen hele andere spieren traint. Maar wat is dat boulderen nou precies?

Hoe ik begon met boulderen

Oplettende lezers weten dat wij helemaal weg zijn van klimmen – in het bijzonder boulderen. Het begon in de pauze bij mijn ICT-werkgever. Of iemand mee wou boulderen. Ja, dacht ik en voor ik het weet was ik in een oude school aan het boulderen. Klimmen aan 4 meter hoge wanden met gekleurde grepen. De oude school werd afgebroken en vervangen met nieuwbouw.

Tot een nieuwe collega mij wees op de nieuwe boulderhal Gropo in Groningen. En daar wakkerde mijn liefde voor het boulderen weer een beetje op, tot mijn vriend en ik op wereldreis gingen. Hier klommen we nog een aantal keer in de buitenlucht in Nieuw-Zeeland en Canada en eenmaal terug in Nederland hingen we al vrij snel weer aan de gekleurde blokjes.

Wat is boulderen?

Boulderen, of bouldering in het Engels, betekent volgens Cambridge Dictionary:

“an activity in which people climb up and over rocks at fairly low heights without using ropes”. Een boulder, die gekleurde blok waar je aan hangt is “a very large rock”.

Buiten klim je dan ook daadwerkelijk op een grote rots. Maar binnen klim je aan een klimwand. Er zijn verschillende routes die je kunt volgen, die worden aangegeven door gekleurde boulders. Zo begin je vaak met een makkelijke route als beginnende boulderaar of als pro om op te warmen. Daarna volg je steeds moeilijkere routes, zonder een touw.

Maar hoe zit dat dan als je valt? Onder je ligt een dikke mat zodat je zacht valt.

Boulderen is ook wel puzzelen. En het viel me op dat veel mensen die boulderen, in de ICT werken. En dat komt denk ik door het puzzelen. Puzzelen met je lichaam. Je moet je hoofd gebruiken omdat je bij elke route een oplossing voor het probleem moet verzinnen.

En dat maakt de sport ook een sociale activiteit in plaats van competitief: samen werk je aan de oplossing van die puzzel. In onze lokale boulderhal genieten wij vaak nog na de sessie van een biertje of kop koffie met klimbuddy’s. Geen saaie plastic stoelen in een ruimte met keiharde dancemuziek waar je door de draaideuren naar binnen moet, zoals bijvoorbeeld in de Basic Fit (no offense Basic Fit). Gewoon een chill muziekje, een fijne bank en napraten over klimmen.

Welke spieren train je met boulderen?

Er is een steeds grotere groep mensen die boulderen als alternatief voor de sportschool: het is leuker dan een beetje met de gewichten voor de spiegel staan. “Oud-bondscoach Wouter Jongeneelen beschrijft de klimmer als een slimme en eigenzinnige figuur die nieuwsgierig is en niet bang om zichzelf tegen te komen. (Siked.nl)”. De die hard klimmers zijn outdoormensen, zij klommen binnen om te trainen voor de rotsen buiten.

Als je bouldert, gebruik je al je spieren, spieren waarvan je niet wist dat je ze had. De spierpijn voel je in je vingers en onderarmen, maar ook je schouders, buik en bovenbenen. Klimmen is een leuk alternatief voor fitnessers.

De verhouding van spieren en gewicht is wel belangrijk: elke extra kilo die je naar boven moet sleuren maakt het lastiger. Een beetje conditietraining kan dan ook geen kwaad.

Daarnaast is lenigheid erg belangrijk en die worden op natuurlijke wijze getraind. Je armen zijn belangrijk voor de dynamische sprongen die je maakt. En je bovenlichaam is erg belangrijk voor evenwicht: klimmen is een sport waarbij je je lichaam en je balans traint.

Beginnen met boulderen?

Probeer het een keer. Klim zoveel mogelijk met gestrekte armen zodat het je minder kracht kost. En durft andere klimmers te vragen om tips. Zo vraag ik mijn vriend nog steeds tips, ook al klim ik zelf ook wel een tijdje. Hij heeft er net meer oog voor (toeval dat hij programmeur is?).

En laat je vooral niet afleiden door ingewikkelde boulders. Ik heb zo vaak gehad dat ik dacht “daar kom ik nooit bij”. En vijf pogingen later haalde ik de route dan toch. Hoe vaker je klimt, hoe sneller je klimniveau stijgt, je merkt het heel snel! En je gaat er goed van uitzien ;-) Je traint namelijk veel spieren tegelijk!

Wat heb je nodig om te boulderen

Allereerst: concentratie, doorzettingsvermogen, inzicht, geduld en natuurlijk wat boulderkleding.

Klimschoenen voor extra grip

Meestal zijn deze voor een paar euro te huur bij de klimschool, maar als je het boulderen leuk genoeg vindt, kun je ook zelf aan schaffen. De prijs van klimschoenen ligt zo rond de 60-100 euro.

Je hebt twee type schoenen: met en zonder veters. Veters zijn gemakkelijk, maar als je technischer gaat klimmen, dan zijn de versie zonder veters beter omdat ze beter contact met de muur geven en voor meer gevoel zorgen. (Bron: outdoorspecial.nl).

Over boulderschoenen kunnen we veel dieper ingaan. Het beste is om de schoenen te proberen bij een fysieke winkel zoals Bever. Liever online? Bij Bergfreunde en Bever kun je klimschoenen bestellen. Zorg dat je twee maten besteld zodat je kan passen en de minder zittende schoen kan terugsturen.

Scarpa klimschoenen
Scarpa klimschoenen

Pof en pofzak

Pof is de het magnesiumcarbonaat, een poeder die je op je handen doet voor mee grip, net als in de turnwereld. Dit is vooral handig als je zwetende handen hebt of op gladde boulders klimt.

In sommige gebieden is het gebruik van magnesiumcarbonaat verboden omdat het de grip op de rotsen op lange termijn zou verminderen. Je pof kan je bewaren in een pofzakje, dat je makkelijk rond je middel kan hangen.

Om het leuk te houden verkopen ze ook deze leuke pofzakjes :)

Te koop bij Bergfreunde voor € 26,95

Een valmat of bouldermat

In de boulderzaal zijn er grote valmatten aanwezig. Ga je echter in de natuur boulderen? Dan zul je een eigen mat (ook wel crashpad genoemd) moeten meenemen. Een valmat is niet goedkoop en kost al gauw een paar honderd euro.

Hoeveel kost boulderen?

Gemiddeld kost boulderen € 10 per keer. Je kan dan vaak zo lang klimmen als je zelf wilt op dezelfde dag. Ik heb zelf een tien-strippenkaart omdat ik een maandabonnement redelijk duur vind (zo’n € 40 per maand). Als boulder, ga ik minimaal 1,5 – 2 uur, je wordt vaak pas warm na een uur. Zorg dat je een goede warming-up doet en you’re good to go!

Waar kun je boulderen?

Zoek je een klimhal in de buurt? Bekijk dan deze kaart hieronder van NKBV.nl voor de dichtstbijzijnde klimhallen bij jou in de buurt.

Een keer ergens anders boulderen? Dit zijn de vijf vetste klimhallen van Nederland.