Longboard review: de Brunotti pintail cruiser

Mijn eerste longboard kreeg ik van mijn vriend en die heb ik nog steeds; een Koastal pintail boardje. Pintails zijn dé boards om te starten met met longboarden; ze geven dat surfgevoel, hebben een leuke vorm en cruisen lekker. Sinds een aantal jaar verkoopt boardsportsmerk Brunotti ook longboards en van hen mocht ik de Benno pintail uit hun longboardcollectie uitproberen. Hoewel het niet het ideale weer was de afgelopen maanden, vond ik het wel heerlijk om te longboarden in de winter en heb ik de pintail dan ook goed gebruikt.

Review: Brunotti longboard

De Benno pintail

De pintail heeft de shape dat eruit ziet als een druppel. De achterkant van een pintail longboard is puntvormig en loopt voorbij de achterwielen. Deze vorm deck is populair omdat het een mooie vorm heeft dat het meest op surfboards lijkt! Letterlijk street surfing. Ik snap daarom ook wel dat Brunotti veel soorten pintails in de collectie heeft! Het Benno boardje heb ik met name gebruikt om mee te cruisen en te carven (door de top-mount trucks – die aan de onderkant van het board zitten). Het deck zorgt ervoor dat ik direct vertrouwd rij, hoewel ik al jaren niet meer op een pintail ‘board’.

Brunotti zwarte pet/cap,

Materiaal

Longboards zijn gemaakt van verschillende lagen dun materiaal; denk aan hout, zoals esdoorn, bamboe, berk, maar ook carbon en glasvezel komt voor. De lagen worden gelijmd en samengeperst in een gewenste vorm. Omdat de vezels van de materialen telkens dwars op elkaar worden gelegd ontstaat er een sterke constructie van het deck. De hoeveelheid houtlagen die gebruikt worden tijdens het persen wordt aangeduid als het aantal “plys. Longboard decks variëren van 3 tot 12 plys.

Esdoorn

Het Brunotti board is gemaakt van esdoorn (maple) materiaal. Meestal bestaat een  esdoornboard uit 5ply tot 10ply, of gelaagd in een afwisselend patroon met bamboe, omdat esdoorn harde, stevige hout is. Het board wordt al snel te zwaar als die geheel uit esdoorn bestaat. Met het optillen van het boardje had ik geen problemen, hij zat lekker in de handen. Esdoorn is het meest gebruikte materiaal voor zowel longboards als skateboards: het is tamelijk sterk, licht van kleur en gemakkelijk te verwerken én goed af te werken. Esdoorn wordt wel eerder gebruikt voor de downhill longboards om snel te gaan.

Wielen

Ook de wielen (70mm) rolden lekker. De meeste longboard wielen hebben een durometer van 75-88a, waardoor ze lekker zacht zijn in vergelijking met de typische skateboard wielen (90-101a). In het algemeen geldt: hoe lager de durometer, hoe meer grip de wielen hebben, maar het board rolt daarom wel iets langzamer. Hoe hoger de durometer, hoe harder de wielen hoe minder grip, hoe sneller ze rollen. Wat mij betreft is het een kwestie van gevoel en wat je gewend bent. Als beginnende longboarder rijdt 70mm prima. Ik rij al een tijdje op 62mm wielen, dus alles erboven cruised al een stuk beter!

Voor €149,95 heb je een prima beginnersboardje, dat er nog leuk uitziet ook! Benno is er zowel in grijs/zwart als turquoise/blauw zwart. Na een paar keer rijden had ik het grit wel wat beschadigd, gelukkig kun je vrij goed nieuwe grid kopen en deze zelfs zelf samenstellen zoals ik dat met mijn huidige boardje heb gedaan!

Edit 2019: helaas heeft Brunotti bijna geen longboards meer in de verkoop. Je kunt deze pintail dan ook niet meer via de website krijgen. Brunotti heeft alleen nog een slide deck te koop op hun website.

Meer weten over longboarden? Check dan onze guide voor het kiezen van je longboard.