Krijg 10% korting op de nieuwe zomercollectie van Protest. Gebruik bij het uitchecken op de website Protest.eu de code lonedrifters10 en krijg direct 10% korting!
nikon d610 reisblog
Photo Lone Drifters

Een kijk je in onze cameratas: wat vinden wij de beste camera voor op reis?

Vakantiefoto’s, reisgidsen, waterflessen. Fotografie is een belangrijk onderdeel van deze blog en ook een uit de hand gelopen hobby. We gingen de afgelopen jaren van een simpele point & click camera over naar een spiegelreflex. En tegenwoordig gaat er ook een systeemcamera mee, voor licht bepakt reizen. Ga jij binnenkort op reis, backpacken of ben je gewoon benieuwd waarmee Lone Drifters reizigers hun foto’s schieten? Ik dit artikel delen we de beste camera’s voor op reis.

Beste camera voor reisfotografie: een spiegelreflex

Een spiegelreflexcamera is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp. Reisfotografen werken meestal met een spiegelreflex. Ook wij fotograferen nu zo’n 6 jaar met een Nikon spiegelreflex. We begonnen met de Nikon D3100, een fijn instapmodel van Nikon en makkelijk te bedienen als je over gaat naar een spiegelreflexcamera. Inmiddels ben ik overgestapt op de Nikon D610.

Nikon D610

Al vier jaar schiet ik met een full frame camera: de Nikon D610. Tot nu toe is de Nikon D610 mijn beste camera voor reisfotografie. Ik schiet er mooie, scherpe foto’s mee, maar het is niet de beste camera om mee te backpacken: spiegelreflexcamera’s zijn zwaar. En dan heb je alle lenzen er nog niet bij opgeteld. De Nikon D610 kocht ik vanwege de toen goede reviews. Inmiddels is het model wat verouderd, maar ben ik nog niet toe aan nieuwe camera. Het is ideaal als overstapcamera van DX naar FX (sensor) en semi-pro camera. Inmiddels is de Nikon D750 uit, een waardige opvolger van de Nikon D610, in een iets hogere prijsklasse, maar perfecte beginners full frame camera met uitklapscherm.

Beste camera voor reisfotografie: systeemcamera

Ik kan mij voorstellen dat je helemaal geen zin hebt om met zo’n grote camera op pad te gaan. De populariteit voor systeemcamera’s op reis neemt namelijk ook steeds meer toe. Zelfs voor professionele fotografen. De Sony doet het wat dat betreft er goed onder de reisfotografen en zij zien Sony als beste merk voor een systeemcamera op reis. De nieuwe modellen van Sony zijn erg goed, maar ook behoorlijk prijzig. Zoek je een instapmodel, dan raden wij de Sony A6000 aan. Zo heb ik ook een betaalbare systeemcamera: de Sony A6000.

Sony A6000

Ik denk dat de Sony A6000 op het moment wel de beste budget systeemcamera voor op reis is. De A6000 is een betaalbare systeemcamera en had goede cijfers op Tweakers, de website waar wij altijd checken hoe goed een camera het bij anderen doet. Wij hadden onze Sony A6000 en Nikon D610 mee op wereldreis en deze camera vinden wij ideaal om mee te nemen tijdens het backpacken omdat de prijs/kwaliteit erg goed. Daarnaast is de camera niet zwaar en kun je de lenzen ook verwisselen. Zo nemen we graag sportfoto’s met een wide angle lens. Deze camera nemen we mee als we niet te veel bagage mee willen hebben.

Nikon Z6

We hebben ook een tijd met de Nikon Z6 gefotografeerd: de systeemcamera van Nikon, bedoeld voor fotografen die willen upgraden van crop-sensorcamera’s of full-frame DSLR’s. De Z6 is een van de twee full-frame spiegelloze camera’s van Nikon. De camera lijkt erg op z’n broertje, de Z7, maar is voor een heel ander publiek bestemd. De Z7 is namelijk meer bedoeld om te concurreren met camera’s zoals de Sony a7R III en de Nikon D850.

Beste cameralens voor op reis

50 mm portretlens

De 50 mm lens is een portretlens maar ik gebruik deze ook veel om te filmen en om mooie detailshots op reis te maken. Vooral als ik shallow depth wil (bokeh). Daarnaast is de 50 mm lens handig al er weinig licht is, gezien ik toch vaak donkere moody foto’s schiet. Eigenlijk wil ik deze lens altijd wel mee hebben omdat ik er gewoon mooiere foto’s mee maak en de lens relatief lichts is waardoor mijn camerabody niet te zwaar is.

24 -70 mm lens: beste allround lens nikon

Daarnaast schieten we nog vaak met een kitlens van 24-70 mm (3,5 G). Deze lens is een van de beste lenzen voor op reis en de beste allround lens van Nikon. De lens is niet al te duur. Deze lens heeft echte een f-waarde van 3,5. Zoek je een lagere f-waarde, dan kun je ook kijken naar de 24 -70 mm 2.8 lens. De 24-70 mm lens is ideaal om wat verder weg of dichtbij te schieten. Bovendien kun je ook prima video’s maken met deze lens. Zo filmen wij de meeste reisvideo’s met deze lens.

Mobieltjes als camera

Ik heb hele goede camera’s in mijn smartphone. Een goede camera is wel een vereiste als ik een nieuwe camera zoek.

Zo maak ik veel foto’s die je ziet op deze blog en Instagram (vooral de stories) ook met mijn smartphone.

One Plus 5

In Nieuw-Zeeland ging mijn oude smartphone kapot en heb ik weken moeten wachten tot ik in een fatsoenlijk stad was waar ik een telefoon kon kopen. Ik wou al tijden een One Plus, en in Nieuw-Zeeland was de One Plus 5 net uit. Nog steeds krijg ik opmerkingen over de goede kwaliteit van mijn foto’s doordat je bijvoorbeeld portretfuncties kan kiezen, maar ook in RAW kan schieten.

De foto’s hieronder zijn met de One Plus Five 5 geschoten en iets nabewerkt met Lightroom.

]Huwawei P20

Als je dacht dat mijn camera mooie foto’s maakt, dan moet je de cameravan de Huawei P20 zien. Deze staat ook in meerdere top 5 lijstjes van smartphones met de beste camera. Helaas is deze smartphone behoorlijk prijzig. Bekijk prijzen van de Huwawei P20

Cameratas: Thule Covert

Ik heb net de Thule Cameratas binnen gekregen (deceber 2019). Een fijne cameratas waar zowel je drone als camera, laptop en lenzen in passen. Binnenkort een review van deze tas! Bekijk de prijs van deze tas

De drone voor op reis: DJI Mavic PRO

Een ultieme reiscamera is natuurlijk een drone. Deze camera’s zijn niet goedkoop, maar je maakt er wel unieke foto’s en video’s mee. De DJI Mavic PRO is een mooi gadget die je op de mooiste plekken de lucht in kan sturen. Er zit een redelijk goede camera in en de drone is gemakkelijk te besturen. De DJI Mavic Pro is ideaal voor mensen die voor het eerst bezig willen met dronefotografie of luchtvideo’s willen maken. De DJI Mavic Pro is hiervoor een prima drone dat gemakkelijk mee te nemen is op reis. Zoek je een lichtere drone, dan ik de Mavic Air Pro ook aanraden. Bekijk drones op Coolblue

Fotobewerkingssoftware: Lightroom

Ik ben zelf enorme fan van Lightroom. Alle foto’s die ik in Raw schiet (en soms ook in JPG) bewerk ik in Lightroom. Met Lightroom kun je net even wat meer detail in de lucht geven of de foto bewerken in je eigen stijl. Bekijk Lightroom software

Uitzicht op de zee hawaii

Polarisatiefilter: Hoya PL-CIR SLIM

Met een polarisatiefilter verhoog je het contrast maar ook de intensiteit van de kleuren van je foto’s. Daarnaast gebruik ik een polarisatiefilter om reflecties in het water op te heffen. Ik hoef namelijk niet altijd de reflectie in het raam of water te hebben. Soms wil je de diepte van het water zien, bijvoorbeeld als er iets mooi onder water te zien is. Ik gebruik sinds vorig jaar de Hoya filters omdat deze redelijk betaalbaar zijn als je net begint met een polarisatiefilter. Door aan de voorste ring te draaien bepaal je het gewenste effect. Let er wel op dat je de juiste filter voor je lens gebruikt! Bekijk polarisatiefilter

Zonder polarisatiefilter, duidelijke reflectie in het zwembad
Met polarisatiefilter, geen reflectie in het zwembad

Alle producten in dit artikel

Meer lezen?

English?
Click image for English website