Thailand: 13 x doen in Chiang Mai

tempels in Chiang Mai
Last updated:

Er is genoeg te doen in Chiang Mai. De locals zijn vriendelijk en de stad is omgeven door prachtige architectuur, mooie tempels, hippe koffietentjes en gezellige lokale marktjes. De charme van Chiang Mai maakte mij instant verliefd op deze stad in het Noorden van Thailand. Ik hoopte dat mijn herinnering aan Chiang Mai, de eerste keer in 2007 – intact zou blijven en Chiang Mai stelde niet teleur tijdens mijn tweede bezoek. Wat maakt Chiang Mai zo leuk? En welke bezienswaardigheden in Chiang Mai zijn de moeite waard? Laten we kijken naar de mooiste dingen te doen in Chiang Mai:

1. Bezoek Doi Suthep

Chiang Mai werd meer dan zeven eeuwen geleden gesticht en is de hoofdstad van het Lanna-koninkrijk en de thuisbasis van meer dan 300 tempels. De beroemdste tempels van Chiang Mai zijn die van Doi Suthep. Doi Suthep ligt ongeveer 12 km buiten Chiang Mai en is een berg dat je mooi uitzicht geeft over de hele stad. De berg bevindt zich op 5400 meter en herbergt ook Wat Phra That Doi Suthep, een 13e-eeuwse tempel met een groot heiligdom.

Vraag een Songthaew (een felrood busjes) om je te brengen of huur een scooter. Bij aankomst moet je een beste klim op prachtige de trap maken, maar er gaat gelukkig ook een lift, mocht je niet goed ter been zijn.

2. Bezoek Doi Inthanon National Park

Doi Inthanon National Park is de thuisbasis van de hoogste berg in heel Thailand. Het park is wel 48.240 hectare groot en het hoogste punt van het National Park is 2565 meter lang. In het park zul je mooie vogels spotten.

3. Neem een kookles

Altijd al een kookcursus in Thailand doen? Een van de tofste dingen die ik in Thailand heb gedaan was een kookcursus, mede door onze toffe chef met de grappige naam ‘Meow’. Chef Meow en haar sous chefs zijn super enthousiast en begeleiden je heel goed, vooral als je net als ik een bad cook bent 😝.

Vóór het koken maak je een stop op de markt om verse ingrediënten te kopen waarmee je uiteindelijk gerechten gaat maken. De kookles was gezellig, entertaining en educatief. Je gaat naar huis met een kookdiploma en een receptenboek van alles Thaise recepten die je hebt gemaakt.

Bekijk de kooklessen van Chef Meow op haar Facebook Pagina ‘Great Kitchen Thai Cooking School.

4. Drink een kop koffie bij het Cat Cafe

Ook Chiang Mai heeft een Cat Cafe met de leuke naam Catmosphere. Je vindt in het kattencafe in Chiang Mai namelijk niet alleen katten (en nee het ik bedoel geen aliens ;-)) maar de muren zijn versierd met foto’s van ruimteschepen en katten die rondzweven in UFO’s. De drankjes schijnen wel een beetje duurder te zijn dan in een normaal café, maar het geld gaat als het goed is naar de verzorging van de katten.

5. Bezoek Chiang Mai’s Grand Canyon

Misschien heb je er nog nooit van gehoord (ik ook pas voordat ik naar Chiang Mai ging in 2018). Maar Chiang Mai heeft haar eigen Grand Canyon, een enorme kloof gevuld met water. De Canyon is behoorlijk diep, geschat wordt op veertig meter diep. Geniet van het uitzicht, neem een duik en een drankje bij het restaurant van de ingang.

6. Doe een drankje bij de Night Bazaar

De Night Bazaar is een van de leukste dingen te doen in Chiang Mai. S’nachts licht Chang Klan Road op met lichtjes en kraampjes. Langs de weg kun je allerlei souvenirs kopen zoals lantaarns en andere handgemaakte spulletjes. Afdingen wordt aangeraden.

In 2007 hing er een totaal andere sfeer dan toen ik Chiang Mai in 2018 weer bezocht. De food markets zijn toch een stuk Westerser dan ik mij herinnerde. Maar desondanks heel gezellig!

7. Shop bij de weekend market

Ook wel bekend als de Sunday Market of de Walking Market is dit waarschijnlijk de beroemdste markt van alle markten in Chiang Mai. Elke zondag opendt de markt en begint bij de Thapae Gate en loopt over de gehele lengte van Ratchadamnoen Road.

8. Bezoek de ruïnes van Wat Chedi Luang

Wat Chedi Luang, ook wel de Big Stupa zijn eigenlijk ruïnes van een oude tempel. De tempel was ooit de thuisbasis van de Emerald Buddha, het heiligste religieuze object in heel Thailand. Door een aardbeving in het jaar 1545 zijn grote delen van de tempel beschadigd. Ondanks de verwoestingen zul je hier nog steeds monniken dagelijks hun werkzaamheden zien doen.

Bijzonder: je vindt de ruïnes midden in het centrum van Chiang Mai.

9. Bezoek het dorpje Pai: het backpackershoofdstadje van het noorden

Wil je nog even weg van Chiang Mai, dan kun je het backpackersdorpje Pai bezoeken. Vanuit Chiang Mai reis je gemakkelijk naar Pai, een hippie bergdorpje zo’n 130 kilometer ten noorden van de stad.

Ik ben zelf nooit in Pai geweest, maar het staat wel op de bucketlist! Collegablogger Kirsten kan je meer vertellen over Pai Thailand.

10. Maak een jungle trekking vanuit Chiang Mai

Vanuit Chiang Mai kun je verschillende jungle trekkings doen, waaronder naar National Park Chiang Dao. Maakt een dag – of meerdaagse trekking en slaap in een traditioneel bergdorpje, loopt langs watervallen en geniet van het mooie uitzicht.

Wij maakten een meerdaagse trekking en het was zeker een van de mooiste dingen te doen in de buurt van Chiang Mai als je van hiken houdt. bent 

11. Bezoek de Long Neck Karen Tribe

De Karen is een stam die oorspronkelijk uit Myanmar komt. Tijdens politieke onrust in Myanmar is de stam naar Thailand gevlucht en tegenwoordig wonen zij in kleine dorpjes. Een daarvan is Mae Rim, net buiten Chiang Mai.

Wil je zien hoe de tribe leeft, bezoek dan de stam met een gids zodat je kunt communiceren met de stam en spulletjes kun kopen.

12. Maak een rit in een Songthaew

In Chiang Mai vind je de thuisbasis van de Songthaew. Dit is een felrode auto die je op elke hoek ziet rijden. Het is een gemakkelijke en goedkope manier om de stad te verkennen. Het is ook goedkoper dan een tuk tuk.

Overigens willen de chauffeurs je niet altijd meenemen, dat hangt puur af van de route van de al zittende klanten.

13. Doe een biertje bij My Beer Friend Market

My Beer Friends is een leuke plek om een craft biertje te doen. Ze serveren hun eigen maar ook gastbiertjes. Het is een knusse plek waar je ook een oud spel kan spelen op een vintage console. Verder staat er een vette Kawasaki motor in de ruimte en kun je leuke goodies van deze Chiang Maise bierbrouwerij kopen.

Je vindt My Beer Friend aan 164/39 Chang Klan Rd, Chiang Mai 50100, Thailand.

Bangkok naar Chiang Mai

Reis je met de trein van Bangkok naar Chiang Mai? Je kunt je tickets gemakkelijk op het station boeken. Hou er wel rekening mee dat de treinen vol kunnen zitten. Vooraf boeken wordt dan ook aangeraden. Een handige website die wij voor de nachttrein naar Chiang Mai gebruikten is 12GoAsia.

Bezoek je Chiang Mai tijdens een rondreis door Thailand? Bekijk dan ook onze route van 3 weken door Thailand voor meer inspiratie!