Citytrip Gent – Old meets new!

Bij een citytrip hoop ik altijd dat je aan de stad kunt zien hoe men er vroeger leefde. Dat alles goed bewaard en nog steeds in gebruik is. Maar ook hoe de stad probeert te innoveren en te zorgen dat elke doelgroep trots is om er te wonen. Ik kan het altijd waarderen als hier een goede mix tussen is. Dit maakt een stad uniek, levendig en sfeervol. De eerste uit de grond gestampte ‘nieuwbouwstad’ die dit biedt moet ik nog tegenkomen! Doe mij maar statige gebouwen en karakteristieke huizen. Doe mij maar fabrieksgebouwen en marktpleinen waarbij je weinig moeite hoeft te doen om in te beelden hoe het er vroeger aan toe ging. Doe mij maar weer een weekend Gent!

Overzicht van de stad Gent

Nog nooit was ik in Gent geweest. De stad was zelfs nog nooit op mijn radar gekomen. Nu ik er geweest ben wil ik echter weer zo snel mogelijk terug! De huizen, enorme regeringsgebouwen, kerken en fabrieken tekenen de stad. Alles is oud, maar goed bewaard gebleven. De meeste straten en marktpleinen hebben hun eerste klinkers er nog in liggen. Trams rijden door de stad, langs de marktjes en over de bruggetjes. En om het plaatje af te maken merk je dat de inwoners een stuk minder gehaast leven dan je in grotere steden gewend bent. Als je dus wilt meemaken hoe men tientallen jaren geleden leefde, dan kom je met Gent heel erg in de buurt! Dat wil niet zeggen dat Gent achter de feiten aan loopt, integendeel. De stad zit ook bomvol vooruitstrevende, hippe en eigenzinnige tentjes.

Hotspots Gent

Jiggers

Wat betreft vooruitstrevend, hip en eigenzinnig zit je bij Cocktailbar Jiggers goed. Dit is niet zomaar een cocktailbar. De als speakeasy ingerichte bar (met een hele chille achtertuin) is uniek in zijn soort. De ingrediënten van de cocktails bestaan uit lokaal geproduceerde producten en huisgemaakte sappen en siropen. Bij ‘extract van blauwe kaas’ loopt het water je misschien niet meteen in de mond, maar het eindresultaat is een perfecte cocktail die je waarschijnlijk nog nooit eerder hebt gehad! De eigenaar en beste barman van België, Olivier Jacobs, vertelt ook maar al te graag over de passie die hem zover heeft gebracht.

YUZU

Als je in België bent ontkom je natuurlijk niet aan bonbons. Sommige chocolatiers hebben dit zelfs tot kunst verheven. Zo ook YUZU, van Nicolas Vanaise. Met zijn achtergrond in archeologie, voorliefde voor de Japanse cultuur en uiteraard chocolade creëert hij minimalistische, seizoensgebonden pralines met een verhaal. Ik kan hier meer over gaan vertellen, maar je moet het gewoon zelf ervaren!

YUZU - pralines
3 van de 30 soorten pralines die YUZU verkoopt

De Superette

Een trend die inmiddels al een tijdje de ronde doet is foodsharing. Gerechten die je deelt met je tafelgenoten. Een gezellige manier om van alles een beetje te proeven. Bij De Superette moedigen ze dit dan ook aan. De koffiebar / bakkerij / restaurant heeft heerlijke gerechten die net even wat anders zijn en heeft een supergezellige sfeer. Zo’n tent waar je gemakkelijk wat langer blijft plakken.

Noah

Voor de lunch zou ik echter aanraden om NOAH te bezoeken. Je eet hier namelijk op een heel cool ingerichte boot (vandaar de toepasselijke naam). Lekkere gerechtjes in een knusse omgeving met uitzicht over het water, wat wil je nog meer!

NOAH - Lunch en aperobar op het water
NOAH – Lunch en aperobar op het water

Deelcultuur

Het oude, gedeeld met het nieuwe; het komt overal terug in Gent. Er heerst een ware deelcultuur. Oude fabrieken, panden en schoolgebouwen worden niet aan hun lot overgelaten, maar krijgen een nieuwe bestemming. Sterker nog, veel van de nieuwe bewoners dragen bij aan de deelcultuur en hebben een maatschappelijk en cultureel doel. Kleine organisaties kunnen op deze manier een platform bieden voor jong talent en innovatieve ideeën. En street artists gebruiken het als gezamenlijk onderkomen van waaruit ze hun nieuwe projecten opstarten. Veel van deze hubs, om het maar zo te noemen, zijn openbaar te bezoeken. En anders is een mailtje vooraf genoeg om te laten weten dat je een kijkje wilt nemen. Enkele noemenswaardige spots:

Creatieve hotspot ‘In De Ruimte’

Dit karakteristieke gebouw biedt ruimte voor exposities, muziek en workshops. Vanuit deze plek kunnen jonge kunstenaars hun projecten opstarten, of leer je meubels en instrumenten maken. Verder is er een ruimte waar regelmatig bandjes op komen treden. Enerzijds om jong talent een podium te bieden, anderzijds om nog enig geld in het laatje te brengen. De organisatie is namelijk volledig autonoom, dus geen financiële steun van de overheid. Zo kan men hun eigen gang lekker gaan.

Creatieve hotspot - In De Ruimte
Cassette tapes uitbrengen, ukelele’s bouwen.. bij ‘In De Ruimte‘ kan het allemaal!

NEST

Midden in de stad, in de oude bibliotheek, zit NEST. Meer dan 70 initiatiefnemers geven hier zelf invulling aan het gebouw. Ook weer volledig autonoom. Maar liefst 6 verdiepingen met de meest uiteenlopende projecten. Zo is er de SSSTiltekamer; een hele verdieping ingericht vanuit de ervaring en expertise van mensen met autisme. In een andere ruimte krijgen planten een tweede leven en ergens anders kom je concepten tegen als een looprad met bureau, zodat je actiever bent tijdens je werk. Heel cool om te zien! Je kunt er trouwens ieder moment binnenwandelen.

NEST - Gent
Het is in ieder geval een heel groen NEST

Topo Copy

Het is alleen al heel cool om door dit oude schoolgebouw te lopen. De binnenkant ziet eruit alsof er tientallen jaren niets aan is gedaan. Lekker industrieel en fotogeniek dus. In dit ateliergebouw van NUCLEO zit Topo Copy; een ‘openlab-research-centre’ voor prints, zines, copy, ink en art. Ze hebben een eigen publishing label waarmee ze de drempel enorm verlagen voor mensen die bijvoorbeeld hun eigen zine of artbook willen uitgeven. Ze zullen je met open armen ontvangen, maar stuur wel even een mailtje van tevoren als je een bezoekje wilt brengen.

Topo Copy
Topo Copy

Street art in Gent

In mijn vorige blogpost vertelde ik jullie over de enorme street art scene in Antwerpen. Niet alleen in Antwerpen, maar ook in andere Belgische steden is dit al lange tijd happening. Gent schijnt zelfs een van de drie eerste Europese steden te zijn waar street art groot is geworden. Je vindt hier dan ook overal door de stad murals van grote namen uit de scene. In je zoektocht naar al het leuks dat Gent heeft te bieden zou ik dan ook je ogen open houden en je camera in de aanslag. Wil je niet dolend door de grote stad lopen, op zoek naar de kunstwerken? Gebruik dan de Street Art Cities app om de coolste spots te vinden. Een plek die eruit springt en waar je regelmatig live action murals gemaakt ziet worden is bij de ‘Grindbakken’ aan Dok Noord. Zit trouwens op 7 minuten lopen van lunchboot NOAH, ideaal te combineren dus!

Cee Pil in actie bij de Grindbakken in Gent
Cee Pil in actie bij de Grindbakken in Gent

Zoals je leest is Gent een broedplaats voor lokaal, artistiek talent. Street artists krijgen overal door de stad plekken toegewezen waar ze hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. En met weinig mogelijkheden (lees: geld) weten de Gentenaren heel goed een platform te bieden aan ambitieuze inwoners en start-ups. Mede dankzij de ruimten die de stad beschikbaar stelt. Neem daarbij de sfeer van de oude stad met zijn rijke geschiedenis en vriendelijke inwoners, gecombineerd met innovatieve en hippe stores, restaurants en bars en je zal zeker terug willen keren!

>> Deze murals wilde ik jullie niet onthouden:

Super A - The Four Horsemen of the Apocalypse
Super A – The Four Horsemen of the Apocalypse (Sorry, not sorry festival Gent)
A Squid Called Sebastian
A Squid Called Sebastian
Resto
Resto
Sam Scarpula
Sam Scarpula
Klaas van der Linden - Lost at sea
Klaas van der Linden – Lost at sea
Scroll naar boven