De vetste klimhallen in Nederland

Klimmen – en vooral boulderen – is een upcoming sport in Nederland. En oplettende lezers weten dat wij ook helemaal weg zijn van klimmen – in het bijzonder boulderen. Bouldercentra in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond. ‘Tien jaar geleden hadden we in Nederland misschien één boulderhal. Nu zijn het er 30+” (Leopold Roessingh). Boulderen is eerder een sociale activiteit dan competitief en dat maakt de sport zo leuk. In onze lokale boulderhal genieten wij vaak nog met klimbuddy’s na met een biertje of kop koffie.

Maar waar begin je met klimmen? Uiteraard bij de dichtstbijzijnde boulderhal in jouw stad of dorp. Maar Nederland is niet zo groot, dus het loont om af te reizen naar een vette boulderhal in Nederland. Want er zijn heel wat vette plekken om te boulderen/klimmen. Wij hebben 5 van de vetste klimwanden/hallen in Nederland voor je verzameld.

1#Noardwand – klimcentrum Leeuwarden

Klimcentrum Noardwand in Leeuwarden is de nieuwste aanwinst in Nederland. Noardwand claimt de modernste klimhal van Nederland te hebben. Bovendien biedt Noardwand als één van de weinige klimcentra in Nederland de drie Olympische disciplines aan onder één dak: lead, speed en boulder.

De details van Mario zijn ook leuk.
© Noardwand

Liever buiten trainen? Er is een buitenwand aanwezig en een unieke Monkeyspace-trainingsruimte. Daarnaast is de enige Clip ‘n Climb in Friesland gevestigd in Noardwand. Met 11 verschillende klimchallenges is dit een leuke en laagdrempelige activiteit voor jonge en oudere klimmers. Ook vet: de Flightline Free Fall. Maak een vrije val vanaf het hoogste punt van het klimcentrum.


Tip:  ervaren klimmer en wil je voorklimmen? Neem dan je eigen touw mee (minimaal 50 meter). Uiteraard zijn er bij Noardwand ook touwen te huur.

Je vindt deze klimhal aan de Fiswerderweg 3 in Leeuwarden.

2#Klimwand Excalibur Groningen

Yes, deze klimwand in Groningen is vernoemd naar zwaardman King Arthur. Deze klimtoren in Nederland is tevens de hoogste vrijstaande klimtoren ter wereld. De klimwand is interessant voor klimmers vanwege de 36-feet curve in het ontwerp, zodat er een overhang is die klimmers op een echte piek kunnen vinden. Fantastisch dus als je geen echte piek in de buurt hebt, maar wel overhang wilt oefenen.

Je vindt Exaclibur en de indoor klimhal en boulders aan de Bieskemaar 3 Groningen.

MUST READ: waar is Excalibur klimhal en wat is er nog meer te doen

3#Ivy Climbing Sittard

IVY Climbing in Sittard is de grootste en meest complete klimcentrum van Nederland, aldus IVY. IN deze klimhal kun je zowel lead- als toprope klimmen, boulderenen speedklimmen.

Je vindt IVY Climbing aan de Milaanstraat 115 in Sittard.

#4 Amsterdam

Als hoofdstad van Nederland kan het niet anders dat je in Amsterdam meerdere vette klimhallen vindt. Amsterdam heeft drie klimhallen die de moeite waard zijn:

  1. Klimmuur centraal (bij het Centraal Station): deze klimhal in Nederland is een uitgebreide en volledige en goed bezochte klimhal vlakbij centraal station Amsterdam. Je vindt hier uitgebreide boulder en klimmogelijkheden, een extra voorklimwand en horeca. Ook is er een open dak
  2. Klimhal Amsterdam (Sloterdijk):
    Bij deze klimhal in Amsterdam kun je binnen en buiten klimmen en boulderen. Ook zou dit de grootste grootste klimhal zijn. Er is een 21 meter hoge klimmuur en wel liefst 300 routes en 300 boulders. Hier verveel je je dus nooit!
  3. Mountain Network Amsterdam (Erasmusgracht) . Mountain Network Amsterdam beschikt als tweede locatie van Mountain Network over een zelfontworpen driehoek­klimwandsysteem. Dit systeem zorgt voor veel variatie en maakt alle wanden tot één geheel.

De klimwanden zijn geschikt voor zowel beginnende als gevorderde klimmers en variëren van liggend tot zwaar overhangend, met een maximale overhang van maar liefst 10 meter. 

5# Arnhem

In Arnhem vind je een andere locatie van Mountain Network, namelijk Mountain Network Arnhem. Je kunt op deze klimlocatie zowel boulderen als eten in een industrieel-sportieve omgeving.  

Meer klimmen?