Boulderen bij Bjoeks

De vetste klimhallen in Nederland

Klimmen – en vooral boulderen – is een upcoming sport in Nederland. En oplettende lezers weten dat wij ook helemaal weg zijn van klimmen – zowel boulderen als touwklimmen. Bouldercentra in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond. Boulderen is eerder een sociale activiteit dan competitief en dat maakt de sport zo leuk. In onze lokale boulderhal genieten wij vaak nog met klimbuddy’s na met een biertje of kop koffie. Maar waar begin je met klimmen? Uiteraard bij de dichtstbijzijnde boulderhal in jouw stad of dorp. Maar Nederland is niet zo groot, dus het loont om af te reizen naar een vette boulderhal in Nederland. Want er zijn heel wat vette plekken om te boulderen/klimmen. Wij hebben 5 van de vetste klimwanden/hallen in Nederland voor je verzameld.

P.s. hou er rekening mee dat niet alle klimscholen op het moment open zijn. Hou de officiële website van de klimhal in de gaten voor actuele informatie!

Tien jaar geleden hadden we in Nederland misschien één boulderhal. Nu zijn het er 30+” (Leopold Roessingh).

De tofste klim-boulderhallen van Nederland

1. Noardwand – klimcentrum Leeuwarden

Klimcentrum Noardwand in Leeuwarden is de nieuwste aanwinst in Nederland. Noardwand claimt de modernste klimhal van Nederland te hebben. Bovendien biedt Noardwand als één van de weinige klimcentra in Nederland de drie Olympische disciplines aan onder één dak: lead, speed en boulder.

Waarom is Noardwand tof? het is de enige Clip ‘n Climb in Friesland gevestigd in Noardwand. Met 11 verschillende klimchallenges is dit een leuke en laagdrempelige activiteit voor jonge en oudere klimmers.

Ook vet: de Flightline Free Fall. Maak een vrije val vanaf het hoogste punt van het klimcentrum.

Buiten klimmen Noardwand

Buiten klimmen

Liever buiten trainen? Er is een buitenwand aanwezig. Klimmen op de buitenklimwand van Noardwand kan alleen als je in bezit bent van een Klimvaardigheidsbewijs én als je als klant bij Mountain Network geregistreerd staat. Raadpleeg altijd de website voordat je gaat klimmen bij Noardwand.

Prijs: introductieles volwassenen €13,00
Locatie: je vindt deze klimhal aan de Fiswerderweg 3 in Leeuwarden.

2. Klimwand Bjoeks Groningen

Klimhal Bjoeks heeft behalve een indoorklimhal, ook Excalibur; de hoogste vrijstaande klimmuur ter wereld (121 voet of wel zo’n 36.88 meter). Deze klimwand in Groningen is vernoemd naar zwaardman King Arthur en is interessant voor klimmers vanwege de 36-feet curve in het ontwerp, zodat er een overhang is die klimmers op een echte piek kunnen vinden.

Beginner? Dan kun je klimmen aan de ‘platte’ kan van de wand. De klimwand in Groningen is fantastisch als je geen echte piek in de buurt hebt, maar wel overhang wilt oefenen.

Buiten klimmen /boulderen

Bij Bjoeks kun je Excalibur dus buiten beklimmen. Maar je kunt bij Bjoeks ook prima buiten boulderen. De boulders zijn iets uitdagender dan de boulders in Gropo en er zijn er een stuk minder. Maar wat buiten boulderen bij Bjoeks leuk maakt is dat de boulders rondom de wand zijn geplaatst en als je wilt kun je ook oefenen met het klimmen van rotsachtige objecten.

Prijs: zelfstandig klimmen € 12,00 voor 2 uur
Locatie: Bieskemaar 3 Groningen. In verband met het coronavirus kun je alleen buiten klimmen en boulderen en moet je vooraf reserveren. Er zijn namelijk tijdslots waarin je moet klimmen. Lees meer over klimmen in Groningen

3. Ivy Climbing Sittard

IVY Climbing in Sittard beweert de grootste en meest complete klimhal van de Euregio te zijn. Zo kun je in deze klimhal zowel lead- als toprope klimmen, boulderen en speedklimmen. IVY Climbing is heeft echter niet de grootste klimwand, Neoliet in Utrecht heeft namelijk 3000m2 aan klimwand en 400m2 aan boulderwand.

Je vindt IVY Climbing aan de Milaanstraat 115 in Sittard.

4. Amsterdam

Als hoofdstad van Nederland kan het niet anders dat je in Amsterdam meerdere vette klimhallen vindt. Amsterdam heeft drie klimhallen die de moeite waard zijn:

  1. Klimmuur centraal (bij het Centraal Station): deze klimhal in Nederland is een uitgebreide en volledige en goed bezochte klimhal vlakbij centraal station Amsterdam. Je vindt hier uitgebreide boulder en klimmogelijkheden, een extra voorklimwand en horeca. Ook is er een open dak
  2. Klimhal Amsterdam (Sloterdijk):
    Bij deze klimhal in Amsterdam kun je binnen en buiten klimmen en boulderen. Ook zou dit de grootste grootste klimhal zijn. Er is een 21 meter hoge klimmuur en wel liefst 300 routes en 300 boulders. Hier verveel je je dus nooit!
  3. Mountain Network Amsterdam (Erasmusgracht) . Mountain Network Amsterdam beschikt als tweede locatie van Mountain Network over een zelfontworpen driehoek­klimwandsysteem. Dit systeem zorgt voor veel variatie en maakt alle wanden tot één geheel.

De klimwanden zijn geschikt voor zowel beginnende als gevorderde klimmers en variëren van liggend tot zwaar overhangend, met een maximale overhang van maar liefst 10 meter. 

5. Arnhem

In Arnhem vind je een andere locatie van Mountain Network, namelijk Mountain Network Arnhem. Je kunt op deze klimlocatie zowel boulderen als eten in een industrieel-sportieve omgeving.  

Boulderen, klimmen zonder touw. Een paar passen boven de grond. En soms iets hoger.

6. Bussum: Rock Steady

Zoek je een spot om buiten te boulderen in Nederland? Dan zit je bij Rock Steady goed. Bij Rock Steady kan je namelijk boulderen in de buitenlucht. Rond de klimhal in Bussum is namelijk een park van boulders die de Fontaine Blue een beetje naar Nederland brengt.Onder de boulders ligt zand zodat je veilig kunt landen, maar een bouldermat wordt wel aangeraden.

In Rock Steady vind je 5 verschillende blokken variërend van liggend, tot zwaar overhangend. De routes zijn volgens een kleurcode gerangschikt.

Een overzicht van alle boulder- en klimhallen

Hier kun je buiten boulderen

Den Bosch – Bossche boulders. vanaf zondag 24 mei 2020 is het mogelijk om in Den Bosch buiten te boulderen. Op maandag 1 juni ging de horeca weer open, je kunt dan in combinatie met je reservering een hapje eten en een drankje doen.

Leeuwarden – Het is op dit moment mogelijk om te topropen en voorklimmen op de buitenwand van Noardwand in Leeuwarden. Helaas kun je niet buiten boulderen.

Groningen – Bjoeks – Bij Bjoeks kun je naast de klimwand Excalibur ook buiten boulderen op beton en op plastic. Wanneer je het gevoel van rotsklimmen wilt, dan is Bjoeks ook zeker uniek: het boulderpark heeft meer dan 200 vaste ‘boulders’ op beton. ‘s Avonds voor een groot deel verlicht zodat je ook na zonsondergang kunt blijven klimmen.

Klimmen bij een klimwand in Nederland?

Ervaren klimmer en wil je voorklimmen? Neem dan je eigen touw mee (minimaal 50 meter). Uiteraard zijn er bij Noardwand ook touwen te huur.

Wat heb je nodig om buiten te boulderen?

Meer klimmen?