Wat te doen in Echternach, het mooiste dorpje van Luxemburg?

Echternach is de oudste stad in Luxemburg, gelegen aan de Sûre of Sauer aan de oostgrens van het groothertogdom Luxemburg. Dit klein historisch stadje in het oosten van Luxemburg is een leuke bestemming om te combineren met de stad Luxemburg. Echternach ligt aan de rivier de Sûre en grenst direct aan Duitsland. Hierdoor kun je goed wandelen in Echternach en leuke watersporten beoefenen.

Wat te doen in Echternach

Echternach trekt veel toeristen. Het centrum van Echternach is voor een groot deel autovrij, er mogen alleen voetgangers wandelen. De stad heeft een mooie binnenstad en als je de moeite neemt om het hogerop te zoeken dan heb je een prachtig uitzicht over het dorp. In Echternach kun je verschillende activiteiten ondernemen zoals de bekende Müllerthal Trail, maar ook watersporten en fietsen door de omliggende heuvels.

Wandel de MüllerthalTrail

Vanaf Echternach kun je route 1 van de Mullerthal trail wandelen. Een wandeling langs schattige huisjes in de heuvels, door bossen, langs rotsen en door de heide. Na ruim twintig minuten later ronddwalen vonden we eindelijk de start van de trail. Het begon wel gelijk goed: de straat was zo stijl dat ik de korte spieren in m’n kuiten voelde stretchen.

Lees meer: tips voor je wandeling over de Mullerthal trail

Struin door de binnenstad van Echternach

Op het marktplein van Echternach heb je allerlei restaurants en terrasjes. Toen wij in Echternach waren was er een middeleeuwse markt met eten en mensen verkleed in de oude tijd. En dat is niet zo gek, want de oude patriciërshuizen, de nauwe straatjes en de stadswallen geven de stad nog steeds dat middeleeuws karakter.

In Echternach op het marktplein vind je het oude stadhuis dat dateert uit de 15e eeuw.

Ga kanoen op de rivier de Sûre

Doordat het gebied van Echternach door rotsen, watervallen en bossen wordt omringd, wordt het gebied ook wel Klein-Zwitserland genoemd.

De rivier de Sûre (of Sauer) scheidt Luxemburg van Duitsland. De rivier stroomt door het centrum van Echternach en daarom is Echternach de ideale basis voor watersport of vissen.

Je auto parkeren

Omdat het centrum van Echternach autovrij is kun je je auto het beste in de buurt parkeren, bijvoorbeeld bij de promenade langs de rivier of iets buiten het centrum (achter de basiliek ) gratis parkeren .

Slapen in Echternach

Wij sliepen in Le Pavilion, op 1 minuut lopen van de markt. Dit is een schattig hotel met ietwat gedateerde, maar prima kamers. Het hotel ligt dicht bij de beroemde culturele bezienswaardigheden, zoals de basiliek, de ‘Denzelt’ en de abdij – en niet ver van het meer en het park. Helaas heb ik geen eigen foto’s van het hotel, dus hieronder een foto van het Le Pavilion hotel. Lijkt je dit hotel een fijne verblijfplaats? Bekijk dan direct de kamerprijzen.

Hotel in Echternach
Le Pavilion Echternach