Click here for English website
Groningen centraal station

Doen in Groningen: onze favoriete bezienswaardigheden, activiteiten en meer

Last updated:

Groningen is een van de leukste steden in Nederland, mede doordat het een bruisende studentenstad is. In het centrum van Groningen poppen nieuwe interessante restaurants op en er komen steeds meer leuke festivals. Wat zijn Groningen’s bezienswaardigheden en de leukste dingen om te doen in Groningen?

1. Wandel rond de Prinsenhof tuin in Groningen

De Prinsentuin (ook bekend als de Prinsenhof-tuin) is een renaissancetuin in het centrum van Groningen achter het Prinsenhof.

Vroeger was de Prinsenhof exclusief voor broeders en prinsen, nu is het open voor alle inwoners en bezoekers van de stad Groningen.

Tijdens de middeleeuwen was het Prinsenhof eigendom van de Broeders des Gemeenen Levens, een religieuze groepering.

De tuin werd aangelegd in 1626 in opdracht van Citykeeper Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes. Het naburige Prinsenhof was sinds 1594 de plaatselijke residentie van de prinsen van Nassau geworden. Het Prinsenhof is nu een hotel, grand café en restaurant, waar iedereen welkom is en zich thuis voelt.

Entree: gratis

2. Beklim de Martinitoren

De Martinitower is het gezicht van Groningen. Tijdens de oorlogen stortte de toren bijna in, maar vandaag staat hij nog steeds sterk. De toren is 97 meter hoog en het hoogste gebouw van de stad. Leuk om te doen? Beklim de meer dan 250 treden van de toren voor een geweldig panoramisch uitzicht over de stad.

Toegang Martinitoren

Een toegangsmunt voor de Martinitoren haal je bij de Groningen Store in het Forum. Zeker weten dat de Martinitoren open is? Bel dan met de VVV op 050-3139741.

Entree: van € 3,00 tot € 4,50

foto via VISIT GRONINGEN

3. Beklim Excalibur

Is de Martinitoren niet hoog genoeg? Excalibur – vernoemd naar swordsman King Arthur – is de hoogste vrijstaande klimtoren ter wereld. En hij staat gewoon bij ons in Groningen tegen natuurgebied Kardinge.

De klimwand is interessant voor klimmers vanwege de 36-feet curve in het ontwerp, zodat er een overhang is die klimmers op een echte piek kunnen vinden.

Wanneer je voldoende klimervaring hebt kun je de toren bedwingen.

Entree: € 12 excl. klim gear

Lees hier meer over Excalibur (+ tips om gratis of goedkoop met je camper te overnachten).

Klimwand Groningen Excalibur

4. Ontdek de vele concept stores

Er zijn in Groningen veel leuke concept stores waar je de leukste cadeaus voor jezelf of iemand anders kunt scoren. Onze favoriete concept stores in Groningen?

  • Koko Toko is een mini-warenhuisje vol leuke dingetjes die je moet hebben, veelal duurzaam.
  • Vintage liefhebbers gaan naar Oddity Wear
  • Verroest is de leukste plek om vintage meubels en Franse brocant te vinden.

5. Bezoek de vele ‘hofjes’ (hofjes van de Almshouse)

Waar de armen, zieken en weduwen vroeger gratis woonden, kun je tegenwoordig elke persoon vinden die in deze schattige kleine hofjes woont. De meeste van deze hofjes zijn verborgen in het centrum en je zult meteen een oase van rust ervaren. Sommige hofjes zijn open voor het publiek, dus wees vrij om ze te verkennen.

6. Dineer bij de leukste restaurants van Groningen

En dat zijn er nogal wat! Van Thais, Koreaans tot pizza uit de houtovens. We hebben sinds 2 jaar zelfs onze eigen Vapiano. Ja, helemaal in het hoge noorden.

Onze favoriete hotspots in Groningen?

De Uurwerker voor pizza, Spaak voor fiets- en koffieliefhebbers en voor lekker Aziatisch eten ga je naar Konbu. Meer hotspots? Bekijk onze 20 favoriete hotspots in Groningen.

7. Bezoek een van de vele proeflokalen en bierbrouwerijen

Proeflokalen en bierbrouwerijen zijn erg hot. Zo ook in Groningen. De leukste zijn

Bax Bier

Iets verder uit het centrum ligt Bax Bier, maar een leuke industriële ruimte aan het water. In de zomer kun je met een rubberbootje aanmeren.

Friesestraatweg 201/2a

Brouwerij Martinus

Een van de oudste brouwerijen op een knusse locatie in het centrum van Groningen. Hier kun je ook lekker eten, wat dacht je van een dessert met bier erin verwerkt? just saying. Fun fact: Zij produceerden het biertje ‘Nuchter’ waar ik het bierlabel op de fles voor schreef. Dit biertje is speciaal omdat de smaak ontwikkeld is door een computer (Watson).

Kostersgang 32-34

Brouwerij de Prael

Bijzonder uit eten en drinken in Groningen? Deze brouwerij werkt met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Deze brouwerij is ook te vinden in Den Haag en is een bekende naam in Nederland. 

Boterdiep 75

8. Slenter langs de havens

De Hoge en de Lage der A zijn prachtige kades langs de grachten van Groningen. Deze kades worden gezien als een van de mooiste plekjes van Groningen en moet je vooral rond golden hour zien. Het is een mooi stukje stad waar je de hoge zeilschepen langs de kant kunt zien. In de avond en winter lichten de lampjes op voor een magische kerst.

9. Wandel door natuurgebied Kardinge

Gronings mooiste natuurgebied is Kardinge. Bij de parkeerplaats van Kardinge begint een wandelroute van zo’n 5 km dat dwars door dit natuurgebied loopt. Je komt langs de graslanden, bossen en moerassen en dat terwijl het woongebied op een steenworp afstand ligt.

Het is een prachtig gebied waar wij in ieder geval veel tijd rondbrengen, al dan niet hardlopend, rollend op het longboard of fietsend. Wil je aan je conditie werken en stijl omhoog lopen? ‘Beklim’ dan de Kardingebult met uitzicht over Kardinge en de stad Grunn.

bevrijdingsbod

10. Barretjes met een thema

De cafés en barretjes poppen als paddenstoelen omhoog in Groningen. Vooral de themacafés lijken een ding te zien, waar wij alleen maar blij van worden:

Jeu-de-bouLesbar Groningen

BOEL is de jeu-de-boulesbar van Groningen. Je kunt hier lekker eten, drinken & boulen met vrienden. En het is heus niet alleen voor ouderen ;-)

Nieuwe Ebbingestraat 163

Peaky Blinders style bar

The Stockroom is een vrij nieuw cafe in Groningen geheel in Peaky Blinders stijl, onofficieel dan. (van de serie, mocht je de naam niet kennen). The Stockroom is namelijk een cocktailbar, maar dan in volledig jaren twintig-stijl. Gatsby meets Peaky Blinders. Aan de bar mix The Stockroom acht verschillende cocktails per seizoen. 

Oosterstraat 24-1

Spaak: koffie & bikes

Spaak is hét fietscafé van Groningen. Voor fiets- en niet-fietsliefhebber kun je een goede kop koffie, een heerlijke lunch of  een lekker home made taartje nuttigen. De koffie is lokaal gebrand bij de Groningse microbranderij Koffiestation, lekker duurzaam. Geen koffieliefhebber? Er zijn ook biologische sapjes van Schulp en fris van Fritz-kola.

Oude Boteringestraat 66

Slaap in de mooiste hotels

Voor elk budget is er in Groningen wel een goed hotel te vinden. Of je nou op budget slaapt of iets meer te besteden hebt. Voor een lijst van backpackersbudget verwijzen we je naar de leukste goedkope hotels in Groningen.

Voor de middenklasse moet het Asgard Hotel te Groningen zeker een van je opties zijn. Dit hotel ligt in het centrum van Groningen en biedt prachtige designkamers aan. Tevens is het ontbijt lokaal en biologisch.

Heb je meer geld te besteden dan kunnen wij de Prinsenhof aanraden. Dit hotel ligt op een prachtig hofje achter de Martinitoren.

Fotografie: Martijn Senders

Liever in een Airbnb? Bekijk dan de mooiste Airbnb’s in Groningen op onze zusterwebsite Inside Groningen (Engelstalige website)

Meer Groningen?