Doen in Kanchanaburi

Doen in Kanchanaburi: bezienswaardigheden en handige tips

Last updated:

Zie jij jezelf overnachten op een boot midden op de River Kwai tussen bomen die veel weghebben van de Amazone? Dat is een van de dingen die je kunt doen in Kanchanaburi. De regio van Kanchanaburi is een must voor elke backpacker die Thailand voor het eerst bezoekt. Na het hectische Bangkok is Kanchanaburi een fijne plek om bij te komen. In deze blog vind je de beste bezienswaardigheden van Kanchanaburi Thailand.

Kanchanaburi bezienswaardigheden

[alert]

Loop door Hellfire Pass
Bezoek de Erawan watervallen
De brug over de River Kwai
Vaar met een longtailboot

[/alert]

Loop door Hellfire Pass

Krijgsgevangenen werkten tot diep in de nacht aan de Birma-spoorlijn, soms wel 24 uur achter elkaar.

Helffire Pass (Konyu Cutting) is een bergketen waar doorheen gehakt moest worden. Dit gedeelte van de spoorweg werd bekend als “Hellfire Pass” vanwege de barre en extreem moeilijke werkomstandigheden. Een groot deel van de opgravingen vond plaats met onvoldoende handgereedschap. Omdat het werk op het spoor achterbleef op schema, werd het werktempo verhoogd. Gevangenen moesten diensten draaien tot wel 18 uur. Het ‘gehak’ op de bergketen bij Hellfire Pass werd bekend als de “speedo” -periode.

Toen de Japanners niet tevreden waren met het tempo van het werk, werden gevangenen gedwongen om gruwelijke fysieke straffen te ondergaan, en ongeveer 700 geallieerde gevangenen stierven of werden gedood bij Hellfire Pass. Vandaar de naam dodenspoorlijn.

Britannica.com

De Hellfire Pass kun je als toerist bezoeken om je respect te tonen bij de gedenkplaats. Deze plek is een van de bezienswaardigheden van Kanchanaburi.

De spoorlijn is niet meer in gebruik en je kunt voor een groot deel over de Hellfire pas lopen. Naast deze passage door de bergen is er ook een museum met achtergrondinformatie en aangrijpende verhalen van overlevenden.

Mijn opa uit Indonesië werkte ook aan deze spoorlijn en heeft de oorlog gelukkig overleefd. Zijn (gruwelijke) verhalen vertelde hij aan ons door.

hellfire pass kanchanaburi

Bezoek de Erawan watervallen

Een van de leukere dingen te doen in Kanchanaburi is het bezoeken van de de Erawan watervallen in het Erawan National Park. Deze watervallen bestaan uit zeven treden die je allemaal kunt bezoeken. De hoogste plek is wel 1500 meter. Enige fitness wordt wel aanbevolen want het is een behoorlijke steile klim.

Entree voor de Erawan watervallen is 200 bath (ong. € 5)

Wandel over de bridge over the rivier de Kwai

De River Kwai is bekend vanwege de gebeurtenissen in en van de gelijknamige film The Bridge over the River Kwai. Deze brug is de bekendste bezienswaardigheid van Kanchanaburi en eigenlijk wel een must visit tijdens je bezoek aan Kanchanaburi.

De brug wordt druk bezocht door toeristen en wordt nog enkele keren per dag gebruikt door een trein die over het treinspoor rijdt. Er is naast de brug ook een gezellig marktje te vinden met lokale producten. Koop hier vooral wat lekkers in voor je verdere reis door Thailand.

Maak een boottocht met de long tail boot

Een van de leukste dingen te doen op Kanchanaburi vonden wij een tocht over de River Kwai met de longtailboot.

Met een kapitein vaar je over het bruine water langs het amazone-achtige gebied. Een prachtige rit die iedereen in Kanchanaburi moet maken.

Met een kapitein vaar je over het bruine water langs het amazone-achtige gebied.

Overnachten in een bootje

Behalve geschiedenis is er ook veel te doen in de omgeving. Overnachten kun je net als ons in een Thais woonbootje aan de rivier de Mae Kong (ook wel bekend als Mekong). De rivier is ong. 5000 km lang en loopt achtereenvolgend door China, Vietnam, Laos, Thailand en Cambodja. Ben je bang voor gifgroene waterslangen? Dan kun je beter geen biertjes op het terras van de boot nemen ;-) of überhaupt van boten wegblijven. Of uhh gewoon Thailand overslaan?

Na Bangkok is Kanchanaburi de tweede plek waar ik tijdens mijn reis ben geweest en toen was ik als beginnende backpacker overal enthousiast over. Het eten was lekker, de mensen ontzettend aardig, en wat waren de activiteiten leuk! Achteraf gezien vond ik allemaal wat onoprecht en kon ik het verschil tussen oprechte en onoprechte mensen niet eens meer zien.

Gevolg? Huiverige Evey die soms stennis schopte met het weggeven van paspoorten enzo ;-) all part of the travelling I guess. Anyways kun je in de omgeving heel wat toffe dingen doen zoals raften (hoewel dat meer suppen op z’n Thais is), olifantjes rijden en en tijgers bezoeken. Hoewel ik laatstgenoemden niet aan raad. Ja ook ik maak wel eens fouten op reis. Ik hoorde achteraf dat ze de olifanten en tijgers slecht behandelen.

Accommodatie in Kanchanaburi

Het blijft Thailand, dus ter plekke is vaak wel wat te regelen en in Bangkok zijn verschillende bureautjes waar je een tripje naar Kanchanaburi incl. activiteiten kunt boeken. Let er in Bangkok wel op dat er opdringerige mannetjes in tuk tuks rondrijden (niet te missen) die je naar reisbureau’s lokken (lees: je er gewoon heenrijden, ook al zeg je nee, heel vervelend). Wij trapten en er beiden in en voor we het wisten hadden we een trip naar Kanchanaburi, Ayuthaya, Sukhotai en Chiang Mai geboekt.

Maar hey, we hadden geen Lonely Planet (waarin je wordt gewaarschuwd) en we waren voor het eerst aan het backpacken ;-).

Ingang van onze kamer met een wc die uitkomt op de rivier

Zo kom je in Kanchanaburi

Kanchanaburi is goed bereikbaar vanaf Bangkok. Je kunt met de bus of trein naar Kanchanaburi reizen. Je reistijd is ongeveer 3 uur. 12GO Asia is een handige tool om vluchten, bussen en treinen te vinden naar alle plekken in Azië. Je ziet gelijk wat de goedkoopste opties zijn, hoelang je onderweg bent en je kunt online tickets boeken! Vul hieronder de bestemming waar je vandaan komt in en bekijk direct de prijzen!

Powered by 12Go Asia system

Veelgestelde vragen

Waar ligt kanchanaburi in Thailand?

Kanchanaburi ligt in het midden van Thailand, zo’n 130/150 kilometer ten westen van Bangkok.

Hoe kom je in Kanchanaburi?

Je beste optie is om vanaf Bangkok naar Kanchanaburi af te reizen. Het plaatsje is goed bereikbaar vanaf Bangkok. Vanaf Bangkok kun je met de taxi, bus of trein naar Kanchanaburi reizen. Je reistijd is ongeveer 3 uur. Bekijk alle opties om naar Kanchanaburi te reizen.