uitzicht Luik Montagne de Bueren

Tips voor een weekendje Luik

De leukste bezienswaardigheden en activiteiten voor Luik

Volg ons ook op Instagram en TikTok voor inspiratie en tips voor jouw volgende reis

Luik is een gezellige stad met een historisch centrum dat teruggaat tot in de Middeleeuwen. Maar in de stad vind je ook veel hippe cafés, interessante musea en bezienswaardigheden zoals de Sint-Pauluskathedraal. En vanaf Maastricht is het slechts 31 minuten met de trein. Ontdek op Lone Drifters de beste tips voor Luik.

Paleis van de Prins-bisschoppen

Bezienswaardigheden Luik

Stap uit bij Luik-Guillemins

Rijd je vanuit Nederland naar Luik met de trein dan is de kans groot dat je langs Luik-Guillemins komt. Dit station is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Als je het station komt binnenrijden zie je een mooi bouwwerk van glas, beton en staal en blauwe hardsteen.

La Cité Miroir: een museum in een leeg zwembad

Het vroegere zwembad in Luik is omgebouwd tot een museum waar je kunstwerken, activiteiten en tentoonstellingen vindt. Op het moment dat ik er was, vond de tentoonstelling Masques plaats met een selectie uit de collecties van het Musée du quai Branly in Parijs.

Midden in La Cité Miroir komen meer dan tachtig werken afkomstig uit Azië, Amerika, Afrika en Oceanië bij elkaar in een unieke setting, namelijk op de bodem van het zwembad. 

Bezoek de schatkamer van het Sint-Pauluskathedraal

Deze mooie gotische kathedraal – de Sint-Pauluskathedraal – heeft een schatkamer met een bijzondere, historische kunstcollectie. Daarnaast bestaat de kathedraal zelf uit gotische architectuur en is een plaatje om doorheen te wandelen.

De kathedraal is versierd met 16e eeuwse plafondfresco’s en marmeren beelden. Het plafond is gewelfd en heeft mooie rondingen.

Leuke activiteiten in Luik

Klim 374 treden voor het mooiste uitzicht

Wil je het mooiste uitzicht over Luik, dan moet je de 374 redelijk steile treden naar boven beklimmen naar Montagne de Bueren (ook wel Beurenberg). Vanaf dit punt kijk je over de stad Luik.

Ik vond het vooral leuk om naar binnen te gluren bij de mensen die blijkbaar langs de trap wonen. Hoe dan? Vraag je je af.

Drink een Curtius biertje

Je kan België natuurlijk niet verlaten zonder een biertje te proeven. In Luik heb je ontzettend veel leuke cafes, maar als je echt lokaal gebrouwen bier wilt in een hippe setting, loop dan het biercafé BeerLovers naar binnen.

Op het moment dat ik in het café zat hadden ze onder andere het lokale bier Curtius. Curtius is een blond bier met een lichte smaak en verfrissende aroma’s.

Wil je een bierproeverij of rondleiding? Brasserie C, niet ver van Beerlovers organiseert het hele jaar door proeverijen en rondleidingen. Er wordt uitgelegd hoe de bieren worden gemaakt, demonstraties gegeven en je komt meer te weten over de natuurlijke ingrediënten.

Duik in het studentenleven: Le Pot-au-Lait

Een begrip in hartje Luik is Le Pot-au-Lait. Hier komen vooral studenten, maar ook volwassenen om elkaar te ontmoeten omringd door een artistiek decor. Het decor veranderd regelmatig van trendy tot artistiek. De bar is van ’s morgens tot’s nachts open en heeft een uitgebreide drankenkaart.

Trakteer jezelf op een maaltijd in de Opéra de Liège

Ik heb me door mijn gids laten vertellen dat je op de tweede verdieping van Opéra de Liège bijzonder (en betaalbaar) kan eten in Luik. Neem plaats in de Foyer Gretry en dineer in een prachtig ingerichte ruimte.

Elke maand vernieuwt chef Igor Snyders het menu zodat je altijd een reden hebt om terug te komen. Het restaurant is geopend van dinsdag tot vrijdag voor groepen van minimaal 20 personen en twee uur voor elke show voor mensen met kaartjes voor de opera.

Lees ook: De leukste restaurants in Antwerpen

Probeer een Luikse wafel

Een authentieke Luikse wafel is zoet, plakkerig en rechtstreeks van het ijzer – een must lekkernij om te proeven wanneer je in de stad Luik bent. Naast bier, speculoos, frietjes en chocolade hoort deze lekkernij op de lijst van Belgische specialiteiten.

Wat is het verschil tussen een Brusselse en Luikse wafel?

In dit kleine land zijn er twee soorten wafels en de Luikse variant is iets steviger dan de Brusselse variant.

Overnachten in Luik

In Luik vind je ook veel leuke hotels. Twee tips die ik je wil geven zijn het Hotel La Neuvice (getipt door Time To Momo en mijn gids) in een oude drukkerij. En Hotel Amosa Hotel Liège & Sava Natures Cuisine, waar je ook lekker kunt dineren.

La Neuvice is gevestigd in een oud pand en is een kleinschalig designhotel. De kamers zijn strak en licht.

Hotel Amosa ligt midden in het centrum van Luik vlakbij het Prinsbisschoppelijke paleis aan het Place Saint-Lambert. Ik sliep in een appartement, een kleine twee minuutjes lopen van de ingang van het hotel. De kamer was belachelijk groot, ik had een tv dat tussen twee houten palen zweefde, een grote keuken, een bad en een eigen dakterras. En dat in industriële stijl.

Ben je met de auto, dan kun je parkeren op straat of in de parkeergarage. Reis je met de trein dan kun je uitstappen bij station Liege-Carre.

Bekijk prijzen en details Hotel Amosa
Bekijk prijzen en details Hotel La Neuvice

Van Nederland naar Luik

Vanaf Maastricht is het slechts 31 minuten met de trein. Een goede reden om duurzaam te reizen en met het openbaar vervoer naar Luik af te reizen. Je kunt vanaf Maastricht overigens ook met de boot naar Luik afreizen. Om in het centrum van Luik te komen stap je uit bij station Liege-Carre.

→  Bekijk prijzen en details van de trein naar Luik