Beginnerstips voor hikers

Ga je je eerste wandeling maken en zoek je handige hike tips voor beginners? Seek no more. Wij hebben 20 beginnerstips voor hikers op een rij gezet.

Hiketips

1. BEKIJK DE TRAIL DIE JE WILT GAAN DOEN

Het klinkt heel simpel: je ziet een mooi plaatje op Instagram en denkt er verder niet over na. Zo denken veel mensen bij het zien van de Trolltunga (foto hieronder) dat je er even naartoe wandelt.

En dan ben je 5 minuten omhoog aan het wandelen en ben je zo buiten adem dat je eigenlijk niet meer kunt. Of dat je met slippers overvallen wordt door sneeuw, het zal je maar overkomen.

Tip: Zorg dat je weet hoe de hike eruit ziet. Bekijk websites over de betreffende hike, download een wandelapp. Hoe is het weer (bovenop de berg verandert het weer zo ineens). Hoe ver is het wandelen, wat voor ondergrond heeft de trail en wat is de beste periode om de hike te maken? Goede voorbereiding is het halve werk toch?

dan ben je 5 minuten omhoog aan het wandelen en ben je zo buiten adem dat je eigenlijk niet meer kunt.

The Lone Drifters

2. DRINK GENOEG WATER

Essentieel tijdens je hike is dat je gehydrateerd blijft. Drink 4 kopjes water voor je gaat wandelen en plan zo’n 2 kopjes vloeistof voor elk uur dat je gaat wandelen in. Zorg er ook voor dat je tijdens je wandeling schoon drinkwater kunt meenemen.

Waterflessen

Wij nemen zelf altijd een waterfilter mee als we niet zeker weten of er schoon water is. En we nemen beide een fles mee. Mijn vriend een waterzak of een Nalgene Wide Mouth 1L Drinkfles. De Nalgene is echt een onverwoestbare drinkfles en ideaal voor activiteiten als meerdaagse trekkings, dagtochten of winterkamperen, We kochten er een in Canada maar je kunt ‘m ook bij de plaatselijke Bever kopen.

Zelf reisde ik altijd met een Dopper, maar ik vind ze toch handiger voor op kantoor. Tegenwoordig neem ik mijn roestvrij stalen Klean Kanteen mee als ik ga sporten of wandelen. Dit is sowieso een Duurzaam alternatief voor de plastic drinkflessen.

3. DRAAG GOEDE WANDELKLEDING

In principe zou je tijdens je hike het beste kunnen dragen wat goed zit. Dat is het belangrijkste. Maar zoals ik eerder al zei: op je slippers een wandeling maken waar je vooral op rotsen loopt: liever niet! Hoe lekker die slippers ook zitten. Ik weet dat wandelkleding duur is, maar onthou dat goede wandelkleding een investering voor jaren is.

Ga naar een expert zoals Bever en laat je een goede rugzak aanmeten die bij jouw rug past, wandelschoenen voor jouw situatie en kleding voor de juiste omstandigheden. Wij zijn zelf fan van kleding waar Gore-Tex in zit. Bekijk hier alle Gore-Tex reviews.

Heb je minder budget te besteden? Dan is hiking gear van Decathlon ook zeker een optie. Bekijk ook onze tips voor de beste wandeluitrusting.

Bekijk ook onze tips voor de beste wandeluitrusting.

4. LOOP JE WANDELKLEDING IN

Bij de voorbereiding van je wandeling hoort ook het inlopen van je wandelschoenen.

5. HOU HET WEER IN DE GATEN

Bekijk het weer en temperatuur van het gebied waar je gaat hiken via betrouwbare websites zodat je je hike kan plannen wanneer de beste omstandigheden zijn en je je kunt kleden naar het weer.

6. DOE ONDERZOEK NAAR HET WANDELGEBIED

Doe onderzoek naar het gebied. Zijn er veel rotsen? Moet je door rivieren of sneeuw wandelen? Het is natuurlijk niet fijn om met gewone schoenen over rotsen te klauteren en door je enkel te gaan. Bereid je dan ook goed voor op het hiken en draag de juiste kleding.

7. NEEM EEN KLEIN EHBO-KITJE MEE

Het kan geen kwaad om een mini EHBO-kit mee te nemen. Wat blaarpleisters, verband en evt een warmtedeken (die kwam bij de Coast 2 Coast wandeling bij mijn vriend erg van pas). Een EHBO-kit kun je bij een drogist zoals Kruidvat halen of online bij Decathlon.

8. KIES EEN KORTE TRAIL

Ben je echt beginner en twijfel je of je fit genoeg bent? Kijk eerst hoe je het lange wandelen vindt, voordat je begint aan een Tongariro Crossing of meerdaagse hike. Is het helemaal niks voor jou of ben je niet fit genoeg? Dan kun je altijd terug. Kies niet voor een round trip, maar een hike waar je dezelfde route terug moet.

9. NEEM VOLDOENDE RUST

Hiken kan heel vermoeiend zijn. Zorg dus dat je voldoende pauze neemt. Ben je helemaal buiten adem? Neem een korte pauze om weer op adem te komen. En om de zoveel tijd kun je een korte wandelpauze nemen om wat te eten.

10. EET VOLDOENDE

Eten en drinken zijn ontzettend belangrijk tijdens je hike. Of je nou een lange of korte hike gaat maken. Tijdens een day hike kun je bederfelijke levensmiddelen meenemen zoals zoals broodjes.

Tip: verpak je voedsel in afbreekbaar plastic of een roestvrijstalen container. Met een eigen container kun je zelfs de deksel erop doen om je eten te bewaren als je vol zit en het lekt niet in je tas.

Het is dan ook handig om een ijszak mee te hebben, maar meestal doen wij dat niet. Houdt er rekening mee dat hoe meer je opbergt in je rugtas, hoe moeilijker het is om te wandelen. Kies dus vooral voor niet-bederfelijke voedingsmiddelen die relatief licht van gewicht en voedzaam zijn, zoals:

  • Trail mix (studentenhaver)
  • Noten & zaden
  • Repen op basis van noten
  • Energierepen, energiegels en kauwtabletten (van bijvoorbeeld Dextro Energy)
  • Fruit dat geen koeling nodig heeft, zoals appels en bananen (in een doosje voordat ze geplet in je tas zitten)
  • Gedroogde vruchten / groenten
  • Energierepen, kauwtabletten of gels
  • Muesli of mueslirepen
  • Volkoren tortilla’s

11. DRAAG ZONNEBRAND

Ook al is het niet warm, je kunt in de bergen net als op wintersport toch goed verbranden. Een zonnebrand is daarom heel handig, al is het alleen maar om je te beschermen tegen uva en uvb-stralen.

12. NEEM EEN REGENJAS MEE

Ook al lijkt het beneden nog zo zomers, in de bergen kan het weer zo omslaan, zo ervoeren wij dat tijdens de Trolltunga hike. Investeer dan ook in een goede, waterdichte en luchtdoorlatende regenjas!

13. DRAAG LAAGJES

Zoals ik net ook al zei: kan het weer zo omslaan. We liepen we tijdens de Trolltunga hike in het begin met onze jas om de middel en eenmaal bij de beroemde trollentong rots moesten onze handschoenen aan omdat het sneeuwde.

14. NEEM EXTRA SOKKEN MEE

Ik neem tegenwoordig ook een extra paar sokken mee. Vooral als je sokken op een of andere manier toch nat worden wil je nog kunnen wisselen van sokken.

15. HEB RESPECT VOOR DE NATUUR

Je wilt tijdens je wandeling even een foto van een eekhoorn maken, maar je hebt geen zoomlens. Je stapt daarom van de trail af en loopt een paar meter over kwetsbare grond. Op sommige locaties mogen we allang blij zijn dat we er mogen wandelen en dat er een pad is aangelegd. Respecteer daarom de regels en bescherm de natuur, anderen en wees een goed voorbeeld.

MUST READ: bekijk onze tips voor duurzaam hiken

16. ZORG DAT JE FIT GENOEG BENT

Hoewel wandeluitrusting ontzettend belangrijk is: is je fitheid het allerbelangrijkst! Als je niet fit bent (of je uitrusting niet goed gebruikt) dan kun je de beste uitrusting ter wereld hebben: je hebt er dan helemaal niks aan als hartslag oploopt en je hartstikke op bent.