Hoe internet het reizen gemakkelijker heeft gemaakt

Met al die fancy technologieën zijn backpackers tegenwoordig allemaal flashpackers. Wat is een flashpacker? Een flashpacker is de naam voor de backpacker die veel tech mee heeft. Beide verschillen niet veel van elkaar: flashpackers maken vooral goed gebruik van technologie; laptops en smartphones gaan bijvoorbeeld vaak mee op reis. En tegenwoordig ook drones en statieven. Vooral smartphones hebben het reizen gemakkelijk gemaakt. Google maps wijst je de weg, Tripadvisor vertelt je hoe dat ene hotel is en je foto is binnen een paar seconden gemaakt. Hoe internet het reizen nog meer gemakkelijker heeft gemaakt? Dat heb ik voor je op een rijtje gezet.

1. Contact met het thuisfront: wifi

In 2007 toen ik voor het eerst lang op reis was, was het eerder een overbodige luxe om een smartphone te hebben (de Blackberries werden net een beetje populair onder de normale mens). Hetgeen wat het reizen gemakkelijker heeft gemaakt? Wifi . Dat merk je nu al in hotels (daar gaat mijn digitale detox).

Wifi is handig om je blog bij te houden, je familie te whatsappen of het thuisnieuws in de gaten te houden. 

Mijn Nokia 3310 (die onverwoestbare telefoon) was de manier voor mijn moeder om contact met mij te houden. Om de zoveel dagen ging er een ouderwets smsje met mijn locatie en plannen richting mama. Zo was ze altijd op de hoogte waar ik de komende dagen zat of onderweg naartoe was.

Af en toe kreeg ik een smsje dat mijn beltegoed door mijn moeder was opgewaardeerd, zodat ik geen excuus had om haar niet te smsen. Hoe zouden ze dat 2o jaar geleden gedaan hebben? Lekker ouderwets een kaartje versturen? Love that!

2. Foto’s overzetten

Een laptop meenemen op reis? Daar moest ik 10 jaar geleden niet aan denken. Die dingen waren zo zwaar. Nu zou ik het stiekem wel heel handig vinden! Want foto’s op een cd branden is nou niet bepaald van deze tijd en heeft veel nadenlen (cd’s gaan sneller kapot, de foto’s raken soms corrupt).

3. Geld overmaken

Internetbankieren op je eigen laptop of smartphone is wel heel handig. 10 jaar geleden liep ik met een Rabobank reader rond om geld over te boeken. Nadeel van openbare wifi is wel dat je gevoelig bent voor hackers. Mijn blog was in 2011 gehacked, ik had ineens een pagina met het Moslim teken als homepagina. 

4. Google Maps

Tegenwoordig ben ik heel blij met offline maps van de App Stay.com of de offline versie van Google Maps. 10 jaar geleden besloot ik in Vietnam om lopend met een papieren stadsmap (zo eentje waar niet alle straten in te vinden zijn) een locatie te vinden. De afstand was geen probleem, maar ik deed er geloof ik wel 10 keer zo lang over omdat ik waarschijnlijk niet kaart kan lezen :) Bedankt Google voor de routeplanner! Het heeft het leven van de backpacker een stuk beter gemaakt!

5. Digitale vliegtickets

Een ticket hoef je tegenwoordig niet meer bij je te hebben en boy wat scheelt dat een stress als je je ticket niet kunt vinden. 10 jaar geleden liep ik een half jaar met een dikke envelop vol enkeltjes van mijn wereldticket rond; de horror. Elke dag checkte ik dé envelop op de aanwezigheid van mijn vliegtickets. Ik erg bang dat ik niet verder kon reizen of nog erger, niet naar huis kon vliegen.  Liefde voor digitale tickets én digitaal inchecken!

Hoe digitaal ben jij op reis?

Wij zijn Drenthe ambassadeur!
De komende 8 maanden delen wij op Instagram onze local tips in Drenthe in opdracht van Visit Holland. Klik voor ons profiel!
#hiermoetjezijn