Yosemite National Park is een van onze favoriete Nationale Parken in Amerika. Wil je in Yosemite National Park overnachten? Dan is het handig om te weten waar de beste Yosemite bezienswaardigheden zitten en waar je rekening mee moet houden als je gaat kamperen in het Nationale Park.

Als je van plan bent om de nacht in een camper of tent door te brengen, moet je kamperen op een camping. Parkeren op een parkeerplaats of langs de kant van de weg is niet toegestaan.

In Yosemite National Park kun je zowel met je tent als camper kamperen. Yosemite heeft 10 campings voor campers en aanhangwagens van verschillende lengtes. Al deze campings kun je vinden op de officiele website van de Amerikaanse Overheid. Je moet deze campings ook reserveren via deze website, of je kunt op de dag dat je wilt verblijven langskomen en hopen dat er nog een plekje is.

[powerkit_toc title=”Table of Contents”]

Campings in Yosemite

In de Valley zijn 4 campings: Upper Pines, Lower Pines, North Pines en Camp 4. Daarnaast zijn campings verspreid over het National Park. Echter, hou er rekening mee als je in Tuolumne Meadows zit, bijvoorbeeld, dat je nog 1,5 uur rijden van de Valley af zit.

Campings in de Valley

CampingOpenCamper (RV?)Kosten per nachtReserveren vanafAantal plekken
Upper PinesGehele jaar Ja $26


Gehele jaar238
Lower PinesApr 27–
Okt 12
Ja $26


Ja 5 maanden van te voren60
North PinesApr 20–
Okt 12
Ja $26


Ja, 5 maanden van te voren81
Camp 4Gehele jaar Nee $6


Laat in Mei – vroeg in September 36

Reserveren

In het hoogseizoen is enorm druk in het Yosemite National Park en zul je een plekje moeten reserveren of gebruik maken van de first come first serve

Campingreserveringen zijn beschikbaar in blokken van één maand per keer, tot vijf maanden van tevoren, op de 15e van elke maand om 07.00 uur Pacific Time (4 uur in de middag in Nederland).

Houd er rekening mee dat bijna alle reserveringen voor de maanden mei tot en met september en voor sommige andere weekenden worden gevuld op de eerste dag dat ze beschikbaar komen, meestal binnen enkele seconden of minuten na 07.00 uur!

Op de dag dat de reservering opengaat zijn de kampeerplekken binnen enkele minuten weg, wees dus op tijd.

Toen wij zelf reserveerden voor Upper Pines moesten we heel snel iets kiezen en hadden we weinig tijd om een leuke plek te vinden. Kijk voordat de reservering open gaat daarom even waar je met je tent of camper wilt (en kunt) zitten.

Je kunt reserveren via de officiële website NPS.gov. Dit betekent dat wij in februari moesten reserveren voor ons verblijf in de maand juli.

First Come First Serve kampeerplekken

Reserveren is helemaal niet leuk, vooral als je niet eens weet waar je naartoe wilt of als je graag op de bonnefooi reist. Yosemite is de enige camping die wij van te voren reserveerden omdat mijn vriend Luciano er super graag naartoe wilde. We zorgden dat Yosemite aan het eind van de reis was zodat we niet helemaal om Yosemite heen hoefden te plannen.

Wat je ook kunt doen is gebruikmaken van de first come first serve kampeerplekken. Dit betekent dat je ‘s ochtends in de rij gaat staan tot er iemand weggaat. In de middag zijn de meeste plekken namelijk al weg voor diezelfde dag. We zagen regelmatig om 7 uur in de ochtend mensen bij de ‘receptie’ wachten voor een plekje. Dat moet je er dus wel voor over hebben.

Ons verblijf in Upper Pines Campground

Wij sliepen zelf op de Upper Pines Campground, de meest zuidelijke camping in The Valley. In verhouding met andere campings waar wij in Amerika verbleven, vond ik de kampeerplekken erg dicht op elkaar zitten. Toen wij aankwamen bleken onze buren er al een tijd te zitten. Zij hadden alle ruimte gepakt die ze konden vinden (echt op de rand van onze plek).

Daarnaast hadden ze echt alles uitgestald, zoals Amerikanen dat zo goed kunnen. Zaten wij daar met 1 gaspitje ons blik soep op te warmen terwijl onze buren uitgebreid hotdogs op hun mega grote barbecue aan het maken waren. Wel lief: ze brachten ons twee hotdogs (omdat ze waarschijnlijk dachten dat wij twee arme Europeaanse backpackers waren :P)

Hoewel de breedte van de kampeerplek niet zo smal is als je in de rest van Amerika gewend bent, is de lengte wel prima. Echter, zoals hieronder op de foto, is er een deel bestemd voor je auto.

Mijn vriend vond – in tegenstelling tot ik – de camping juist heel erg chill, dus ik denk dat het ook maar net is wat je zelf fijn vindt.

Beren op de camping

In Yosemite National Park zijn ook beren aanwezig. Op de dag dat wij aankwamen hoorde ik dat er op de camping zwarte beren waren gespot. Het is dan ook gebruikelijk dat je geen eten en toiletartikelen in je tent laat. Alles moet in je voertuig (auto of camper) of in de aanwezige bear lockets.

Lees meer over kamperen in beergebied