Goedkoop reizen met de taxi in Bali (en Zuid-oost Azië): Grab

In Zuid-oost Azië kan het nog wel eens stressvol zijn om vervoer te regelen. Dat bleek al gelijk weer toen ik voor het eerst na 6 jaar weer in Azië was. Als je de deur van het vliegveld uitloopt schreeuwen taxichauffeurs je de oren van het lijf. En vooral op plekken zoals Bali en Bangkok ben je vaak aangewezen op de taxi als het gaat om openbaar vervoer naar het centrum. Bussen gaan er nauwelijks en met je backpack op de scooter is ook niet ideaal. Online kwam ik een erg goede tip tegen: Grab. Grab is de grootste concurrent van Uber in Azië en in korte tijd ontzettend populair geworden in niet alleen Bali, maar ook in de landen Indonesië, Singapore, Maleisië en Thailand.

Zo werkt Grab

Je download de app van Grab. Dan maak je een profiel met een telefoonnummer in het geval de taxi chauffeur je wilt bellen om op bijvoorbeeld een andere locatie opgepikt te worden, of wanneer ze er zijn.

Via de app kun je zowel je eigen ophaallocatie (automatisch laten) instellen en de locatie waar je heen wilt. Dan zie je de prijzen en mogelijkheden op de app staan. En die zijn een stuk lager dan de taxi. Toen wij van Legian naar Ubud gingen betaalden we maar 149K (exclusief een fooi aan de chauffeur), terwijl de prijzen van de goedkoopste shuttlebus die we vonden al 100K per persoon is. Oh en wat ook fijn is in tegenstelling tot Uber – dat ze hier overigens ook gebruiken – is dat je met cash kan betalen

Grab app interface

Inmiddels hebben we Grab al meerdere keren gebruikt (ook in Java, Kuala Lumpur en de Filipijnen) en het scheelt enorm in de prijs vergeleken met een taxi van de straat of Blue Bird.

Goedkoop reizen in Bali met Grab

Handig: een Indonesische simkaart regelen

Het is overigens wel handig om een Indonesische (of in andere landen de lokale) simkaart te regelen zodat je op Bali internet hebt om de app te kunnen gebruiken. Je zal namelijk niet overal waar je opgepikt wilt worden wifi hebben. Ik lees op verschillende websites dat een simkaart maar 15K kost, maar ik kon ze zelf in Bali niet vinden. Mocht jij de tip hebben, dan hoor ik dat graag. Wij betaalden 60K voor een simkaart met beltegoed en 3GB internet. In Java zag ik betere prijzen: 50K voor 30GB. Het blijft dus een beetje rondzoeken en afdingen.

Schreeuw niet overal van de daken dat je Grab gebruikt

Ik vond het een beetje lastig of Grab nou legaal is in Bali. Ik las namelijk dat heel veel taxichauffeurs anti Grab en Uber zijn omdat deze taxiritjes natuurlijk veel goedkoper zijn. De ene keer las ik dat je beter niet kunt laten zien dat je Grab gebruikt, maar in een restaurantje in Bali kregen we een papiertje met tips in Bali waar Grab en Uber werden aangeraden. Om er zeker van te zijn dat je de chauffeur niet in de problemen brengt zou ik niet teveel laten merken dat je Grab gebruikt in Indonesië. Een medewerker van ons hotel deed erg vervelend en was een behoorlijke bemoeial. Hij had natuurlijk een vriend die ons wel naar Ubud kon brengen en toen we zeiden dat we al iets hadden moest ie weten wat we hadden geregeld en voor hoeveel. Ik probeerde hem netjes af te wimpelen met “we hebben al een shuttle geregeld”. Erg vervelend.

Tot slot nog wat tips voor Grab

  • Zet bij het boeken in de notities sectie met hoeveel personen je bent. In de Filipijnen konden we voor een shared Grab kiezen en het aantal personen aangeven.
  • Wil je niet gebeld worden (vaak kunnen de taxibestuurders slecht Engels) zet dan een reactie in het Engels dat je niet gebeld wilt worden ;-).

Go Jek

Wil je trouwens af en toe gebracht worden met de scooter, dan kan dat ook met Grab of met de app Go Jek in Indonesië! We hebben zowel Go Jek als Grab scooters nog niet gebruikt, maar horen er goede verhalen over.

In Cambodja kwamen we in de stad Phnom Penh nog een goede tip tegen: PassApp taxi. Dat is een soort Grab maar daarmee kun je ook Tuk Tuks of andere vervoersmiddelen kiezen. In andere plekken in Cambodja werkte deze app overigens niet.