Wat is een 3-seizoenentent?

Je bent de term vast wel eens tegengekomen: een 3-seizoenentent. Maar er zijn toch 4 seizoenen? Hoor ik je denken. Nou, het gaat om de naam 3-seizoenen niet per se over het seizoen waarin je gaat kamperen, maar meer over de omstandigheden op je bestemming.

3-seizoenen tenten zijn lichtgewicht dankzij hun ademende stof. Ze zijn geschikt voor de meeste kampeertrips en bieden bescherming tegen wind en regen.

Tenten worden naast 3-seizoenen ook vaak ingedeeld in 4-seizoenen. 4-seizoenen tenten zijn voor een intense winterervaring. Deze tenten wegen meer dan de 3-seizoenen tent, maar beschermen je tegen storm en zware sneeuwval.

Eigenschappen van een 3-seizoenentent

Met de 3-seizoenentent kun je de meeste kampeertrips wel maken. Lente, zomer en herfst. Zolang het niet te ingewikkeld gaat worden. De 3-seizoenentent is daarom de ideale tent. De tent houdt je bagage zo licht mogelijk, maar beschermt je wel tegen vieze beesten, de wind en de regen.

3-seizoenententen zijn veelzijdige tenten, vaak gemaakt van lichter materiaal, bevatten vaak muggengaas en luchtcirculatie. De tenten hebben daarnaast ook vaak een dubbele wand (zowel een binnen- als buitentent).

Coleman tent aan het water

4-seizoenentent

Een 4-seizoenen tent is juist ontworpen om gure winters te doorstaan. Deze tenten bestaan uit een stevige structuur die stabiel blijft tijdens hele harde wind en de tenten hebben een dikkere stof om je warm te houden tijdens sneeuw, hagel en zelfs ijzel. 4-seizoenen tenten hebben ook een stevige tentstokken, vaak met hulzen in plaats van clips. Zo blijft de tent steviger staan tijdens dat gure winterweer.

4-seizoenen tenten zijn dus vooral voor gebruik in de winter en niet, zoals de naam doet vermoeden, voor het hele jaar door. Een 3-seizoenentent is juist geschikt voor de overige seizoenen (lente, zomer en herfst). Daar is de 4-seizoenentent namelijk te zwaar voor.