Zoveel kost een roadtrip door Frankrijk

Gorges du Verdon

De informatie hier wordt zo goed mogelijk bijgewerkt m.b.t COVID-19. Controleer bezienswaardigheden, activiteiten, enz voordat je vertrekt, aangezien dingen snel kunnen veranderen. Bekijk ook onze tips voor reizen tijdens corona

Een roadtrip maken door Frankrijk is een van de leukste dingen die je dichtbij Nederland kunt maken. Want hoewel zo dichtbij, is Frankrijk zo’n divers land dat er voor iedere reiziger wel iets leuks te doen is. In deze post lees je hoeveel een roadtrip door Frankrijk kost, wat je kunt verwachten en geven we je handige tips om je budget voor een roadtrip door Frankrijk te bepalen. Hou voor een maand Frankrijk rekening met zo’n € 1000 – € 1500.

In dit artikel

Kosten tijdens je roadtrip door Frankrijk

Hoeveel geld heb je nodig voor je roadtrip naar Frankrijk?

Je geeft gemiddeld zo’n € 61 (budgetreizigers) per dag uit aan je vakantie. Denk aan € 12 voor maaltijden voor één dag (uit eten, dus geen boodschappen) en € 9 aan lokaal vervoer uitgegeven. Ook is de gemiddelde hotelprijs in Frankrijk voor een stelletje € 70.

Hoewel de maaltijdprijzen in Frankrijk variëren, bedragen de gemiddelde kosten van voedsel in Frankrijk € 12 per dag. Een gemiddelde maaltijd in Frankrijk (uit eten) kost zo’n € 5 per persoon. Ontbijt is vaak goedkoper dan lunch en diner. De prijs van eten in restaurants in Frankrijk is vaak hoger dan de prijzen voor fastfood of streetfood opties zoals MacDonals of een kraampje.

Met het budget van een backpacker, bereid je voor op uitgaven van € 45-77 EUR per dag. Met dit budget verblijf je in slaapzalen in hostels of campings eet je goedkope maaltijden, kook je de meeste maaltijden (wat gemakkelijk te doen is dankzij alle lokale markten), zie je een paar betaalde attracties en maak je gebruik van lokaal vervoer / langzame treinen om overal te geraken.

Voor een gemiddeld budget moet je rekening houden met uitgaven tussen de € 135-150 per dag. Hiermee kun je privékamers of Airbnbs boeken, vaker uit eten gaan, elke attractie bezoeken en als je met de trein gaat: genieten van de prachtige hogesnelheidstreinen die Frankrijk heeft.

Met een luxe budget van € 375 per dag, kun je in eersteklas hotels verblijven, de hele tijd uit eten, elke activiteit doen die je wilt, privétours maken en door het land vliegen. Kies je voor luxe restaurants en hotels, dan geef je waarschijnlijk wel meer uit dan € 375 per dag.

KostenBackpackerMiddenklasse reizigerLuxe reiziger
Accommodatie€15-40€65-80€150
Eten & drinken€10-15€25-30€100-120
Vervoer€10€25€50
Bezienswaardigheden€10-25€30€100
Gemiddelde dagkosten€50-80€150-180€400-450
Overzicht dagelijkse kosten Frankrijk

Overige kosten

Auto of bus: reis je met een camper of auto dan moet je letten op brandstof- en eventuele tolkosten.

Trein: Reis je met de trein naar Frankrijk, kies dan voor de Thalys. Deze sneltrein reist naar verschillende delen in Frankrijk en je kunt op veel plekken gemakkelijk met de bus komen.

Reisverzekeringen: verder moet je rekening houden met reisverzekeringen. Heb je een doorlopende reisverzekering, dan betaal je zo’n € 3,- en € 25 per maand). Afhankelijk van hoelang je op reis gaat kun je een een korte of langdurige reisverzekering aanschaffen. Ook een annuleringsverzekering kan in veel situaties erg handig zijn. Deze kosten vaak rond de € 25 – € 50.

Bespaartips roadtrip Frankrijk

Wil je een goedkope roadtrip door Frankrijk? Bekijk dan de volgende tips om kosten te besparen:

Bespaartip: omzeil de tol in Frankrijk

Door de tol kan je roadtrip door Frankrijk duur uitvallen. Gelukkig zijn er ook alternatieve tol-vrije routes: bij de meeste Route National wegen vragen ze geen tol maar dat betekent wel dat je langer onderweg bent en je misschien wel meer benzine kwijt bent. Het is dus maar de vraag of je roadtrip dan wel goedkoper gaat worden. Via Waze (of andere Maps) kun je ook kiezen voor een route waarbij je de tolwegen vermijdt.

Meer informatie over hoeveel tol je moet betalen? Kijk dan op de website van Via Michelin of Mappy voor een overzicht van alle tolprijzen voor auto’s én campers.

je kunt op Google Maps kiezen voor de optie ‘zonder tolwegen’ om zo de tolwegen in Frankrijk omzeilen!

Hoe kun je tol betalen in Frankrijk? 

Je kunt in Frankrijk de tol contant betalen of met creditcard of een Liber-T badge. De icoontjes boven de tolpoorten geven wel aan hoe je kunt betalen zodat je direct in de baan kunt rijden.

Meer informatie over de tolpoortjes vind je op de website van Frankrijk toerisme.

Rijd een alternatieve route

Een alternatieve goedkope route om richting Frankrijk te rijden is via Luxemburg, omdat er geen tolheffing is. Je kunt zo een heel stuk van de tolweg omzeilen. Plus je kunt in Luxemburg ook goedkoper tanken!

Ook in (Noord-)Spanje is het tanken een stuk goedkoper. Combineer je roadtrip dan met leuke Spaanse steden zoals San Sebastian.

Ga kamperen

Ga kamperen. Het is een leuke manier om Frankrijk te ervaren en ook nog eens goedkoper dan een hotel. Je kan het ook net als ons combineren met appartementjes of hotels in de grotere, duurdere steden. In Frankrijk vind je voor elke type reiziger wel een geschikte camping: van familiecampings tot luxe glamping mogelijkheden. Wij maken zelf altijd gebruik van de ANWB als we een camping boeken. Bekijk prijzen en opties van campings van de ANWB en boek alvast je camping voor de zomer 2020!

Lees ook: kamperen in Frankrijk en begin met het plannen van je kampeerroadtrip!

Boek op tijd

Ook geldt: hoe eerder je een hotel of camping boekt, hoe goedkoper je uit bent! En via Booking.com kun je je hotel ook nog eens 24 uur van te voren annuleren. Dan kun je vast je favoriete accommodatie vastleggen en op het laatste moment, als je wilt, annuleren om toch die flexibiliteit te houden.

Zie je een foutje op onze website? Mail dan naar info[at]lonedrifters.nl
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit heeft geen invloed op de informatie op deze site. Wil je hier meer over weten, kijk dan in ons Privacybeleid in de footer van de website.