stand up paddle groningen

De leukste plekjes in Nederland om te suppen!

Suppen is één van mijn favoriete activiteiten voor de zomer. Even weg van alle drukte en al peddelend door Nederland lekker relaxen en genieten van de natuur dat Nederland heeft te bieden. Je vindt in Nederland dan geen prachtige rivier met bergen op de achtergrond zoals in Canada, maar je hebt in Nederland wel gezellige grachten en mooie natuurgebieden. In de meeste grote steden kan je wel suppen. Daarom help ik je een handje: dit zijn de leukste plekken om te suppen in Nederland.

Sup routes Nederland

In dit artikel

1. Amsterdam: Suppen over de Amsterdamse grachten

Wat is nou leuker dan Stand Up Paddle over de Amsterdamse grachten? Ontdek de Amsterdamse panden en straatjes vanaf het water.

Begin bij de Rai en peddel door naar de Kom. Bij de Kom neem je de afslag naar rechts richting Hotel Casa Amsterdam. Bij de splitsing van dit hotel peddel je over de Amstel naar links door naar het Koninklijk Theater. Vanaf daar maak je een rondje links om via de Keizersgracht naar de Prinsengracht tot je weer uitkomt bij de Amstel. Peddel over de Amstel tot Amstelhaven en ga naar rechts bij Egeria Capital Management. Peddel langs de Heineken Experience richting Spiegelgracht. Iets voor de Spiegelgracht peddel je naar links onder de Stadhouderskade door. Vanaf daar peddel je rechtdoor richting de Rai.

Supverhuur in Amsterdam

M&M Sup: Morene is een leuke boardchick met haar eigen supbedrijfje: M&M sup. Of je nou wilt touren, lessen of yoga op een sup wilt volgen, zij heeft het ongetwijfeld voor je. Leuk! Want Amsterdam heeft mooie grachten en het is veel leuker dan een boottochtje!
M&M Sup: Pampuslaan 501 Amsterdam

supmeisjes in Amsterdam
Suppen op de Amsterdamse grachten

2. Utrecht

Een van de mooist suproutes in Utrecht is de route van Kromme Rijn naar de Oudegracht. Hier sup je zowel door de stad als in de natuur, net als de route hieronder in Amersfoort. Heb je geen eigen supboard? Dan kun je deze huren bij de volgende supverhuurders.

Kromme Rijn: De Rijnstroom en de SUP SUP CLUB
Centrum Utrecht: dagjesuppen.nl en via SUPschool Domstad

3. Langs het natuurgebied en stadsmuren van Amersfoort

In Amersfoort kun je prachtig suppen door de grachten en een stukje natuur. Begin bijvoorbeeld bij de Amersfoortse ijsvereniging en sup richting de grachten onder de Waterpoort de Monnikendam door.

Geen eigen sup? Wij raden Geert van Amersfoort Sup aan! Hij is een super vriendelijke instructeur en heeft echt een passie voor de boardsport.

4. Groningse grachten

Groningen heeft ontzettend leuke grachten waar je in kunt suppen. Peddel langs de woonboten en terrasjes een rondje om het centrum heen. Tijdens deze route kom je langs het Groninger museum, de Hoge en Lage der A en als je verder wilt suppen kun je door naar het Reitdiep. Zo sup ik tegenwoordig ook door de grachten met mijn supboard ter hoogte van het Noorderplantsoen.

→ Must read: mijn ervaring met suppen en handige tips voor suppen in Groningen.

suppen in haven Groningen

5. Friesland: Alde Feanen natuurgebied

De Alde Faenen is een ideaal station voor je volgende sup sessie. Net buiten de drukte van de boten en kanoes, peddel je onder bruggetjes door het mooie natuurgebied van de Alde Faenen.

Tip: huur je sup bij Outdoor Veldboom. De mensen achter Veldboom hebben een oprechte passie voor watersport. Ik kon wel uren praten over boardsporten, leuk!

Stand up paddle in Friesland
Stand up paddle in Alde Faenen

6. Eindhoven

SupClub zit op verschillende plekken in Nederland, waaronder Eindhoven. Marleen Backx is oprichtster van SupClub Nederland, heeft een actieve levensstijl waarin reizen en watersport centraal staan. Wat is nou een leukere plek om te suppen dan het groene Eindhoven? Eindhoven is een van de groenste grote steden van Nederland. Ideaal voor een frisse neus op het water!

SupClub Eindhoven

7. Suppen Scheveningen en Den Haag

Niets gaat boven suppen op de zee. Suppen op een deinende zee geeft het suppen een extra dimensie. Het balanceren is wat lastiger, maar als er golven zijn en er wat wind staat is het vooral leuk om met de branding mee te surfen. En waar kan dat beter dan in Scheveningen? Juist. Neem je board mee naar het strand en stap direct je sup op.

Geen eigen supboard? Een supboard kun je onder andere huren bij Sup ‘sUp Den haag. In Scheveningen onder de Vuurtoren staat de opslag van SUP’s UP, een paar passen van het strand af.

Ook Den Haag stad is leuk om te suppen! Wat dacht je van Westbroekpark, gelegen op de grens tussen Den Haag en Scheveningen of de grachten van DenHaag?

8. Suppen op Texel

De leukste strandactiviteit op Texel? Juist! Suppen. Je kunt bij verschillende supbedrijven je sup huren en direct vanaf het strand de zee op gaan of je eigen opblaasbare SUP board meenemen!

Bij Zandbak Texel kun je 1,5 uur suppen voor € 29,50 p.p. De prijs is incl. wetsuits, vest & helm.

Denk je dat suppen niks voor je is omdat je geen evenwicht heb? Het is in het begin even wennen, maar als je eenmaal staat is het zo leuk!

9. Bloemendaal aan Zee

Als weinig wind en golven zijn dan kun je ook op de zee suppen. En geloof me, je wilt niet teveel golven. Ik word namelijk regelmatig misselijk als ik op de SUP stap en in de zee peddel. Suppen bij Bloemendaal is fijn omdat ze de tijd nemen om je te helpen met balans en boardbeheersing voordat je het zelf gaat suppen. Daarna leren ze je draaien en snelheid maken. Is het goed weer? Dan ga je golfjes pakken.

Je vindt Surfana bij camping de Lakens in Bloemendaal aan Zee.

Suppers in Noordwijk
Foto door Noordwijk-events.nl

10. Noordwijk aan zee

Niet ver van Amsterdam ligt Noordwijk aan zee. Net als Bloemendaal en andere strandbestemmingen in Nederland is suppen in de zee een leuke ervaring. Je kunt van Noordwijk naar Katwijk suppen en tussendoor een drankje bij een van de minder bekende, maar leuke strandpaviljoens te doen.

Surfschool Beach Break heeft ook een leuk surf-café hebben waar je na afloopt van je surfsessie een heerlijk hapje en drankje kunt nuttigen op hun terras.

Wil je meer weten over suppen? Waar je een eigen sup koopt bijvoorbeeld en hoe je moet beginnen met suppen? Lees dan ook onze beginnersguide voor suppers!

11. Sup op turquoiseblauw water van ’t Hemelriekje in Drenthe

Aan de rand van boswachterij Gieten-Borger, tussen Gasselte en Anderen, ligt ’t Nije Hemelriek. Vroeger gingen wij daar al eens zwemmen omdat het als een strand voelt.

Niet zo lang geleden zag ik een foto van ‘ Hemelriekje en ik viel bijna van mijn stoel. Hoe kan dat water zo blauw zijn? Het is perfect om op te suppen en staat ook nog eens heel gaaf op een foto met een drone.

12. Peddel door de Biesbosch

In een sup kun je de Biesbosch op een mooie manier beleven. Peddel door de smalle bochtige kreekjes en overhangende takken, een weidse watervlakte met brede rietkragen. JE deelt de Biesbosch met kanovaarders en bent zo een dag onderweg op deze royte. Neem ook je tent mee en overnacht in het hart van de Biesbosch in je eigen tentje op een zogenaamde paalkampeerplaats.

Wil je suppen in de Biesbosch? Download dan de kanoroutes:Kanoroutes Brabantse Biesbosch & Kanoroutes Sliedrechtse Biesbosch. De routes beginnen vanaf Biesboschcentrum Dordrecht of Natuurpoort Vissershang.

12. Suppen op de kralingse plas

De Kralingse Plas bij Rotterdam is een prachtige plek om te stand-up paddelen. Vanuit deze plas zie je ook de skyline van Rotterdam, terwijl je zelf door de groene natuur heen peddelt.

Neem je eigen supboard mee of huur er eentje bij Fun Forest Rotterdam.  

Stap voorbereid je supplank op. Lees eerst onze handige tips en tricks voor beginnende suppers op onze blog.   

13. Loosdrechtse plassen

In de Loosdrechtse Plassen vind je een van de mooiste sup routes van Nederland. Het is een van de beste plekken om in de natuur te suppen in Nederland. Het mooie is dat motorboten verboden zijn, dus het is perfect voor beginners of als je van de rust houdt. Wat kom je tegen tijdens je suproute? Weide, legakkers en moerasbos.

Voorbereid het water op

Voordat je een route uitstippelt is het handig om goed voorbereid het water op te gaan. Houdt rekening met het weer en de juiste kleding. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je met mooi weer uv werende kleding draagt.

Bekijk onze andere tips voor goed voorbereid suppen.

Suppen: wat draag je op een supboard?

Wat je op een supboard draagt hangt helemaal af van het weer. Een van de leukste dingen van suppen is dat je dat het hele jaar door kunt doen, zolang je maar de juiste supleding draagt.

Bekijk ook onze post wat te dragen op je supboard.