De Fjällräven Kanken Art 2021 collectie: duurzaam en bijzondere prints

Gemaakt van gerecycled polyester en biologisch katoen

Evelyn Zielstra Avontuurlijke reiziger en eigenaar Lone Drifters

Kånken Art is een collectie rugtassen en accessoires in beperkte oplage die elk jaar wordt ontworpen in samenwerking met een andere Zweedse kunstenaar. Kånken is sinds 1968 wereldberoemd om zijn iconische ontwerp, Kånken Art is een bijzondere uiting van creativiteit. Elk item benadrukt de unieke band van de kunstenaar met de natuur en het milieu. Dit jaar werkt Fjällräven met trots samen met een getalenteerde Zweedse illustrator en animator, Linn Fritz. Ontdek op Lone Drifters de nieuwe collectie Kånken Art ’21 en een mini review van een van deze tassen.

Linn Fritz

Linn groeide op op het platteland in het noorden van Zweden, net buiten Sundsvall. Tegenwoordig woont en werkt ze in Oost-Londen, waar ze heldere en nauwkeurige beelden creëert voor een breed scala aan commerciële klanten. Ze is ook mede-oprichter van Panimation, een community van vrouwen, trans- en non-binaire vrienden, die staan voor gelijkheid en verbinding en elkaar ondersteunen binnen de game-industrie. 

“Dit project was een uitdaging, want het was mijn eerste keer dat ik iets creëerde dat op een product zou worden afgedrukt. Ik voelde zo’n enorm gevoel van beloning toen ik de tas met mijn patroon erop voor het eerst zag. […] Ik hoop dat Fjällräven het Kånken Art platform ten goede zal blijven gebruiken en bewustzijn zal blijven creëren rondom verschillende soorten milieuproblemen.” 

Linn Fritz

Kånken Art en duurzaamheid

Ongeveer 71% van het aardoppervlak is bedekt met oceanen. Oceanen produceren meer dan de helft van het zuurstof op onze planeet en herbergen meer dan een miljoen diersoorten en zelfs nog meer planten. Elk levend wezen op aarde is afhankelijk is van hoe gezond onze zeeën zijn. 

Schattingen geven aan dat er in 2050 meer plastic in de oceanen zal bevinden dan dat er vis is, tenzij we onze gewoonten en de manier waarop we met ons afval omgaan drastisch veranderen. 

Doel Kånken Art campagne

De 2021-editie van Kånken Art heeft tot doel het bewustzijn rond de plastic en oceaanproblemen te vergroten, maar hoopt ook verandering teweeg te brengen: aangezien 80% van het plastic uit de oceaan van het land komt, is onze directe omgeving een goede plek om te beginnen.

World Ocean Day

De Kånken Art-editie is de derde collectie en Fjållraven wil hiermee de aandacht vestigen op het probleem van plastic uit de oceaan. De Kånken Art-producten werden dit jaar gelanceerd op 8 juni 2021 – op World Ocean Day – en hebben een ontwerp in twee kleurenpaletten: Ocean Surface en Ocean Deep.

De Kånken Art ’21 is een kleine stap in de goede richting. De stof bestaat uit Fjällräven’s G-1000 HeavyDuty Eco, gemaakt van gerecycled polyester en biologisch katoen. Bovendien dragen alle Kånken Art-producten bij aan het Arctic Fox Initiative. Een percentage van elke aankoop gaat rechtstreeks naar de ondersteuning van het Arctic Fox Initiative, voor organisaties die zich inzetten om plastic uit de oceanen te weren. 

Kanken art laptoprugtas

Voor deze nieuwe collectie ontving ik de speciale editie Kånken art laptop 15″ met unieke grafische print en gewatteerde computerhoes. De tas is verkrijgbaar in 2 kleuren: Ocean Surface (de lichtere) en Ocean Deep.

Eigenschappen rugtas

  • Gemaakt van G-1000 HeavyDuty Eco S van gerecycled polyester en biologisch katoen
  • Apart gewatteerd vak voor laptop (tot 15”)
  • Gewatteerde schouderbanden
  • Wordt geleverd met een broekzeem die wordt opgeborgen in een zak in het hoofdvak
  • Onderdeel van het Arctic Fox-initiatief van Fjällräven

Doordat de tas gemaakt is van gerecycled polyester en biologisch katoen voelt deze anders aan dan ik van mijn andere tassen gewend ben. De stof is lekker zacht, maar wordt ook snel vies. Zet je tas dan ook niet op de grond neer, maar hang deze aan de kapstok of zet ‘m neer op een stoel.

Deze speciale editie heeft een unieke grafische print en heeft naast het ruime hoofdvak een gewatteerd vak voor een laptop. De schouderbanden zijn gewatteerd en er is een uitneembare broekzeem, voorvak en zijvakken. Het voorvak is vooral ideaal voor je portemonnee of mobiel. De tas is geschikt voor een 15-inch laptop, maximale afmetingen 36 x 26 x 3 cm.

Ik heb zelf een Dell laptop van 13″ inch en een Mac van 15″, beide passen met gemak in het laptopvak achterin. Er kan zelfs nog een schrift bij. In het hoofdvak past daarnaast nog een muis, mijn camera en drone (Mavic Mini) voor mijn werk. Ideaal als ik moet werken en als mijn technische gear nodig heb. Ook als ik een stukje ga wandelen in het bos en ik wil een drone en camera mee, dan gaat deze tas ook mee.

Let op: het uiterlijk van elke rugzak kan enigszins variëren doordat de stof met patroon kan variëren!

Bekijk details en prijzen van deze laptoptas op Bergfreunde.nl of de officiële website van Fjallraven.