Deze documentaires op IDFA zijn gratis: wij tippen de mooisten

Het weekend komt eraan (ja wij moesten ook gewoon werken, vanuit huis) en helaas kunnen we minder naar buiten. Na onze mislukte wintersport afgelopen weekend sluiten wij ons in ieder geval even op in huis. Gelukkig biedt het International Documentary Filmfestival Amsterdam (Idfa) op hun website een alternatief voor buitenvermaak: zo’n driehonderd documentaires kun je namelijk thuis streamen! Jay! Het idfa biedt documentaires aan uit de hele wereld en naast docu’s over de wereld, zijn er genoeg andere prachtige documentaires over mensen, techniek en andere onderwerpen te zien. Drop vooral je tips als we ze niet hebben genoemd ;-)

Are you listening

Bangladesh heeft bijna ieder jaar te maken met verwoestende overstromingen. Met de klimaatverandering zal dit alleen maar toenemen. In deze documentaire wordt inzichtelijk gemaakt hoe dit probleem zijn weerslag vindt in het dagelijks bestaan van een jong gezin.

Volg Rakhi en haar man Soumen die in 2009 door een krachtige vloedgolf hun bezittingen verloren en sindsdien op een oude dijk wonen.

Bekijk de documentaire op idfa

Bear 71

Had je een reisje naar Canada staan dit jaar en kun je door de huidige omstandigheden de komende tijd niet naar Canada afreizen? Bekijk dan de documentaire Bear 71 en laat je meenemen naar Banff National Park. Bear 71 gaat over een beer die in Banff woont. Hij kreeg net als vele andere dieren een GPS-ontvanger en chip geïmplanteerd. Vanaf dat moment gaan ze door het leven als een nummer: Beer 71 dus. De parkwachters weten elk moment precies waar Beer 71 uithangt en wat hij of zij dagelijks doet. In deze webdocumentaire kijk je over de schouders mee naar Bear 71. Helaas ook naar verontrustende resultaten: wilde dieren rukken namelijk steeds meer op in steden, op snelwegen, treinrails en natuurtoeristen. Dat merkten wij ook tijdens onze roadtrip door Canada. Waar wij in Nelson veilig op een stadscamping leken te zitten en nou net daar een beer uit de stad gejaagd moest worden. Hij liep op de weg voor onze camping waar stedelingen toch nog veel vuilnis niet goed afdekken. Het zet je wel aan het denken over hoe wij steeds meer wilde dieren wegdrijven voor ons eigen belang.

Bekijk Bear 71 op idfa.

Connected

Voordat Krysztof met zijn vrouw en hun gids de skilift ingaan, controleren ze nog even de bluetooth-gadgets aan hun helmen. Check. het werkt. In deze documentaire volg je dit oudere paar en hoe hoger zij stijgen hoe meer wij over hun leven te weten krijgen. De twee blijven goed gemutst ondanks de dikke mist die neerdaalt over de hellingen. In de documentaire krijg je een blik in hoe het stel elkaar weet te vinden, maar ook hoe zij verinding zoeken met behulp van technische snufjes.

Bekijk deze docu op idfa

Dear Mara, Letters from a Trip through Patagonia

In deze documentaire volg je een groep schaapscheerders uit een dorp in de Argentijnse Pampa’s, die jaar na jaar Patagonië in een bus doorkruist en van boerderij naar boerderij trekt. Het verhaal wordt verteld aan de hand van brieven van een onbekende getuige aan zijn geliefde Mara, aangevuld met korte monologen van de schaapscheerders. Zat Patagoniëop je bucketlist? Je ziet in deze documentaire de pracht van het fraaie landschap van Patagonië. praten.

Bekijk de documentaire op idfa

Northern Lights

Twee broers hopen nader tot elkaar te komen op hun reis richting de poolcirkel. Deze docu laat de reis van twee broers naar het Noorderlicht zien terwijl Samuel, de oudere broer moeilijk te doorgronden is door een hersenbeschadiging, zelfs door zijn broertje Simon. De docu is een mix van een speelfilm en documentaire.

Deze documentaires zijn ook mooi

  • Moderne superheld Gennadi Mochnenko heeft naam gemaakt met het gedwongen ontvoeren van dakloze, verslaafde kinderen in de Oekraïense stad Marioepol. Daar runt de pastoor – die naast drie eigen en 32 geadopteerde kinderen – sinds 2000 zijn opvangtehuis Pilgrim Republic.
  • Een kijkje in de wereld van de driejarige Bilal die zorgt voor zijn blinde ouders. Bilal woont samen met zijn ouders, zijn oma en zijn kleine broertje van anderhalf in een arme wijk in de Indiase miljoenenstad Calcutta. Heartbreaking
  • De communistische burgemeester Yanbo Geng heeft zich gestort op de restauratie en reconstructie van de historische en monumentale stadsmuur in zijn stad. Hij hoopt dat na voltooiing van dit gigantische project, de toeristen massaal zullen toestromen. 
  • In 1910 bouwden de Chinezen in opdracht van de Fransen een treinverbinding tussen de Chinese provincie Yunnan en Vietnam. In de documentaire zie je hoe het slaperige dorpje Bise (Jade) plots een levendige tussenstop is geworden. De regisseur observeert het dagelijkse gekrioel tussen de spoorrails, die bevolkt worden door handelaars, snoepverkopers, passagiers en spoorwegbeambten. Bise is een ontmoetingsplaats voor het moderne China en het oude Chinese rijk waar niets veranderd lijkt te zijn.
  • Johan gaat als fresh scouting boy voor het eerste mee op scoutingkamp. Hoe overleeft hij met z;n zware tas op de rug, slapen in een tent in het bos en vooral: hoe vindt hij zijn draai tussen een groep onbekenden?  

Betaalde documentaires

Naast 300(!) gratis documentaires zijn er ook nog eens ruim 500 documentaires te zien tegen een kleine vergoeding. Check de website van IDFA voor de documentairecollectie.

Heb je iets aan onze blog gehad? Laat het ons weten met een duimpje omhoog ^_^

Oprichter Lone Drifters