Live, laugh, longboard!

Last updated:

Longboarden. Als je inmiddels nog niet weet wat het is, dan heb je toch echt iets gemist de afgelopen jaren! Ik kom zelf uit Zuid-Limburg, waar je hooguit af en toe een groepje skaters ziet clusteren die wat trucjes doen op trapjes waar dat nooit is toegestaan. Toen ik voor het eerst met mijn longboard door de straatjes rolde, gebeurden er een paar opvallende dingen:

1. mensen gingen heel raar kijken. Zo raar dat je bijna geneigd bent om er gewoon af te stappen;
2. ik kwam erachter dat de straten er helemaal niet voor gemaakt zijn. Te veel kinderkopjes en rare steentjes;
3. het verkeer raakt helemaal ontregeld omdat er iets ‘vreemds’ rolt en alle regels daarbij vergeten worden.

Toen ik voor het eerst met mijn longboard door de straatjes rolde, gebeurden er een paar opvallende dingen

Geen goed idee dus, maar ik was er wel blij mee! Ik begon ook ooit op die trapjes waar dat eigenlijk niet mocht. Waar buurtbewoners, als ze even de kans kregen, je skateboard onder je voeten vandaan trokken om het vervolgens doormidden te zagen. Ik had een leuke jeugd hoor! Zoals jullie misschien al gelezen hebben in het ‘Boardchick of the month’ stukje, was de ‘Ollie’ het hoogtepunt tijdens mijn skateboard-carrière. O ja, de kickflip ‘flippen’, maar vooral nooit landen… dat mag je natuurlijk niet vergeten!

Hoe kies je een longboard?

Na jaren van bewondering richting de ‘surfcult’ krijg je dan ineens een vriendin die daar iets meer in vergroeid zit. Die het bijna in haar kinderschoenen geschoven krijgt. Die ook begon op een skateboard maar alerter was dan ik ben en die plank al snel inwisselde voor een longboard. Een longboard? Ja Tanja, een longboard. Dat gaan we testen. Dus dan koop je zo’n C-merk waarvan de trucs al bij voorbaat vastgeroest zijn. Wist ik veel dat er zoveel verschil tussen zit! Daar kunnen we dan ook meteen even bij stilstaan, want: hoe kies je een goed longboard? Ik heb toen de fout gemaakt het eerste beste board te kopen. Dat bevestigd dan ook maar weer eens mijn impulsiviteit, maar dat is een ander verhaal. Gelukkig werd ik wakker geschud na een paar keer vallen (omdat mijn enkel constant tegen het wieltje kwam) en probeerde ik het longboard van mijn vriendin: een Riviera. Eerste reactie: Wat onstabiel! Wat wiebelt dat! Kwestie van wennen, bleek later, maar dan merk je ineens hoeveel verschil erin kan zitten. Mijn C-longboard was van èchte bamboe, waar ik me ietwat door heb laten verleiden. Maar ik wist toen niet beter. Dus op naar een lokale longboardshop om me eens goed te laten adviseren.

Mijn Riviera board

Als ik nu terugkijk naar dat moment, dan denk ik dat ik alweer ben geleid door mijn impulsiviteit door mij wel blind te staren op een Riviera. Gelukkig heb ik er nooit spijt van gehad! In een shop krijg je de kans om even te ‘voelen’. Een belangrijk aspect: wat heb je onder je voeten en wat wil je ermee? Ik heb een Riviera Cherry Blossom, een drop-through met een lengte van 105,5 cm en een breedte van 22,8 cm. Lang en smal. Ik persoonlijk heb die lengte nodig, in tegenstelling tot mijn vriendin. Waarom? Een gevoel. En dan krijg je de rekening: tweehonderdvierentwintig euro vijfennegentig. Slik. Pincode intoetsen en de rest van de maand op een houtje bijten.

Een compleet board, en dan kijk ik alleen naar merken die je doorgaans voorbij ziet rollen, kost al snel tussen de €120 en €400. Best een groot verschil, zeker als je net zo hard meedoet aan de crisis als ik! Het verschil zit natuurlijk in de materialen: trucs, lagers, wielen en de plank zelf. Maar over dit thema zijn velen mij al voor gegaan, zoals Evey zelf in ‘Hoe kies je je longboard Part 1’. Ik ga me hier niet aan wagen. Dat kan ik ook niet. Ik ben een echte hobby boarder. Het is mijn fiets en met mooi weer geniet ik van het zonnetje op mijn hoofd en de wind door mijn haren. Ik houd het gewoon bij het ‘voelen’! Waar ik jullie wel iets wijzer over kan proberen te maken, zijn een paar trucs en benodigdheden. Hierover in de volgende blogpost meer!

Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed