bovenaanzicht longboard wielen

Alles wat je moet weten over longboard wielen

Wil je nieuwe wielen kopen voor je longboard of koop je voor het eerst wielen? Iedereen houdt van longboardwielen, althans, wij vinden het verslavend om nieuwe wielen te kopen. Je hebt ze ook in verschillende maten, kleuren, hardheid… genoeg verwarring in ieder geval. Wil je meer weten over longboardwielen? Hier vind je een korte samenvatting van wat wij door de jaren heen hebben geleerd over longboard wielen.

Allereerst: waar moet je op letten bij het kopen van wielen?

Het profiel van de longboard wiel (bekeken van de voor of achterkant) beïnvloedt hoe de wiel rijdt. Meer dan je denkt. De drie dingen waar je op moet letten zijn de diameter (de grootte van het wiel), de vorm en de durometer.

  1. Diameter – of wel de grootte van een wiel
  2. Vorm– zo heb je afgeronde randen en vierkante randen (je klinkt gek, maar komen we op terug)
  3. Durometer – de gemeten hardheid, dat meten ze op een bepaalde schaal

Diameter van je longboardwielen

  • Met grotere wielen kan je een hogere topsnelheid halen, maar de versnelling is langzamer
  • Kleine wielen hebben een lagere topsnelheid maar de versnelling is sneller
  • Kleinere, lichtere wielen glijden vaak beter dan grotere, zwaardere wielen
  • Grotere wielen zijn gladder over ruwere oppervlakken

Het belangrijkste verschil dat je zult merken tussen grotere en kleinere wielen, is dat je veel sneller over ruwe oppervlakken kunt rollen als je op grotere wielen rijdt, en een paar millimeter kan echt het verschil maken.

Contactvlak (ook wel patch)

Het contactvlak of patch is de breedte van het wiel dat de grond raakt tijdens het rijden. Hoe breder het contactvlak, hoe meer grip en de kans is kleiner dat je flatspots krijgt – ofterwijl, je wielen zijn aan niet meer zo rond omdat je bijvoorbeeld bij het sliden een stuk van de wiel eraf hebt gereden. Erg vervelend.

Smalle wielen zijn losser en glibberiger, maar slijten meestal sneller en vlakker. Er is dus meer druk op het materiaal (urethaan).

Vorm van je wielen

De vorm van je longboardwielen is net zo belangrijk. Zo moet je letten op de zogenaamde randen en lippen.

Longboard randen en lippen

Het profiel van de rand van een longboardwiel maakt ook veel verschil. in hoe het je longboard zal skaten.

  • Scherpe randen hebben de meeste grip
  • Scherpe randen vertragen je sneller tijdens het glijden (dus ideaal voor down-hill longboarden
  • Afgeschuinde en afgeronde randen glijden soepeler
  • Afgeschuinde en afgeronde randen schuiven verder dus als je snel wilt stoppen met sliden is dat minder handig

Er zijn drie soorten randen die ik voor het gemak benoem in de Engelse term ‘edge’.

  1. Square edge
  2. Bevelled edge
  3. Radiused edge

Square or sharp edge

Een square edge is een wiel met een vierkant of scherp randprofiel. Deze wielen zijn gripvast, wat betekent dat je de wielen goed kunt gebruiken bij slalom en snel carven, waarbij je veel grip nodig hebt. De grip komt van de vierkante lippen. Hoe meer je de wielen gebruikt hoe ronder ze worden en hoe meer grip je uiteindelijk verliest. Deze wielen zul je dan ook na een tijdje moeten vervangen.

Een voorbeeld van een longboardwiel met een scherpe rand is de Orangatang Kegel. Orangatang is tevens een goed merk als je longboardwielen wilt kopen. Zelf rijd ik op mijn cruise deck op Cadillac wielen. Check dit wiel op Onlineskateshop, onze favoriete longboardshop.

Beveled edge

De bevelled edge ligt eigenlijk tussen ronde en scherpe lippen. De rand is afgeschuind, bewerkt of in een hoek gedraaid. Deze wielen zijn niet zo grippy als de vierkante rand (sharp edge), maar blijft wel z’n vorm behouden aka minder snel vervangen.

Een mooi voorbeeld van dit wiel is de Keanu van Orangatang.

Round/radiused edge

Een ronde rand round edge is een wiel met een mooie ronde rand waar je goed mee kunt sliden en hard carven.

Dit maakt het gemakkelijk om snelheid te verliezen als je down-hill longboard, door het bord zijwaarts te duwen of met lagere snelheden te sliden.

Een goed voorbeeld van een round of radiused edge is de Orangatang Fat Free.

De durometer

Naast de grootte moet je op de durometer (de hardheid) van het wiel letten. Zachte wielen hebben een betere grip, maar ze zijn langzamer. Harde wielen sliden beter, maar ze dragen meer trillingen.

Longboard wielen (polyurethaan materiaal) hebben een diameter tussen de 60 mm en 100 mm. 68 of 70 mm is vrij standaard ‘onder’ een longboard.