Machu Picchu

Wereldwonder Machu Picchu staat op de bucketlist van vele outdoorliefhebbers. En sinds dit jaar is het wereldwonder opgenomen in de lijst met 51 mooiste plekken ter wereld van het prestigieuze magazine Condé Nast Traveler. En dat is niet zo gek, de voormalige stad ligt boven de wolken op 2.430 meter hoogte op een lastig te bereiken plek. Wat Machu Picchu precies was, daar zijn de wetenschappers het vandaag de dag nog niet over eens. Maar bijzonder en mysterieus is Machu Picchu wel.

Ga je tijdens je backpackreis de klim naar Machu Picchu maken? Bekijk dan onze tips voor de beklimming van dit wereldwonder.

De reis naar Machu Picchu

De tocht begint voor de meeste reizigers in het plaatsje Cuzco. Voor mij was de tocht van Cuzco naar Machu Picchu een zware tocht, die ochtend was ik niet alleen doodziek, de wandelingen rondom Machu Picchu kunnen behoorlijk stijl zijn. Enige wandelconditie is daarom niet geheel onbelangrijk.

De dag begon voor mij aansluitend aan de vorige dag, omdat ik geen oog dicht had gedaan. Met moeite stapte ik uit mijn stapelbedje en strompelde met de backpack enkele tientallen meters over de trap naar beneden om op het plein aan te komen waar onze taxi stond te wachten.

Na tien minuten in de taxi moest ik stoppen om te overgeven. Het plaatsje Cuzco ligt namelijk op 3.399 meter hoogte waardoor je, zeker als je met het vliegtuig aankomt, door het abrupte hoogteverschil last kunt hebben van hoogteziekte. Na het braken heb ik liters water gedronken en voelde ik mij ineens weer topfit. Waarschijnlijk was ik enorm uitgedroogd door de wereldberoemde coco leave thee waar je op kunt kauwen als je last hebt van hoogteziekte en daarom de hele nacht klaarwakker was.

Wat is Machu Picchu?

Maar terug naar Machu Picchu. Waar Machu Picchu precies voor diende, daar zijn de wetenschappers het vandaag de dag nog niet over eens. Wat we wel weten is dat Machu Picchu een stad van de Inca’s was dat dateert rond 1440. De ontdekkingsreiziger Hirman Bingman herontdekte de stad in 1911. We weten dat de Inca’s de stad ooit weer hebben verlaten, maar waarom? Omdat we het niet weten blijft de stad een mysterie en dat voelde ik ook wel toen ik er rondliep.

Omdat de stad moeilijk te bereik is zijn er verschillende theorieën over het wereldwonder Machu Picchu.

  1. Veel wetenschappers denken dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor d de Inca koningen.
  2. Andere wetenschappers denken dat Machu Picchu een fort was tegen de Spanjaarden.

Tickets voor Machu Picchu

Je kunt voor Machu Picchu drie verschillende soorten tickets kopen.

  1. Het reguliere Machu Picchu ticket
  2. Het Machu Picchu + Huayna Picchu ticket
  3. Het Machu Picchu + Machu Picchu Mountain ticket

De reguliere tickets geven je toegang tot Machu Picchu. Nummer 2 en 3 hierboven geven je ook toegang tot de bijzondere bestemming Machu Picchu Mountain en/of Huayna Picchu.

Boek je Machu Picchu ticket op tijd

Zorg ervoor dat je deze tickets tijdig regelt op de officiële website of via deze website. In totaal zijn er voor de tickets met andere bestemming maar 400 beschikbaar. Wij haalden destijds de reguliere tickets in het stadje bij Machu Picchu.

Ik raad je wel aan om ook deze tijdig te regelen omdat er maar maximaal 2.500 mensen toegelaten worden op Machu Picchu en het zou zonde zijn als je aankomt en niet naar ‘binnen’ kan.

Machu Picchu in de mist

Zo kom je bij Machu Picchu

De trein vanuit Ollantaytambo (vlakbij Cuczo)

Neem de bus of een taxi van Cuzco naar het plaatjes Ollantaytambo. Van Ollantaytambo neem je de trein ( PeruRail) naar het plaatsje Aguas Calientes. Hier kun je ook overnachten als je bijvoorbeeld geen Inca Trail bewandelt. Je kunt Machu Picchu dan in één dag bezoeken vanuit Cuzco.  

Vanaf Aguas Calientes kun je of lopend (hou wel rekening met een hoogteverschil van zo’n 400-500 meter) of met een pendelbus (niet gratis) de berg op naar de ingang van Machu Picchu. De bustickets kun je in de bus kopen.

Loop de Inca Trail

Je kunt of de beroemde Inca trail lopen of een verkorte trail. De Inca trail bestaat uit een pad dat de Inca’s vroeger liepen om bij Machu Picchu te komen. De route is niet ver, maar neemt door de hoogteverschillen wel veel tijd in beslag. Het is zeker de moeite waard om deze 4-daagse route te lopen. Je slaapt tussendoor in tentjes en komt prachtige ruïnes tegen. Het einde van de Inca Trail komt uit bij de zonnetempel dat je mooi uitzicht geeft over Machu Pichu.

Tip: Boek de Inca Trail op tijd, want het is snel uitverkocht. De route mag je niet zonder gids lopen. De trail bewandelen kost je zo’n €500. Dat is inclusief een gids, tent, maaltijden en transfers van je hotel en entree voor Machu Picchu (want die heb je dan niet). Wil je een korte route lopen? Dan kun je ook een gids voor 2 dagen zoeken.

Tot slot kun je ook een jungle trail doen. Deze tocht is ideaal voor de echte avonturiers. Je gaat namelijk in vier dagen hiken, mountainbiken en of raften in de jungle en op de laatste vierde dag bezoek je Machu Picchu.

Beste seizoen Inca Trail

De Inca Trail kan het hele jaar door worden gelopen, behalve in februari. In februari wordt de route namelijk onderhouden.

Van mei tot oktober is de beste reistijd voor Peru omdat er de minste neerslag ligt en er lekker veel zonuren zijn.

Inca trail kosten

Voor de klassieke Inca Trailroute varieert de prijs tussen € 400 en € 700. Het verschil in prijs zit vooral in het aantal dagen dat je de trekking wilt maken. En uiteraard zijn er veel aanbieders voor de Inca Trail. Alternatieven opties voor de klassieke trail zijn vaak goedkoper omdat de klassieke route veel populairder is en er vergunningen voor nodig zijn.

Uitzicht vanaf zonnetempel

Kosten Machu Picchu

Hoeveel kost het in totaal om Machu Picchu te bezoeken? Je bent minimaal zo’n €200 per persoon kwijt. Ik ga er dan vanuit dat je de goedkoopste treinticket hebt. Het kost wel wat, maar Machu Picchu is het zo waard. Het is een van de mooiste plekken die ik ooit heb bezocht (en ik heb best wat van de wereld gezien :))

Beste reistijd voor Machu Picchu

De beste periode om Machu Picchu te bezoeken is in het droge seizoen van april t/m oktober. Je hebt dan de minste kans op bewolking. Maar omdat het wereldwonder in de wolken ligt is de kans op slecht zicht altijd aanwezig, hou daar rekening mee. Juni t/m augustus zijn de drukste periodes bij Machu Picchu.

[divider]

Checklist Machu Picchu

Peru banner
Sommige van onze berichten bevatten affiliate links. Wanneer je een aankoop doet via een van deze links, kunnen wij een commissie ontvangen zonder extra kosten voor jou. Zoals altijd bevelen we alleen producten en diensten aan die we daadwerkelijk gebruiken of waarvoor we onderzoek hebben gedaan.