uitzicht fjord Noorwegen

Dit zijn de 10 mooiste hikes in Europa

Ben je op zoek naar de mooiste hikes in Europa? Zoek dan niet verder. Want of je nou wilt wandelen over de kam tussen de fjorden, over metershoge hangbruggen of tussen rotsklofen. Wij hebben de mooiste wandelingen in Europa voor je gebundeld. Voor een prachtige wandeling hoef je echt niet de hele wereld over te reizen. Europa heeft zoveel moois te bieden dat je als wandelaar je niet hoeft te vervelen. Wat zijn de mooiste hikes van Europa? Waar moet je echt gewandeld hebben in Europa?

Tip: het boek Mooiste Hikes van Europa is een chille toevoeging aan je collectie. Ontdek 35 van de mooiste wandeltochten kriskras door Europa.

Dit zijn de mooiste hikes in Europa

In dit artikel

Boheems Zwitserland

Het Boheems Zwitserland hoor ik je denken. Ligt dat dan in Zwitserland? Zeker niet, dit Nationaal Park wordt Tsjechisch Zwitserland genoemd omdat de Zwitserse kunstenaars die hier kwamen het zo noemden. Ze vonden het gebied zo mooi als hun thuisland Zwitserland.

Als ik zelf na een wandeling in Boheems Zwitserland op een van de uitzichtpunten staan zie ik direct de vergelijking. De golvende vallei doet mij inderdaad aan Zwitserland denken.

Must read: dwalen door Boheems Zwitserland

Zandsteen gebergte Boheems Zwitserland

De Engelse Coast to Coast

Deze hike in Europe is een lange. De wandeling loopt 309 kilometer van de Ierse Zee tot de Noordzee. Bijzonder aan deze wandeling is dat je een reis langs de geschiedenis maakt. Je komt langs het pad van Alfred Wainwright vanaf St. Bees Head en eindigd bij Robin Hood’s Bay. Ook kom je tijdens de wandeling langs kastelen en Romeinse ruïnes, door valleien en langs kliffen. Je passeert drie nationale parken: het Lake District National Park, het Yorkshire Dales National Park en het North York Moors National Park.

Landen: Engeland
Niveau van de hikes: matig
Duur van de hike: ongeveer 8-10 dagen

Tour du Mont Blanc

Meestal aangeduid als de TMB, is de Tour du Mont Blanc een van de meest avontuurlijke wandelroutes in Europa die je kunt lopen. Deze wandeling doorkruist 170 km (110 mijl) door de landen Frankrijk, Italië en Zwitserland. Maar nog indrukewekkender is de 10.000 meter aan stijging die je in 11 dagen maakt. Deze hike laat de avontuurlijke hiker kennismaken met een van de meest dramatische en veelzijdige landschappen ter wereld. De klassieke route wordt normaal 11 dagen tegen de klok in gelopen.

Landen: Frankrijk, Italië, Zwitserland
Niveau van de hike: matig – steile beklimmingen en afdalingen elke dag
Duur van de hike: ongeveer 11 dagen, 5-7 uur per dag

Tip: Liever niet zelf regelen? Je kunt deze reis naar Tour Mont Blanc ook met SNP wandelreizen boeken. Het chille aan deze reis is dat je bagagevervoer kunt boeken. En je kunt overnachten in basic of comfortaccommodaties.

Bekijk deze privewandelreis met SNP naar Tour Mont Blanc

Slovenian Mountain Trail

De Slovenian Mountain Trail (SPP) beslaat alle bergketens in Slovenië (Kamnik Alpen, Karavanke en Julische Alpen), beginnend met een wandeling over Pohorje, over de Dinaric ruggen en je syeekt de prachtige Karst Edge over tot aan de kust bij Ankaran.

De gehele wandeling is 500 km (310 mi) lang en duurt ongeveer 30 dagen. Deze wandeling is een van de mooiste meerdaagse wandeltochten door Europa om te voltooien.

Op de hoogste piek van Slovenië, Triglav, zul je bijna niemand tegenkomen.

Hikes in het Caucasusgebergte, Georgië

Wandelen in Georgië? Dan is de kans groot dat je bijna niemand anders gaat tegenkomen. In het dorre Kaukasusgebergte in Georgië vind je weinig mensen, maar wel veel wilde dieren zoals herten, gemzen en marmotten. Deze hike leidt je langs prachtige groen, witte en turquoise meren en je passeert ook nog eens middeleeuwse dorpen en steden omringd met bergpieken.

Land: Georgië
Niveau van de hikes
: gemakkelijk tot uitdagend
Lengte van de hikes: de meeste zijn 3-5 dagen tot langere trektochten

Ben je op zoek naar de mooiste wandelvakanties in Europa? Bekijk dan dit overzicht van SNP reizen.

El Caminito del Rey – Andalusië, Spanje

Deze hike stond ooit bekend als de gevaarlijkste hike ter wereld. Hoewel dit tegenwoordig niet meer de gevaarlijkste wandelroute is, moet je wel een helm dragen en je goed vasthouden. El Caminito del Rey (ook wel het Koningspad) vind je in het Spaanse Andalusië en vinden wij een van de mooiste hikes die je kunt maken. De kloof is adembenemend mooi. Je komt langs prachtige turquoise blauwe meren, hoge pieken, kliffen en er vliegen allemaal roofvogels om je heen.


Wicklow Way – Wicklow, Ierand

Wicklow Way is de bekendste hike van Ierland in de prachtige Wicklow Mountains. Deze wandelroute is 130 kilometer lang en neemt je mee langs bergtoppen en een groen en glooiend landschap. Wat deze hike zo mooi zijn vooral de historische Ierse dorpjes, keltische ruïnes, watervallen en het bosrijke heidelandschap.

MUST READ: de Wicklow Mountains

Wicklow Mountains

Besseggen Noorwegen

Deze hike maakte wij afgelopen jaar tijdens onze roadtrip door Noorwegen. Wat de hike zo prachtig maakt zijn de vergezichten op de top van de bergkam. Aan de ene kant heb je een blauw meer in een andere tint blauw dan de lager gelegen fjordenmeer. De wandeling duurt in totaal zes tot acht uur, korte stops inbegrepen, en is bedoeld voor ervaren wandelaars.

uitzicht fjord Noorwegen

IJsland

Ook in IJsland vind je de mooiste hikes in Europa. Zo heb je de Laugavegurinn, waar je langs wilde IJslandse paarden wandelt die door neongroene valleien, warmwaterbronnen en stoom die uit zwart vulkanisch gesteente komen rennen. Het is net een scene uit Lord Of The Rings. De route brengt je langs een verscheidenheid aan landschappen. Handig is wel om van te voren hutten te boeken en voorbereid te zijn op slecht weer.

Landen: IJsland
Niveau van de wandeling: uitdagend
Duur: ongeveer 4-6 dagen

Hoge Tatra, Slowakije

Stap tussen de enige bergketens van Oost-Europa en kies je eigen avontuur. Er zijn meer dan 100 meren, plus watervallen en valleien om doorheen te trekken. Er zijn allerlei soorten hutten om uit te kiezen. Dit is een biosfeerreservaatgebied van het Tatra National Park, dus u kunt lokale dieren zoals marmotten en gemzen (berggeiten) spotten.

Landen: Slowakije
Niveau: gemakkelijk tot gemiddeld
Duur: Meerdere routes overal van 1 dag tot meerdaagse hut tot huttentochten.

MUST READ: onze roadtrip route door Noorwegen

Tre Cime di Lavaredo

De Tre Cime di Lavaredo is een van de meest iconische wandelingen in Europa. Deze wandeling in de Dolomieten is vooral in de zomermaanden prachtig door het glooiende landschap en wilde bloemen. De wandeling zelf is niet persee heel moeilijk en ook prima voor families.

De hele lus van de wandeling is 10 kilometer land en grotendeels vlak. Om de lus vind je de pinakels, waaraan Tre Cime zijn naam dankt.


Boek je reis

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit heeft geen invloed op de informatie op deze site. Wil je hier meer over weten, kijk dan in ons Privacybeleid in de footer van de website.