Click here for English website
Mountainbiken Appelscha

Ga mountainbiken in Appelscha (Friesland)

Hoewel Nederland niet echt bergen heeft en ons land vooral bekend staat als zo “plat als een dubbeltje”, hebben we wel genoeg vette tracks om te mountainbiken. Zo hebben we in het Drents Friese Wold een mountainbikepark voor de beginnende en medior mountainbikers. Begin deze maand waren wij in Appelscha, het startpunt om te mountainbiken in het Drents Friese Wold, om de track te testen. Je kunt hier lekker tempo maken en genieten van de prachtige natuur van het Drents Friese Wold. Hieronder lees je meer over mountainbiken in Appelscha.

Dit vonden wij ervan!

Nationaal Park het Drents-Fries-Wold

De mountainbikeroute in Appelscha ligt in een mooi natuurgebied dat het Drents Friese Wold heet. Het park ligt namelijk deels in de provincie Friesland en deels in Drenthe. De blauwe mountainbiketrack die je daar kunt rijden is in totaal zo’n 17,3 kilometer lang en goed te doen als beginnende mountainbiker. In het Drents-Fries-Wold ben je niet alleen, zo kom je langs de heide waar wilde schapen wonen en rij je door het bos met de geur van denneboom. Ook kom je langs grasland en stuifzand, wat dit park een fijne rit maakt voor mountainbikers.

Er zijn 3 routes die je kan rijden; zwart, rood en blauw.

Mountainbike bij omgekapte bomen

Mountainbike route Appelscha

De blauwe route

De blauwe mtb route in Appelscha is gemaakt voor de mountainbikers en gaat over zowel brede als smalle paadjes (single tracks). Er zit behoorlijk wat vlak gebied in en weinig hoogteverschillen. Toch zijn er stukjes waar je wat hoogteverschil vindt en die zijn technisch iets moeilijker. Heb je nog nooit gemountainbiket, dan kan het iets te moeilijk zijn op sommige stukjes. Soms moet je wat klimmen en zijn de afdalingen wat stijl. Vooral in de weide vind je hele leuke single tracks waar je heel hard kan scheuren. Dat is toch wel ons favoriete stuk.

De zwarte route

Is de route door Appelscha niet uitgebreid genoeg voor je? Je kunt de mountainbikeroute ook uitbreiden naar Diever/Hoogersmilde in de provincie Drenthe. In totaal kun je 28 kilometer mountainbiken als je Diever en Hoogersmilde meepakt en dan ben je wel wat uurtjes zoet. De laatstgenoemde route is een stuk moeilijker en daarom ideaal als de MTB-route in Appelscha iets te makkelijk voor je is.

De rode route

De rode route is vrij technisch en uitdagender dan de blauwe. Je rijdt voornamelijk door het bos en moet flink wat beenspieren hebben om de te klimmen na afdalingen. Desondanks is het een leuke route waar je flink aan je techniek kan oefenen

Markeringen mountainbikeroute Appelscha

Sommigen vinden de bewegwijzering wat slecht te vinden. De routes zijn gemarkeerd met houten palen met in het blauw het bekende driehoekje met daaronder 2 rondjes. Wij konden de routes vrij goed vinden. Yes, soms ga je snel en rij je er zo voorbij, maar het is wel vrij duidelijk als je een weg oversteekt dat je het bordje moet zoeken.

Ben je (beginnende) mountainbiker en woon je in de provincies Drenthe, Groningen of zuid Friesland? Dan is deze mountainbikeroute zeker een mooie optie!

Mountainbike huren Appelscha

Heb je geen eigen mountainbike? Dan kun je een mountainbike huren in Appelscha bij Kramer Fietsservice voor € 12,50. Dan heb je de fiets voor een hele dag. Liever een hele week een mountainbike huren? Dat kan voor € 62,50 voor een hele week (mocht je in de buurt overnachten).

Tip: ben je gek op craft beer? Bezoek dan brouwerij Maallust, net over de grens van Drenthe in het plaatsje Veenhuizen in Friesland. In deze gezellige brouwerij kun je de lokale biertjes proeven in een sfeervolle ruimte en terras.

Evey’s mountainbike checklist!