Groen Goeree-Overflakkee: watersport, wandelen en mountainbiken

Voor micro adventures hoef je niet in het vliegtuig te stappen. Iets waar de focus van mijn blog dit jaar op ligt: avontuur beleef je namelijk ook prima in eigen land. Bijvoorbeeld op het eiland Goeree-Overflakkee, op een half uurtje rijden van Rotterdam. Wij brachten een weekend door op dit waterrijke en duurzame eiland op de grens van Zuid-Holland en Zeeland. Mountainbiken, wandelen door de Slikken en 2 nachten in een vakantiehuisje met grote glazen ramen, een open haard en uitzicht over de natuur met het geluid van vogels op de achtergrond. Hou je ook van actieve vakanties en midden in de natuur zijn? Dan is Goeree Overflakkee het ideale eiland om door te brengen.

Goeree-Overflakkee: een groene & duurzame bestemming

Als je in eigen land op vakantie gaat ben je natuurlijk al hartstikke duurzaam bezig. Maar Goeree-Overflakkee mag zich samen met Schouwen-Duiveland, Veere en Westvoorne Dutch Quality Coast Delta, de beste duurzame kustbestemming ter wereld noemen. En dat roepen ze niet zomaar. In 2017 mocht de gemeente Goeree-Overflakkee namelijk de Platina QualityCoast Award ontvangen, met een overall score van 8,8. Dat betekent dat het eiland de hoogst haalbare onderscheiding voor groene en duurzame toeristische bestemmingen heeft binnen gehaald.

For your information: er zijn wereldwijd maar vier gebieden die dit platina keurmerk mogen voeren. Daar mogen ze best trots op zijn.

Watersport in Goeree-Overflakkee

Aan de westkust van Goeree-Overflakkee ligt Brouwersdam. Dit is het walhalla voor de watersporters. Je kunt hier kajakken, golfsurfen, suppen, kitesurfen en heerlijk chillen aan het strand. Helaas waaide het op de dag dat wij zouden kajakken zo hard dat het ons onverstandig leek om de kajak over te slaan. Wel deden we een kop koffie bij Natural High, een restaurant en surfshop in één.

Andere leuke restaurantjes/surfshops zijn:

Een kajak, blokart, of standuppaddle huren in Brouwersdam kan onder andere bij Beware Beach.

Surfen? Ouddorp beach or Brouwersdam beach zijn de spots.

Ben je iets minder van het actief bezig zijn? In de zomer kun je natuurlijk op het strand liggen. Of wat dacht je van met een bootje op pad? In Haringvliet en de Grevelingen kun je ook met een fluisterboot op pad of zeilen.

Overnachten Brouwersdam

Voor een heerlijke vakantie waarbij je volledig tot rust komt, moet je bij het nieuwe Roompot Beach Resort Brouwersdam zijn. De modern ingerichte luxe lodges en tiny houses bieden plaats aan 2 tot 12 personen en zijn allemaal omringd door groen. De prachtig vormgegeven en duurzame houten lodges of tiny houses bieden een comfortabel verblijf en verbinden binnen met buiten door middel van grote ramen. De omgeving heeft voor ieder wat wils: van watersporten zoals (kite)surfen tot het spotten van zeehonden, mooie natuur, eindeloze stranden en leuke stadjes zoals Zierikzee.

Bekijk Beach resort

Wandelen op Goeree Overflakkee: spot The Big Five

Goeree-Overflakkee bestaat uit vele natuurgebieden waar je goed kunt wandelen en dieren spotten, zoals in Kwade Hoek, Hellegatsplaten en de Slikken van Flakkee. Heb je ooit gehoord van de Nederlandse Big Five? Ik ook niet tot voor kort.

De Slikken van Flakkee

In de Slikken van Flakkee en de Grevelingen op Goeree-Overflakkee kun je twee van de Nederlandse Big Five spotten: de zeehond en de ree. Zeehonden vanwege de verbinding met de Noordzee: vissen zwemmen er genoeg. 

De Slikken van Flakkee liggen tussen de plaatsje Goedereede en Herkingen. Aan de westkant vind je het Grevelingenmeer. Het is een gebied van zo’n 1500 hectare aan drooggevallen grond, en 1250 hectare aan water van zo’n 2,5 meter diep.

Vogelliefhebber? Wandel door naar de Vogelkijkwand in de slikken aan een uitgegraven plas. Onderweg zie je sporen van Schotse Hooglanders en bij de Vogelkijkwand heb je kans op het spotten van bijzondere vogelsoorten.

Ook fjorden, heckrunderen, bevers, zeehonden en flamingo’s (!) spot je in de natuur van het eiland Goeree-Overflakkee. Wilde flamingo’s mogen graag overwinteren in de Nederlandse natuur, iets wat ik voor dit bezoek aan het eiland helemaal niet wist! Hoe cool is dat?

Wandelen bij de Koploper

Wil je een wandeling door de duinen maken? De Koploper is een bijna 20 km lange wandeltocht door de duinen, slikken en kwelders en het strand en bos. De route is ook in te korten tot 10 km. Meer over deze wandelroute vind je op Natuurmonumenten.nl

The Big Five Safari

Ook leuk: ga op safari met Staatsbosbeheer en speur mee naar de zeehond en de ree in Grevelingen. Samen met de schipper van Staatsbosbeheer stap je in de boot en ga je op zoek naar zeehonden. Vervolgens zet de schipper je af op de Slikken van Flakkee voor een stevige lunch. Daarna stap je met de boswachter op een excursiewagen op zoek naar reeën. 

Mountainbiken

Het eiland Goeree is ook ideaal om te fiets te verkennen. Huur een mountainbike en maak net als ons een rondje van mountainbikepark naar mountainbikepark. Zo heb je in Dirksland 3 mountainbikeparken naast elkaar die prima te rijden zijn voor beginners en waar net een beetje meer uitdaging in zit. Rij door het schattige dorpje Middelharnis voor het mountainbikepark in dit dorpje.

Deze mountainbikeroute in Middelharnis is redelijk vlak met wat kunstmatige klims en aardig wat technische stukken. De route is veel langer dan die bij Dirksland en de bosrijke omgeving is prachtig.

Handige Mountainbiketips

Vogels kijken bij Vogelobservatorium Tij

Dit reusachtige houten eivormig vogelobservatorium ligt in het plaatsje Stellendam in Zuid-Holland, op het eiland Goeree-Overflakkee.

In dit vogelobservatorium kun je in het broedseizoen genieten van het observeren van diverse broedvogels en hun voedselvluchten, zoals de visdief, grote stern en kokmeeuw. Buiten het broedseizoen is het ondiepe water met droogvallende slikken een trekpleister voor vogels, zoals eenden, zilverreigers, lepelaars en ijsvogels. Ook het gebouw an sich ziet er prachtig uit, van zowel buiten als binnen.

Overnachten in Goeree-Overflakkee

In Goeree-Overflakkee is er voor iedere type reiziger wel een overnachting te vinden. Van campings aan de zee in Brouwersdam tot huisje midden in de natuur.

Wij hadden de primeur om in Park Zeedijk te overnachten. Duurzame villa’s midden in de natuur. In de villa’s is ruimte voor 5-6 personen dus wij hadden met zijn tweetjes ruimte genoeg. Door de vele grote ramen met uitzicht op het aangrenzend natuurgebied De Dee, vol met vogels hadden we vanuit de onze bank en open haardje het mooiste uitzicht. Binnenkort meer over deze villa’s die binnenkort ook te huur zijn.

Overige activiteiten in Goeree-Overflakkee

Tulpenvelden spotten

Tussen eind april en begin mei veranderd Goeree-Overflakkee in een regenboog van tulpen. Het eiland zit dan vol met tulpenvelden. Over het hele eiland Goeree-Overflakkee zijn er tulpenvelden in alle kleuren te vinden, waarvan De grootste velden buiten de dorpen in het centrale en oostelijke deel van het eiland liggen.

Longboarden langs het strand

En natuurlijk hadden wij onze longboards meegenomen om het fietspad langs Ouddorp Beach uit te proberen. Helaas waaide het zo hard dat wij maar geen poging hebben gewaagd. We moeten dus zeker terug! Geen eigen longboards? Deze kan je ook huren bij Sail & Surf Center in Brouwersdam.

Bierbrouwerij

Officieel geen activiteit, of toch wel ;-) is bierbrouwerij Solaes. Oplettende lezers weten inmiddels wel dat wij gek zijn op biertjes drinken. Solaes Bier wordt gebrouwen op het eiland Goeree-Overflakkee en heeft volgens de brouwerij zelf ‘een typisch Flakkees karakter’. Zo vind je hier een
Double Indian Pale Ale, een Wheat Ale en het krachtige Barley Wine – Krachtig voor de echte liefhebber.

Reisvideo van ons bezoek aan Goeree-Overflakkee.

Andere reisbestemmingen

Ik bezocht Goeree-Overflakkee op uitnodiging van Goeree-Overflakkee Mijn Eiland. In deze blogpost vind je net als altijd mijn eigen persoonlijke ervaringen en aanbevelingen.