Wat te doen in Groningen deze winter?

Er gaat niets boven Groningen. Letterlijk, als je het de stadjers, zoals we onze inwoners liefkozend noemen, vragen. In Groningen vind je toch genoeg te doen? En ook in de wintermaanden is Groningen een gezellige stad. Wat is er te doen in Groningen in de wintermaanden? Lees snel verder om daar achter te komen.

Zoek je algemene dingen te doen in Groningen? Lees dan onze algemene cityguide voor Groningen.

Ga schaatsen in Kardinge

Onder het toeziend oog van de Olle Grieze en een kerstboom kon je altijd rondjes schaatsen op de Grote Markt. Helaas is de gemeente druk bezig met het verbouwen van de Grote Markt en is het maar de vraag of we dit jaar in op de Grote Markt kunnen schaatsen.

Gelukkig is er nog altijd Sportcentrum Kardinge. Elk jaar kun je hier rondjes schaatsen. Drink na een rondje of 1,2 of meer, lekker een warme kop chocolademelk, heerlijk!

Bekijk stad vanaf het nieuwe Forum

Jaren moesten we wachten op de afronding van de bouw, en in november 2019 was dan eindelijk die langverwachte opening van het Forum.

Inmiddels is het Forum zelfs al het icoon van Groningen geworden. In de winter of tijdens regen kun je je in het Forum prima vermaken. Het is er lekker warm en droog.

Onze tips voor in het Forum

 • Momenteel is in het forum de expositie: Dawn of the Super Heroes
 • Kijk een (kleinschalige)film in Images – check hier het programma
 • Drink een wijntje bij Images (aan het raam heb je het mooiste uitzicht)
 • Ga uit eten bij Nok
 • Ontdek Story World, momenteel is er een Horizon ( The Game )expositie
 • Koffie (of chocolatemelk) bij Stach (begane grond)
 • Bekijk het uitzicht op stad vanaf het dakterras boven Nok

Bezoek de WinterWelVaart

Herbeleef het historische Groningen tijdens het WinterWelVaart-evenement, net voor de kerst. Vermaak je met muziek, theater en kunst in en rond tientallen oude schepen. En het mooie is dat dit evenement gewoon in de stad plaatstvindt. Je hoeft er dus niet ver voor te rijden als je in de binnenstad verblijft.

De haven van Groningen is al een plaatje om te zien, maar tijdens het WinterWelVaart een beetje meer. Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 december vindt de vijftiende editie van WinterWelVaart in Groningen plaats

→ Meer info over de WinterWelvaart vind je op de officiële website.

Ontdek upcoming artiesten tijdens het event: Eurosonic Noorderslag

Wist je dat het grootste muziekfestival van Europa in Groningen plaatsvindt? Nee? Now you do! Het is namelijk: Eurosonic Noorderslag.

Eurosonic heeft een line-up van meer dan 350 internationale bands. IN januari is dit evenement de beste plek om nieuwe muziek te ontdekken. Elke januari transformeert Groningen zich tot de muzikale hoofdstad van Europa, gedomineerd door topartiesten en muziekliefhebbers. Evenementen vinden overal in de stad plaats.

Zorg dat je op tijd kaarten scoort. Tickets zijn vaak begin december verkrijgbaar via esns.nl.

Eten & Drinken in de winter?

Groningen heeft veel leuke plekken voor de winter, maar deze zijn het leukst voor de winter:

 • Het vernieuwde Nok op de 10e verdieping van het Forum! (Nieuwe Markt 1). Vanuit Noord kun je het beste naast het Feithhuis naar binnen gaan. Kom je vanuit Zuid? Loop dan naast Vapiano naar de ingang. Je fiets kun je parkeren in de fietsenstalling van het Nieuwe Forum aan de westzijde van het gebouw.
 • Chocolademelk drinken doe je natuurlijk bij The Chocolate Company aan de Oude Ebbingestraat
 • Bier en eten? Het Beer & is een leuke en gezellige spot om met je vrienden te zitten (Rodeweg 1)
 • Grote groep? Bax Bier is een gezellige plek om bier te drinken en een hapje te doen. Ook hebben ze regelmatig een leuke aanbieding via Het Laatste Tafeltje. Bax is wel een stukje rijden, wij adviseren om een scooter te huren, dat is de gemakkelijkste manier om bij Bax te komen.

Maak een Winterse wandeling

Groningen stad an sich is leuk om een wandeling door te maken. Ontdek bijvoorbeeld de vele hofjes, of maak een uitstapje naar natuurgebied Kardinge, op de rand van de stad.

Loop bijvoorbeeld door naar de buiten nieuwbouwwijk Meerstad en bekijk de prachtige Nieuwe Jumbo of loop door naar Strandhuis Meerstad waar je kan bijkomen met een kop koffie. Neem bus 5 weer terug naar de binnenstad of P+R Meerstad, afhankelijk van waar je auto staat.

Wil je de provincie in, dan kun je (een deel van) het Pieterpad lopen.

Vier de Zweedse kerst in Groningen

De Zweedse kerstformule keert terug in de Suikerfabriek Groningen! En wel op 10 en 11 december. Deze Zweedse kerstmarkt bestaat uit 100 shopadresjes, livemuziek en workshopprogramma.

Locatie: voormalige Suikerfabriek aan Suikerlaan 10, Groningen

Ga naar de grootste kerstbal

Bekijk de grootste kerstbal die je ooit hebt gezien bij DOT, een restaurant en sterrenbioscoop in één. Binnen kun je bij DOT gezellig zitten maar in de decembermaand is DOT omgetoverd tot ‘s Groningens grootste kerstbal. Zeker de moeite waard om er een kijkje te nemen.

Meer Groningen