weg naar Mount Cook Nieuw Zeeland

De mooiste Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden

Nieuw-Zeeland stond al jaren zo hoog op mijn wensenlijstje. Toen ik er was, vond ik het alles wat ik ervan verwachtte. Ik ben dan ook heel jaloers op iedereen die gaat reizen door Nieuw-Zeeland. Voor Nieuw-Zeeland kan ik zoveel leuke dingen verzinnen. Ik heb het tot 50 bezienswaardigheden gehouden. Wie weet dat ik ze nog eens uitbreid met 100. Maar voor nu de mooiste Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden.

1. Ga mountainbiken

In Nieuw-Zeeland kun je heel goed mountainbiken. Wij wouden heel graag in Queenstown mountainbiken, maar helaas was deze track nog dicht. Later in het seizoen deden we een aantal mountainbike tracks vlakbij Rotorua in het Whakarewarewa Forest.

2. Ga bungeejumpen

Ga bungee jumpen boven een meer. De beste spots om te bungeejumpen zijn bij Lake Taupo en Queenstown (Nevis).

De 134 meter hoge Nevis Bungy Jump is jarenlang de hoogste bungy jump in de wereld geweest.  Bij Lake Taupo is de jump ‘maar’ 47 meter, echter kun je het water wel aanraken, mits je zwaar genoeg bent. Helaas was mijn vriend niet zwaar genoeg, maar het was wel heel vet.

bungeejumpen boven Lake Taupo

3. Spot orka’s

Ga op zoek naar orka’s in het noorden van het Noordereiland of bij Kaikoura. Orka’s spotten doe je in Nieuw-Zeeland tussen december en maart.

4. Hike naar Mount Cook

Hike naar Mount Cook. Het Mount Cook National Park is één van de spectaculairste parken van heel Nieuw-Zeeland en een highlight van je reis, geloof ons maar.

De Hooker Valley trails is een van de bekendste hikes en brengt je langs bergen, over hangbruggen tot Hooker Lake, een pro-glaciaal meer dat zich eind jaren zeventig begon te vormen door de recente terugtocht van de Hooker-gletsjer.

5. Wandel in Abel Tasman

Maak een meerdaagse hike in het Abel Tasmanpark. Het Abel Tasmanpark heeft mooie goudgele stranden, dichtbegroeide bossen, watervallen en dat allemaal langs een prachtig azuurblauwe zee met eilanden.

6. Leer over de Maori

Leer meer over oorspronkelijk bewoners van Nieuw-Zeeland in het
Te Papa Tongarewa museum in Wellington. Wij zijn niet zo van musea, maar dit museum vonden wij erg interessant. Je leert over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland, de dieren en hoewel er zoveel bomen in Nieuw-Zeeland zijn, zie je ook dat er behoorlijk wat bos is gekapt voor de schapen.

7. Bezoek Weta Cave

Ben je net als ons fan van Lord Of the Rings? Ga dan naar Weta Cave en kijk hoe ze props voor films als Lord of the Rings maken bij Weta Cave. Erg interessant. In 2017 waren ze met een geheim project bezig en ik vermoed dat ze de props maken voor Avatar 2. Bekijk de verschillende tours van Weta Cave op de populaire tourboekingswebsite Get Your Guide.

8. Bezoek de Hobbiton filmset.

Hobbiton is waar Frodo, Bilbo Baggins en de andere hobbits woonden. De scenes van de Lord of the Rings zijn opgenomen in het dorpje Matamata waar je een rondleiding kunt boeken.

Meer over The Lord of the Rings locaties

9. Hike een van de bekendste wandelingen ter wereld: de Tongariro Crossing.

Deze hike is de meest iconische hike door het Tongariro National Park op het noordereiland van Nieuw-Zeeland. Think: emeraldgroene meren en Mount Doom (yep, Lord of the Rings) op de achtergrond.

10. Proef wijn of bier

Ga wijn- bier- of ciders proeven in de buurt van Nelson & Richmond. Ons favoriet? Moa Brewing Company bij Blenheim. Ze hebben daar bijzondere ciders die ze niet in Europa verkopen (cry me a river) en de eigenaar is een gezellig gast. Het café waar je kan proeven is niet heel groot, maar wel leuk ingericht en de bier is natuurlijk goed.

11. Pak de veerboot van Noord naar Zuid

Neem de veerboot van het noordereiland (Wellington) naar zuid (Picton) – of vice versa en geniet van de prachtige fjorden en de omgeving van de Marlborough Sounds.

12. Kampeer aan Lake Pukaki

Kampeer aan Lake Pukaki, zo blauw dat het pijn doet. Met op de achtergrond de berg Mount Cook. Stunning.

13. Sterrenkijken in het Catlins National Park

Ga stargazen bij Catlins National Park (in de juiste periode heb je ook kans op het zien van de Aurora Borealis). Het is hier zo donker dat je sowieso heel veel sterren gaat spotten.

14. Zoek schelpen en mosselen

Vlakbij Catlins, spot je dolfijnen in Purpoise Bay. Je kunt bij eb ook schelpen zoeken. Liever surfen? Purpoise Bay is your place!

15. Chill in het surfdorpje Maunganui

Op het noordereiland? Ga surfen bij Mount Maunganui. Dit strand bij de Maunganui berg is ooit bekroond tot ‘Best Beach in New Zealand’  door Tripadvisor. Wij kwamen tijdens onze 10 weken ook een keer terug omdat we het zo fijn vonden in dit surfersdorpje.

16. Maak een fjordentocht

Maak een boottocht in Milford Sound, langs watervallen, fjorden en spot pinguïns.

17. Ga boulderen (klimmen) bij Castle Hill.

Castle Hill of Kura Tawhiti is een rotsformatie van kalk, zand en tufsteen aan de Great Alpine Highway 73 in Nieuw-zeeland. Castle Hill is met name populair onder toeristen omdat er honderden kalksteenrotsen liggen uitgezaaid. Niet alleen bijzonder om te zien, maar ook om te beklimmen (boulderen).

Meer over klimmen bij Castle Hill

18. Rijd over Arthur’s Pass

Arthur’s Pass is de verbindingsroute tussen de oost- en westkust van het zuidereiland. In dit Alpengebied kun je goed wandelen. Of neem de Tranzalpine Express, waarmee je één van de mooiste en avontuurlijkste treinreizen ter wereld maakt.

19. Spot Maori tekeningen bij Takiroa Maori Rock Drawings

20. Loop de stijlste weg van de wereld omhoog bij Dunedin.

In Baldwin Street, in een buitenwijk van Dunedin in Nieuw-Zeeland staat de stijlste weg van de wereld. Met een stijlingspercentage van 35% staat Baldwin street in het Guinness Book of Records als de steilste straat ter wereld.

21. Bezoek de pancake rocks bij Punakaiki

De pancake rocks vind je bij Dolomite Point in het nationaal park aan de westkust van het zuidereiland. Deze gekke platte rotsen steken uit de ruige zee en door de gekke vormen spuit er om de zoveel seconden heel veel water omhoog, ook wel de blowholes genoemd.

Pannenkoeken rotsen Nieuw-Zeeland

22. Wandel naar het noordelijkste puntje van het noordereiland: Cape Reinga.

Na een korte wandeling kom je bij een vuurtoren uit en heb je uitzicht over kust van Nieuw-Zeeland. Reinga van Cape Reinga betekent in de Maoritaal: onderwereld. De Maori geloven dat de doden zich bij Reinga klaarmaken om hun reis naar Hawaiki te maken, de plek waar de eerste Maori rond 1300 vandaan kwamen.

23. Rij met je auto over de Ninety Mile Beach.

Dit strand van 90 kilometer (jep, geen miles) is een van de mooiste stranden van Nieuw-Zeeland en je mag er met je 4×4 auto over crossen.

24. Spring uit een vliegtuig bij Lake Taupo.

Skydivenis eigenlijk wel een van bucketlistdingen die je in Nieuw-Zeeland moet doen. Je kunt op verschillende plekken uit een vliegtuig springen, maar bij Lake Taupo is het uitzicht over het meer omgeven met bergen toch wel heel mooi.

25. Bezoek warmwaterbronnen en modderpoelen bij Rotorua.

Rotorua staat bekend om de vieze zwavellucht die je ruikt als je de stad binnenkomt. Op allerlei plekken komt stoom uit de grond en rotte eieren is wat je vooral denkt als je door de stad loopt. Als ik ‘s ochtend in de camper wakker werd werd ik weer gelijk herinnerd aan die vieze geur.

Rotorua is wel de bekendste bestemming van het noordereiland en een beetje de Queenstown van het noordereiland. De vulkanische activiteit zorgt voor modderpoelen die pruttelen en warmwaterbronnen waar je lekker kan ontspannen.

26. Neem een duik in de zee bij Matapouri Bay.

Matapouri Bay staat gelijk aan een belachelijk wit zandstrand. Bij eb moet je vooral de hike naar de zeemeerminpools maken en misschien heb je net als wij geluk dat je een pod orka’s spot (dit was in de maand november).

27. Ga een grot in en spot glow worms.

De meest toeristische spots is Waitomo Glowworm Caves. Je kunt op verschillende plekken deze wormen ook gratis bezoeken zoals bij Waipu Caves en Woodstock Glow Worm Dell vlakbij Hockitika Gorge.

28. Loop over een hangbrug.

Onze mooiste waren bij Hockiticka Gorge, bij de Hooker Valley en Rivendell (Lord of the Rings).

hockaticka gorge

29. Ga lugen in Queens town.

Je rijdt dan in een klein karretje de berg af a la Mario Kart. Remmen doe je precies andersom: hoe hoger je het karretje trekt, hoe meer je remt.

30. Wandel naar de vuurtoren voor uitzicht over de Nuggets bij Nugget Point in The Catlins.

31. Maak een helicoptervlucht

Maak een helicoptervlucht boven een gletsjer (de bekendste zijn de Franz Joseph- en de Fox gletsjer) en zie het wonder van bovenaf.

32. Ga snowboarden of skiën in The Remarkables

33. Wandel naar Key Summit bij Milford Sound

34. Rij over de Te-Anou Milford Highway

35. Ga freedom campen.

Dit is misschien wel de beste tip voor Nieuw-Zeeland. Freedom campen is slapen op ‘gratis’ plekken. Je kunt op deze plekken gratis je camper neerzetten. 

36. Bekijk waar de Chronicles of Narnia is opgenomen

Wandel naar Cathedral Cove Whanganui-A-Hei  (waar ook een scene van Chronicles of Narnia is opgenomen)

37. Zit in een natuurlijk hot spings

Graaf een gat op het strand van Hot Water Beach en geniet van een natuurlijk warm bad

38. Zwem in een hot water pool

Ga ‘zwemmen’ in een hot water pool. Bij Rotorua en Hanmer Springs heb je hot pool baden

39. Spot zeeleeuwen en walvissen bij Kaikoura

40. Geniet van gezellige cafés en loop door de kunstwinkels in Takaka

41. Ga op zoek naar het dierenleven

Bij de ruige kust van Cape Foulwind vind je veel dieren. Cape Foulwind ligt op het zuidereiland, 15 kilometer ten zuiden van Westport.

42. Parkeer en slaap gratis bij surfstrand Makorori Carpark en pak een golfje mee

43. Rij van Gisborne naar Whakatani en doe een kop koffie bij de
Waioeka River

44. Maak daarna een stop bij de Historic Tauranga Bridge

45. Rij door de Coromandel

46. Knuffel wilde varkentjes bij Stuart and the pigs

47. Fotografeer jezelf voor Mount Taranaki

48. Pak een film in de bioscoop waar Lord of the Rings in première ging – Embassy Theatre

49. Ga eilandhoppen.

Nieuw-Zeeland heeft zoveel leuke kleine eilandjes waar je naartoe kan. Stewart Island in het zuiden van het zuidereiland is een verlaten eiland met bijzondere planten en dieren. Het tropische eiland
Slipper Island in de Coromandel is de perfecte tropische get away

50. Bezoek een belachelijk blauw meer

Bezoek een van de vele belachelijk blauwe meren van Nieuw-Zeeland. De mooiste meren van Nieuw-Zeeland? Lake Tekapo, Lake Pukaki, The Emerald Lake, Lake Taupo, Lake Wakatipu en Lake Matheson.

Ben jij in Nieuw-Zeeland geweest? Wat mis jij op deze lijst?

English?
Click image for English website