Nieuw favoriet: getest, outdoorjack met vernieuwde GORE-TEX PRO

In de herfst van 2019 kreeg ik een GORE-TEX PRO jas opgestuurd om grondig te  testen. Deze jas in een mooie opvallende rode kleur draag ik inmiddels bij elke wandeling en fietstocht, en is niet meer uit mijn outdoorgarderobe weg te denken. We zagen Nederlandse vuurtorens, Zwitserse bergtoppen en donkere bossen. Een jaar aan verhalen zegt genoeg over de jas: is deze goed genoeg om tijdens verschillende weersomstandigheden te dragen? 

Stel je een outdoorjas voor dat niet alleen robuust is, maar waarin je je ook goed kan bewegen tijdens outdooractiviteiten. Voor Lone Drifters erg belangrijk, want tijdens de verschillende sporten die wij uitoefenen wil je niet beperkt worden in je beweging. 

Het merk GORE heeft een unieke manier ontwikkeld om in het robuuste GORE-TEX PRO goede stretch te creëren. En daar kwam onder andere deze mooie rode jas uit die je op deze blog regelmatig voorbij ziet komen. En de rode kleur staat trouwens erg goed in contrast met het groen en bruin van de prachtige nationale parken die ik de afgelopen maanden bezocht! Uiteraard is het geen kleur om te dragen bij het vogelspotten ;-).

3 nieuwe GORE-TEX PRO stoffen

Vanaf de introductie van GORE-TEX PRO in 2007 heeft dit materiaal de grenzen verlegd van ademend-waterdichte kleding die tijdens activiteiten onder extreme weersomstandigheden de meest robuuste bescherming moet bieden. Maar er zijn verschillende groepen eindgebruikers: 

  • één voor wie duurzaamheid het topcriterium is en, 
  • één voor wie ademend vermogen de hoogste prioriteit heeft. 

Daarom introduceert GORE-TEX per heden, AW 2020, onder de paraplu van GORE-TEX PRO, 3 verschillende soorten ademend-waterdichte stoffen, elk geoptimaliseerd voor verschillende toepassingen. De 3 nieuwe stoffen maken het voor de fabrikanten (denk aan bijvoorbeeld Arc’Teryx, Mammut of Patagonia) mogelijk om kledingstukken te produceren op de manier die volgens hen het beste past bij hun klanten. 

Voor alpinisten is stretch op de rug, tussen de schouders en in de armen belangrijk, terwijl de meest robuuste stof op de ellenbogen en de bovenkant van de schouders geplaatst belangrijk zijn. Op de body willen ze graag optimaal ademend materiaal hebben. 

Maar bij alpineskiën of tochten op sneeuwscooters zal het meest duurzame GORE-TEX® laminaat voorrang krijgen boven ademend vermogen en stretch.

Duurzaam wind- en waterdicht

De 3 nieuwe GORE-TEX PRO stoffen voldoen allemaal aan de GORE-TEX guaranteed to keep you dry belofte. En ze beschermen tegen weer en wind. Producten met GORE-TEX PRO zijn duurzaam waterdicht (waterproof test ISO 811 doorstaan: minimaal 28 meter) en duurzaam winddicht (Windproof test ISO 9237: 1995 < 5 l/m²/sec.)

De jas komt in 3 varianten: GORE-TEX PRO Most Rugged, GORE-TEX PRO Stretch en GORE-TEX PRO Most Breathable. Ik test de GORE-TEX PRO Stretch in een outdoorjack. Een beter aansluitend jack mét volledig behoud van bewegingsvrijheid, zonder concessies op het gebied van waterdichtheid en duurzaamheid. 

Als ik de jas binnen krijg ben ik instant verliefd: wat een prachtige rode kleur. Hoewel het een robuuste jas is, vind ik het zonde om de jas te dragen tijdens outdooractiviteiten omdat ik bang ben om te vallen (herinner je deze jas nog waarin Luciano was gevallen?). Mijn taak om deze jas goed te testen, maar niet over de kop te vliegen met mountainbiken ;-)

In 2021

De GORE-TEX PRO jack stretch

Dun, waterdichte en stretch jack

Maar die stretch dus…

Kan een jas stretchcomponenten bevatten zonder in te leveren op robuustheid? Het combineren van stretchvezels en robuustheid is nogal een klus. Want conventionele  stretchcomponenten leveren in op robuustheid en duurzamer geweven textiel geschikt voor GORE-TEX PRO, bood weer geen stretch. Een fikse uitdaging voor GORE dus. 

Gelukkig weet GORE nu beiden te combineren in de producten: een laminaat met zowel betrouwbare robuustheid als elasticiteit. En dit verwerkten ze onder andere in onderstaand rode jackje. 

Robuuste jas

Het GORE-TEX PRO jas bevat door de nieuwe technologie 20% meer stretch, en sluit daarmee beter aan mét volledig behoud van bewegingsvrijheid, zonder concessies te doen op het gebied van waterdichtheid en duurzaamheid. Duurzaam is de jas zeker, want na een jaar dragen ziet de jas er nog uit als nieuw, met hier en daar wat zwarte vlekjes door een kleine valpartij afgelopen maand. Gelukkig hebben we daar speciale wasmiddel voor.

En door deze valpartij kan ik wel zeggen dat de jas robuust genoeg is. 

Waterdicht 

De drie nieuwe GORE-TEX PRO stoffen voldoen allemaal aan de “GORE-TEX GUARANTEED TO KEEP YOU DRY® belofte van compromisloze bescherming tegen water en wind”. Dus zodra het keihard regende trok ik deze Gore-Tex jas aan, in plaats van mijn standaard Zara regenjas. De Gore is duurzaam waterdicht. 

Na de test met mijn Gore-Tex jas en regenbroek bleek alles onder de jas droog gebleven en de jeans onder de regenbroek was na een flinke fietsbui doorweekt. Jas door de test, regenbroek gezakt.

In 2021
In 2021

Ecologisch verantwoord

Kwaliteit, duurzaamheid en prestatie zijn de pijlers onder de producten van Gore-Tex. En dat vinden wij als natuurliefhebbers ook super belangrijk. Wij willen onze voetafdruk zo klein mogelijk houden en investeren dan ook liever in een handvol goede kwaliteit producten, dan tientallen goedkope jassen. 

Maar is een verbetering van de ecologische footprint met toegenomen duurzaamheid wel mogelijk? Volgens Gore wel. Gore voegt namelijk een nieuwe manier van verven toe: solution-dyed Micro Grid™. Dit kun je aan de meest robuuste en meest ademende uitvoeringen toevoegen en verbruikt aanzienlijk minder water. Op zijn beurt dringt dit proces dan ook weer de CO2-uitstoot terug tijdens het proces. “Gore bewerkstelligde dit met behoud van het hoge prestatieniveau en de duurzaamheid waar zijn voeringen al om bekend stonden, plus de soepele glij-eigenschappen over verschillende onderlagen.” 

GORE-TEX PRO varianten

GORE-TEX PRO komt in 3 varianten: GORE-TEX PRO Most Rugged, GORE-TEX PRO Stretch en GORE-TEX PRO Most Breathable. 

Most Rugged is de meest robuuste stof ooit aangeboden in de Mountain Sports categorie. GORE-TEX PRO Most Breathable biedt optimaal ademend vermogen tijdens activiteiten met een hoge inspanningsgraad, met behoud van de robuustheid en waterdichtheid waar GORE-TEX PRO bekend om staat. 

De nieuwe GORE-TEX PRO stoffen zijn vanaf heden verkrijgbaar via een select aantal high-end merken waaronder Arc’teryx, Mammut, Mountain Equipment, Peak Performance, Haglöfs, RAB, Norröna en Patagonia.

Check de volgende websites voor Gore Tex Pro, de Gore website, Bergfreunde en Bever.

Het model dat ik droeg is de Trollveggen van het merk Norröna. Deze uitvoering met het vernieuwde Gore-Tex Pro Stretch is niet exact uitgebracht, maar er zijn wel vergelijkbare modellen met dezelfde techniek verkrijgbaar bij de merken Haglöfs en RAB.

Ik heb deze Gore Tex Pro jas gekregen in ruil voor een uitgebreid review.