Nieuw-Zeeland: wat je moet weten over de dagwandeling door Tongariro

Laatst bijgewerkt:

De Tongariro Crossing is de meest iconische hike door het Tongariro National Park op het noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het is een van de mooiste wandelingen ter wereld door vulkaanlandschap dat je wellicht kent als Mordor, uit de Lord of the Rings films. Wil je deze wandeling gaan maken en zoek je tips voor je voorbereiding, blijf dan vooral haken. Wij delen onze beste tips en ervaring met de Tongariro Crossing, de wandeling van Tongariro National Park

Over de Tongariro Crossing

De Tongariro Alpine Crossing staat bekend als ’s werelds grootste single day hike. De hike vindt plaats in het Tongariro National Park, dat beroemd geworden door de Lord of the Rings-trilogie. Een aantal facts over deze hike:

Locatie: Tongariro National Park, Noordereiland van Nieuw-Zeeland
Afstand: 19,4 km (12 mijl) punt-tot-punt
Hoogte: 765 meter omhoog en 1125 meter  omlaag 
Moeilijkheidsgraad: Zwaar
Tijdsduur: zo’n 6 tot 8 uur (wij begonnen om 6:30 u en waren rond 13 u klaar inc. naar de parkeerplaats lopen)

Mijn ervaring met de hike

De Tongariro Crossing was een van de hikes waar ik het meest naar uit keek, maar een waar ik stiekem bang voor was. Ik was toendertijd namelijk niet zo’n fitte hiker. Als je op het internet zoekt naar informatie over deze 21-kil0meter lange hike of crossing, door vulkaanlandschap, dan word je namelijk bang gemaakt. Ik vroeg me voor de hike dan vooral ook af: ben ik fit en warm genoeg gekleed? 

De ochtend van de hike was ik nog steeds wat bezorgd: “ben ik warm genoeg gekleed?”, “Rol ik halverwege de afdaling niet gewoon als een baksteen naar beneden omdat ik te moe ben?”, “Lachen ze me niet uit met mijn sportschoenen”. Ik zie de die-hard wandelaars al wijzen en giechelen. 

Gelukkig viel het allemaal heel erg mee. Zoals altijd zijn er bij populaire hikes mensen die net als ons wat minder professioneel gekleed zijn. In dit artikel vertel ik je onze ervaring met deze hike, dat ook wel de  Tongariro Crossing wordt genoemd en hoe jij je het beste kunt voorbereiden.

Begin van de hike

We begonnen de hike op de Mangatepopoparkeerplaats en eindigden op de parkeerplaats van Ketetahi. De crossing is een wandeling van het ene naar het andere punt. Je zult op de een of andere manier dus transport regelen. Wij hadden onze campervan bij Ketetahi neergezet en een shuttle geregeld naar Mangatepopo om 6 uur ’s ochtends.

Aan het einde van de hike moesten we nog een dik half uur naar Ketetahi lopen om onze campervan weer op te halen. Er zijn verschillende bedrijven die de shuttleservice verlenen, zoals de Mountain Shuttle. Ook bij Lake-Taupo kun je uit verschillende mogelijkheden kiezen om de hike te doen. 


Tips voor de Crossing

De wandelrichting

Je kunt de crossing in beide richtingen doen, maar de meeste wandelaar lopen van Mangatepopo naar Ketetahi, zo ook wij. Van Ketetahi moet je veel meer de hoogte in, dus het is vanaf deze plek een stuk zwaarder. We kwamen weinig wandelaars vanuit de andere richting tegen. De route die wij namen is veel mooier omdat je in de schaduw van Mt Doom klimt, in plaats van het saaie landschap van Ketetahi. Op de terugweg waren wij wel klaar met Ketetahi. 

Neem een wandelkaart mee

Wil je meer informatie over de wandelroutes en trektochten in Nieuw-Zeeland, bekijk dan de wandelkaarten en wandelgidsen bij De Zwerver.

Wat draag je tijdens de wandeling

Weersomstandigheden kunnen zo snel veranderen tijdens de crossing. Zoals je hierboven op de foto ziet: was er bovenin de berg sneeuw (begin november). Zorg dat je voor de wandeling altijd genoeg lagen bij je hebt.

Het kan erg koud worden op de top. Zorg er ook voor dat je genoeg water, eten en zonnebrandcrème meeneemt. Je kunt moeilijk schuilen omdat er bijna geen schaduw te vinden is. 

Vakantiegeld binnen? Bekijk de mooiste deals bij Coolblue voor je volgende reis