De tofste outdoor activiteiten in Nederland

Kanoen in Friesland De Veenhoop

De informatie hier wordt zo goed mogelijk bijgewerkt m.b.t COVID-19. Controleer bezienswaardigheden, activiteiten, enz voordat je vertrekt, aangezien dingen snel kunnen veranderen. Bekijk ook onze tips voor reizen tijdens corona

Ben je op zoek naar toffe outdoor activiteiten in Nederland? In dit artikel delen we onze top tips voor de leukste outdoor activiteiten in Nederland. Van golfsurfen tot klimmen en skeeleren.

In dit artikel

1. Wandelen

Nederland is het ideale wandelland. Met de vele natuurgebieden en wandelroutes van Staatsbosbeheer is er voor ieder wandelaar wat te doen. Zo kun je wandelen over zandduinen, over het strand, door het bos of zelfs wadlopen! Nederland heeft het allemaal.

De wandelroutes van Staatsbosbeheer zijn prachtig, vooral in de lente of herfstperiode. En het ligt allemaal op een prima te rijden afstand, want Nederland is niet zo groot. Wat ons betreft is wandelen een van de leukste en makkelijkste outdooractiviteiten in Nederland!

➽ Must read: bekijk mooie hikes in Nederland

Wandelen in Drenthe

2. Suppen

Stand-up paddle (suppen) is enorm gegroeid in populariteit. En niet voor niets: in coronatijd gaan we steeds meer op reis in eigen land en op zoek naar leuke buitenactiviteiten.

Suppen, afgekort van Stand up paddle, is een watersport en een vorm van surfen die is ontstaan in Hawaï. Net als bij een surfboard staat de SUP-rijder rechtop, in het midden van het supboard. Het is echt heel leuk! In Nederland kun je in principe overal suppen waar je ook kunt kanoën. Koop je eigen supboard en ben nooit meer afhankelijk van supverhuur. Onze favoriete supplekken? Wat dacht je van de grachten in een stad of een prachtig natuurgebied? Koop je eigen supboard of huur er eentje op verschillende locaties. ?

3. Mountainbiken

Nederland mag voor het mountainbiken dan wel geen bergen hebben, dat betekent niet dat je geen vette tracks hebt. Er zijn genoeg toffe mountainbikeroutes in Nederland om je mountainbike mee naartoe te nemen. Een van onze favoriete routes ligt in Appelscha. Zelf moeten wij nog veel routes ontdekken in Nederland, maar onze favorieten hebben we wel voor je gebundeld in deze blog: top mountainbikeroutes in Nederland.

Mountainbike bij omgekapte bomen

4. Klimmen

Boulderen of klimmen is ontzettend tof en een leuke outdooractiviteit in Nederland. Voor kinderen kun je terecht in een van de toffe klimbossen zoals in Appelscha. Wil je echt gaan klimmen, dan kun je terecht in boulder- en klimhallen in Nederland. Boulderen kan vaak al zonder les, klimmen met touw moet onder begeleiding.

Onze tip? Excalibur – vernoemd naar swordsman King Arthur – is de hoogste vrijstaande klimtoren ter wereld en staat in Groningen. De klimwand is zeer interessant voor klimmers vanwege de 36-feet curve in het ontwerp, zodat er een overhang is die klimmers op een echte piek kunnen vinden. Fantastisch dus als je geen echte piek in de buurt hebt, maar wel overhang wilt oefenen. Heb je nog een ervaring met klimmen? Schrijf je dan in voor een proefles bij Bjoeks (de naam van de klimhaal waar deze toren bij hoort).

Klimtoren in Groningen

5. Boulderen

Ook boulderen is een leuke outdooractiviteit in Nederland. Dit is net klimmen, maar dan zonder touw. Buiten klim je op een grote rots zonder touw, binnen aan een klimwand van max. 4 meter hoog. Er zijn verschillende routes die je kunt volgen, die worden aangegeven door gekleurde boulders.

Meer weten over boulderen? Lees dan onze guide voor beginnende boulderklimmers.

boulderen bij bjoeks

5. Kanoën

Kanoën in Nederland? Ja hoor dat kan. Ons waterlandje leent zich uitstekend voor dag- en meerdaagse tochten. Huur een kano op een van de mooiste plekken om te kanoën in Nederland of koop je eigen kano.

MUST READ: kanoën door de Alde Faenen

6. Golfsurfen

Hoewel Nederland geen Hawaii is, vind je in Nederland absoluut goede plekken om te (leren) surfen. Maar de wind moet wel meezitten. Wat dacht je van Scheveningen of de Nederlandse waddeneilanden?

➽ Bekijk de beste plekken om te surfen in Nederland

surf strand Zandvoort

7. Wadlopen

Een van de outdoor activiteiten in Nederland die je eigenlijk niet mag missen is wadlopen. Waar kan dat beter dan in ons kikkerlandje. Wadlopen is een speciale wandeltocht waarbij je de Waddenzee te voet oversteekt. Bijvoorbeeld van vaste wal naar een Waddeneiland of een Waddeneiland naar de vaste wal. Die doe je bij laagwater. Onderweg ontdek je waarom de Waddenzee precies UNESCO Werelderfgoed is.

Wadlopen is voor onervaren lopers niet veilig genoeg. Daarom kun je alleen wadlopen onder leiding van een door de overheid erkende wadloopgids. Je moet bovendien een goed conditie hebben.

Waar kan je wadlopen?

Als onervaren wadloper is het alleen mogelijk tussen het vaste land en de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog te lopen. Ook zou je naar Engelsmansplaat, Simonszand en Rottumeroog kunnen lopen. Het is mogelijk om naar Terschelling, Vlieland en Texel te lopen, maar dit kan alleen maar door zeer ervaren of zeer avontuurlijk ingestelde wadlopers.

8. Bushcraft

Bushcraft is een term die wordt gebruikt om een ​​verzameling vaardigheden en kennis met betrekking tot het buitenleven te beschrijven. Bushcraft staat bekend onder een aantal alternatieve namen zoals: overlevingsvaardigheden, wildernisvaardigheden, houtbewerking
maar ook zelfredzaamheid

Een bushcraftweekend in Nederland is een van de meest outdoorsy outdoor activiteiten te doen in Nederland. Zoek je eigen eten, maak je eigen vuur en bouw je eigen slaapplek. In Nederland kun je bushcraftcursussen volgen om zo zelf te overleven. Of wat dacht je van een cursus bijl gebruiken, bruikbare natuur en vuur maken. Een leuke manier om kennis te maken met de natuur!

Een cursus bushcraft of gerelateerd hieraan, volg je bij extremesurvival.nl of siegurd.nl

houthakken Drenthe bijl

9. Raften

Zei je nou raften? Ja zeker. In Nederland kun je raften, wellicht niet zoals bijvoorbeeld in Costa Rica – lees onze ervaring hier – maar er is in Limburg bijvoorbeeld de mogelijkheid om te raften op een paar leuke stroomversnellingen. Op de Grensmaas vind je deze spannende stroomversnellingen.

Maar ook elders in Nederland kun je raften: branding raften in Zeeland,  in Enschede – bij Buitensport Twente op de Bornse Beek of bij de Waddeneilanden. Genoeg keus dus!

Zie je een foutje op onze website? Mail dan naar info[at]lonedrifters.nl
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit heeft geen invloed op de informatie op deze site. Wil je hier meer over weten, kijk dan in ons Privacybeleid in de footer van de website.