De tofste outdoor activiteiten in Nederland

Ben je op zoek naar toffe outdoor activiteiten in Nederland? In dit artikel delen we onze top tips voor de leukste outdoor activiteiten in Nederland.

In dit artikel

1. Wandelen

Nederland is het ideale wandelland. Met de vele natuurgebieden en wandelroutes van Staatsbosbeheer is er voor ieder wandelaar wat te doen. Zo kun je wandelen over zandduinen, over het strand, door het bos of zelfs wadlopen! Nederland heeft het allemaal.

De wandelroutes van Staatsbosbeheer zijn prachtig, vooral in de lente of herfstperiode. En het ligt allemaal op een prima te rijden afstand, want Nederland is niet zo groot. Wat ons betreft is wandelen een van de leukste en makkelijkste outdooractiviteiten in Nederland!

Ook leuk: het Pieterpad? Het Pieterpad kun je in zijn geheel of in etappes bewandelen. Langs de route overnacht je in verschillende accommodaties. Bekijk bij collegablogger Marjolein de Pieterpadroutes in Groningen en Drenthe.

➽ Must read: bekijk mooie hikes in Nederland

Wandelen in Drenthe

2. Suppen

Een van de populairste outdooractiviteiten van dit jaar is wel suppen. En niet voor niets: door corona gaan we steeds meer op reis in eigen land en Nederland is het ideale land om te gaan suppen.

Suppen, afgekort van Stand up paddle, is een watersport en een vorm van surfen die is ontstaan in Hawaï. Net als bij een surfboard staat de SUP-rijder rechtop, in het midden van het supboard. Het is echt heel leuk!

In Nederland kun je in principe overal suppen waar je ook kunt kanoën. Koop je eigen supboard of huur er eentje op verschillende locaties. Inspiratie nodig? Wat dacht je van de grachten van Amsterdam of Amersfoort? Of in natuurgebied de Alde Feanen in Friesland?

➽ Bekijk leuke plekken om te suppen in Nederland.

3. Mountainbiken

Nederland heeft geen bergen maar dat betekent niet dat je geen vette tracks kunt mountainbiken! Er zijn genoeg toffe routes om je mountainbike mee naartoe te nemen.

➽ Zelf moeten wij er nog veel ontdekken, maar onze favorieten hebben we wel voor je gebundeld in deze blog: top mountainbikeroutes in Nederland.

4. Klimmen

Hoewel Nederland geen mooie bergen heeft om te beklimmen kun je toch zeker wel goed klimmen in Nederland. Allereerst vind je in het hoge Noorden de klimtoren Excalibur.

Excalibur – vernoemd naar swordsman King Arthur – is de hoogste vrijstaande klimtoren ter wereld en staat in onze woonplaats Groningen. De klimwand is zeer interessant voor klimmers vanwege de 36-feet curve in het ontwerp, zodat er een overhang is die klimmers op een echte piek kunnen vinden. Fantastisch dus als je geen echte piek in de buurt hebt, maar wel overhang wilt oefenen. Heb je nog een ervaring met klimmen? Schrijf je dan in voor een proefles bij Bjoeks (de naam van de klimhaal waar deze toren bij hoort).

Daarnaast is ‘ie gewoon heel tof, dus moet je ‘m gewoon geklommen hebben.

Ook boulderen is een leuke outdooractiviteit in Nederland. Buiten klim je op daadwerkelijk op een grote rots zonde tour en binnen aan een klimwand. Er zijn verschillende routes die je kunt volgen, die worden aangegeven door gekleurde boulders.

Meer weten over boulderen? Lees dan onze guide voor beginnende boulderklimmers.

➽ Naast de klimtoren vind je in Nederland nog tal van mooie klimhallen. De bouldercentra in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond. Bekijk de mooiste klim- en boulderhallen.

5. Kano langs de molens van Nederland

Ontdek Nederland met de kano. Ons waterlandje leent zich uitstekend voor dag en meerdaagse kanotochten. Hieronder vind je onze favoriete kanospots.

Top 3 kanospots in Nederland

Kinderdijk

Kinderdijk (Unesco wereldefgoed) – is een bekende toeristische spot in Zuid-Holland. Maar niet alleen voor buitenlanders is Kinderdijk tof om te bezoeken. Ga als local op pad en huur een kano. Vaar langs de negentien oer-Hollandse molens van Kinderdijk en ontwijk de krioelende massa toeristen.

De Alde Faenen

De Alde Faenen noemde ik ook al als suplocatie, maar ook kanoën kun je hier heel goed doen. Huur bij Mollema een kano en vaar langs de boten door naar uitgestrekte venen-, meren- en plassengebied.

MUST READ: kanoën door de Alde Faenen

Kanoen in Utrecht

Doe een rondje Utrechtse grachten en vaar langs de sfeervolle terrasjes liggen vlak boven het water (handig, want je kan gemakkelijk uitstappen).

6. Golfsurfen in de Nederlandse zee

Hoewel Nederland geen Hawaii is, vind je in Nederland absoluut goede plekken om te (leren) surfen. Maar de wind moet wel meezitten. Wat dacht je van Scheveningen of de Nederlandse waddeneilanden?

➽ Bekijk ook beste plekken om te surfen in Nederland

surf strand Zandvoort
Wij zijn Drenthe ambassadeur!
De komende 8 maanden delen wij op Instagram onze local tips in Drenthe in opdracht van Visit Holland. Klik voor ons profiel!
#hiermoetjezijn