De leukste outdoor activiteiten in Nederland

Ik kan niet geloven dat het bijna zomer 2019 is. En dat betekent dat het al bijna een jaar geleden was dat wij in Canada waren, onze een na laatste bestemming op wereldreis. Maar hoe vreselijk het ook was om weer thuis te zijn (lees het hier) ook thuis kun je genoeg dingen ondernemen. En niet alleen in de meivakantie. Heb je nog niets gepland, maar wil je wel wat leuks doen tijdens de vakantie? Hieronder vind je de leukste outdoor activiteiten in Nederland!

Wandel routes van het staatsbosbeheer

Wil je dit jaar niet al te ver reizen en toch genieten van het heerlijke weer dat deze week wordt voorspeld? Wandelen dan een van de routes van het Staatsbosbeheer. Vooral met de lente is het wandelen extra mooi met de bloemen en beestjes. En er zijn een aantal wandelroutes die je vooral nu moet maken omdat de natuur nu extra mooi is met de bloemen en beestjes.

Ter Apelerbosroute in Groningen:

In Ter Apel groeien er nu sterhyacinten rond het klooster wat de wandeling in dit gebied extra mooi maakt.

Boswachterspad Beek en Bos in de Hondsrug

Het Boswachterspad Beek en Bos in de Hondsrug is door Staatsbosbeheer verkozen tot een van de mooiste wandelingen van dit moment. En deze wandeling kun je het beste doen in de lente omdat de kruiden in bloei staan en je reeën kunt spotten. Volgens de boswachter van dit bos is een een wandeling door het oude landschap van de Hondsrug als een wandeling door een oud schilderij. Loop ook langs het helderblauwe Hemelriek meer en over de vroegere stuifduinen.  In het voorjaar staan de kruiden in bloei en kun je de ree ontmoeten.

© Werk aan de muur

Boswachterpad Landal

Deze afwisselende route in Amerongse Bos in Utrecht brengt je het ene moment door het dichte bos en het andere moment sta je opeens op een open stuk heide. Wie weet spot je zelfs watervogels in het Egelmeer.  Wist je dat het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug een overblijfsel van de IJstijd is? Bij helder weer kun je 20 kilometer voor je uit kijken. 

Boswachterspad Kanonsbergroute

Wandel door het oude pioniersbos in Maashorst, de bloeiende heidevelden en over de korte graslanden. Als je geluk hebt spot je exmoorpony’s en taurossen. Volgens de boswachter is deze route in het voorjaar het mooist: “de meidoornstruiken staan in bloei en het is de start van het broedseizoen. Speur naar de roodborsttapuit, wespendief en nachtzwaluw” (Boswachtster
Janneke de Groot”

Meer over de mooiste boswandelingen van nu vind je op de website van Staatsbosbeheer.

Sup op de kanalen of de Nederlandse zee

Hoewel we in deze blogpost schreven dat je beter kunt letten op de wind dan op de temperatuur ziet het er deze week goed uit. Met windkrachten van 3-4 kun je prima stand up peddelen (suppen). In Nederland vind je verschillende locaties om de stand up peddelen. Wat dacht je van de grachten van Amsterdam of Amersfoort? Of natuurgebied de Alde Feanen? Huur een sup of koop er zelf eentje en ga op zoek naar de mooiste meertjes, grachten of neem je sup mee de zee in.

MUST READ: Meer over suppen in Nederland

Mountainbike de vetste tracks van Nederland

Nederland heeft geen bergen en staat natuurlijk bekend als zo “plat als een dubbeltje”, maar toch hebben we wel genoeg vette tracks om te mountainbiken.

Onze top 3 mountainbike locaties in Nederland:

Mtbroute Hellendoorn

Dit rondje van 16 kilometer heeft flink wat hoogtemeters en afwisseling tussen flowy singletracks, mooie kombochten en enkele langere, brede stukken.

Mtbroute Rijssen

Een afwisselende route met klims en scherpe bochten, langs ravijntjes. rond de Rijsserberg (32,4 meter hoog). – ook wel het Hollandse Schwarzwald genoemd. Combineer deze route met MTB-routes van Holten, Markelo en bovengenoemde Hellendoorn.

Drents Friese Wold

In het Drents Friese Wold – bij Appelscha- vind je een mountainbikepark voor de beginnende en medior mountainbikers. Je kunt hier lekker tempo maken en genieten van de prachtige natuur van het Drents Friese Wold. Naast fietsen is het Drents Friese Wold overigens ook een prachtige locatie om wandelen.

MUST READ: mountainbiken in het Drents Friese Wold

Klim de hoogste vrijstaande toren van de wereld

Excalibur – vernoemd naar swordsman King Arthur – is de hoogste vrijstaande klimtoren ter wereld en staat in mijn woonplaats Groningen. De klimwand is interessant voor klimmers vanwege de 36-feet curve in het ontwerp, zodat er een overhang is die klimmers op een echte piek kunnen vinden. Fantastisch dus als je geen echte piek in de buurt hebt, maar wel overhang wilt oefenen. Daarnaast is ‘ie gewoon heel tof, dus moet je ‘m gewoon geklommen hebben.

Lees meer over deze klimtoren in Groningen

Kano langs de molens van Nederland

Ontdek Nederland met de kano. Ons waterlandje leent zich uitstekend voor dag en meerdaagse kanotochten. Hieronder vind je onze favoriete kanospots.

Top 3 kanospots in Nederland

Kinderdijk

Kinderdijk (Unesco wereldefgoed) – is een bekende toeristische spot in Zuid-Holland. Maar niet alleen voor buitenlanders is Kinderdijk tof om te bezoeken. Ga als local op pad en huur een kano. Vaar langs de negentien oer-Hollandse molens van Kinderdijk en ontwijk de krioelende massa toeristen.

De Alde Faenen

De Alde Faenen noemde ik ook al als suplocatie, maar ook kanoën kun je hier heel goed doen. Huur bij Mollema een kano en vaar langs de boten door naar uitgestrekte venen-, meren- en plassengebied.

MUST READ: kanoën door de Alde Faenen

Utrecht

Doe een rondje Utrechtse grachten en vaar langs de sfeervolle terrasjes liggen vlak boven het water (handig, want je kan gemakkelijk uitstappen).

Tip: reizen in eigen land? Schaf met korting een NS ticket aan via
Actie van de Dag 

English?
Click image for English website