De tofste outdoor activiteiten in Nederland

Reis alleen naar landen waar het veilig is. De meeste reistips op onze website zijn ter inspiratie voor toekomstige reizen. Hou altijd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor het laatste reisadvies!

Ben je op zoek naar toffe outdoor activiteiten in Nederland? In dit artikel delen we onze top tips voor de leukste outdoor activiteiten in Nederland.

1. Wandelen

Wil je dit jaar niet al te ver reizen en toch genieten van wandelen? Ga dan wandelen in Nederland. De routes van Staatsbosbeheer zijn prachtig. Of wat dacht je van het Pieterpad? Het Pieterpad kun je in zijn geheel of in etappes bewandelen. Langs de route overnacht je in verschillende accommodaties.

→ Must read: bekijk mooie hikes in Nederland

2. Suppen op de Nederlandse grachten of op de Nederlandse zee

In Nederland vind je verschillende locaties om de stand up peddelen. Wat dacht je van de grachten van Amsterdam of Amersfoort? Of natuurgebied de Alde Feanen? Huur een sup of koop er zelf eentje en ga op zoek naar de mooiste meertjes, grachten of neem je sup mee de zee in.

→ Must read: meer over suppen in Nederland

3. Mountainbike de vetste tracks van Nederland

Nederland heeft geen bergen en staat natuurlijk bekend als zo “plat als een dubbeltje”, maar toch hebben we wel genoeg vette tracks om te mountainbiken.

Onze top 3 mountainbike locaties in Nederland:

Mtbroute Hellendoorn

Dit rondje van 16 kilometer heeft flink wat hoogtemeters en afwisseling tussen flowy singletracks, mooie kombochten en enkele langere, brede stukken.

Mtbroute Rijssen

Een afwisselende route met klims en scherpe bochten, langs ravijntjes. rond de Rijsserberg (32,4 meter hoog). – ook wel het Hollandse Schwarzwald genoemd. Combineer deze route met MTB-routes van Holten, Markelo en bovengenoemde Hellendoorn.

Drents Friese Wold

In het Drents Friese Wold – bij Appelscha- vind je een mountainbikepark voor de beginnende en medior mountainbikers. Je kunt hier lekker tempo maken en genieten van de prachtige natuur van het Drents Friese Wold. Naast fietsen is het Drents Friese Wold overigens ook een prachtige locatie om wandelen.

MUST READ: mountainbiken in het Drents Friese Wold

4. Klim de hoogste vrijstaande toren van de wereld

Excalibur – vernoemd naar swordsman King Arthur – is de hoogste vrijstaande klimtoren ter wereld en staat in mijn woonplaats Groningen. De klimwand is interessant voor klimmers vanwege de 36-feet curve in het ontwerp, zodat er een overhang is die klimmers op een echte piek kunnen vinden. Fantastisch dus als je geen echte piek in de buurt hebt, maar wel overhang wilt oefenen. Heb je nog een ervaring met klimmen? Schrijf je dan in voor een proefles bij Bjoeks (de naam van de klimhaal waar deze toren bij hoort).

Daarnaast is ‘ie gewoon heel tof, dus moet je ‘m gewoon geklommen hebben.

Lees meer over deze klimtoren in Groningen

Kano langs de molens van Nederland

Ontdek Nederland met de kano. Ons waterlandje leent zich uitstekend voor dag en meerdaagse kanotochten. Hieronder vind je onze favoriete kanospots.

Top 3 kanospots in Nederland

Kinderdijk

Kinderdijk (Unesco wereldefgoed) – is een bekende toeristische spot in Zuid-Holland. Maar niet alleen voor buitenlanders is Kinderdijk tof om te bezoeken. Ga als local op pad en huur een kano. Vaar langs de negentien oer-Hollandse molens van Kinderdijk en ontwijk de krioelende massa toeristen.

De Alde Faenen

De Alde Faenen noemde ik ook al als suplocatie, maar ook kanoën kun je hier heel goed doen. Huur bij Mollema een kano en vaar langs de boten door naar uitgestrekte venen-, meren- en plassengebied.

MUST READ: kanoën door de Alde Faenen

Kanoen in Utrecht

Doe een rondje Utrechtse grachten en vaar langs de sfeervolle terrasjes liggen vlak boven het water (handig, want je kan gemakkelijk uitstappen).

Golfsurfen in de Nederlandse zee

Hoewel Nederland geen Hawaii is, vind je in Nederland absoluut goede plekken om te (leren) surfen. Maar de wind moet wel meezitten. Wat dacht je van Scheveningen of de Nederlandse waddeneilanden?

Bekijk ook de beste plekken om te surfen in Nederland

surf strand Zandvoort