foto van een kaart en kampeerspullen op tafel

Paalkamperen of wildkamperen in Nederland?

Het mag niet meer :(

Reis alleen naar landen waar het veilig is. De meeste reistips op onze website zijn ter inspiratie voor toekomstige reizen. Hou altijd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor het laatste reisadvies!

Paalkamperen komt in Nederland het dichts bij wildkamperen. Heerlijk om met een rugtas met alles wat je nodig hebt, in de natuur te slapen. In Nederland mag je vanaf juni 2020 helaas niet meer paalkamperen. Vanwege de coronamaatregelen zijn de 17 paalkampeerterreinen al tijdelijk gesloten, maar besloten is dat ze niet meer open gaan en worden ontmanteld. Meer informatie hierover vind je op de website van logerenbijdeboswachter.nl/paalkamperen

Wat is paalkamperen

Paalkamperen is de manier om te wildkamperen in Nederland. Althans, het komt dicht bij wildkamperen, want echt wildkamperen is het niet. Er zijn namelijk een aantal vaste plekken in Nederland, meestal in een bos, waar een paal of een waterpomp staat met een bordje Paalkamperen.

En hoe doe je dat dan precies, paalkamperen?

Er zijn dus speciale plekken waar ja in Nederland mag paalkamperen. Maar er zijn ook een aantal regels waar je je aan moet houden. Zo mag je geen open vuur (kampvuur) maken. Wel mag je koken/eten bereiden op een gasbrander of een campingstove (wel een gesloten systeem). Er is bij Paalkamperen plek voor maximaal 3 kleine trekkerstenten. Je mag deze tenten opzetten binnen een straal van 10 meter vanaf de paal. Je mag niet langer dan 72 uur kamperen en natuurlijk laat je de kampeerplek netjes achter. *Op de paalkampeerterreinen in Overijssel en Twente mag je in plaats van 72 uur maximaal 24 uur verblijven (kampeermeneer.nl).

stoofpitje met een pan en kokend water

Veelgestelde vragen over paalkamperen

Hoeveel kost paalkamperen

Overnachten is gratis, maar je mag er niet langer dan 72 uur kamperen.

Welke faciliteiten zijn er bij een paalcamping?

Niets. Ga er dus vanuit dat je zelf zaken moet meenemen. Meestal is er op een paalcamping wel een waterpomp aanwezig om te koken en jezelf te wassen (niet drinken), maar ga er maar vanuit dat dat niet zo is.

Waar mag je in Nederland paalkamperen?

In Nederland waren er tientallen paalkampeerterreinen aanwezig, verspreid over het land. In Nederland mag je vanaf juni 2020 helaas niet meer paalkamperen.

Bronnen: kampeermeneer.nl & logerenbijdeboswachter.nl