lava big island vulkaan
Big Island Vulkaan

Wat te doen op Big Island: bezienswaardigheden, de vulkaan en meer tips

Laatst bijgewerkt:

Big Island is van de meest bijzondere eilanden van de Hawaïaanse eilandengroep. Van zwarte en groene stranden, tot opgedroogde lava, prachtige snorkelplekken, imposante bergen en watervallen die van meters hoog naar beneden kletteren. Wat kun je allemaal doen op Big Island? Lees snel verder voor de mooiste bezienswaardigheden van Big Island, leuke dingen te doen en handige Big Island reistips.

Big island, Hawaii bezienswaardigheden

1. Loop naar het James Cook Monument

Maak een hike naar of doe een snorkeltour bij het Captain James Cook Monument. Als je deze wandeling maakt kun je ook net als ons je snorkelspullen meenemen. Aan het einde van de trail vind je het James Cook Monument, waar je een verfrissende duik kunt nemen.

Het monument zou de plaats zijn waar Captain Cook vermoord is door de originele bewoners van Big Island.

Een ander leuk idee is het huren van een kanoe en zelf naar het James Cook standbeeld te kanoën.

Je vindt dit momument bij Kealakekua Bay Marine Life. Ik ben zelf geen snorkelaar (door een vissenfobie) maar mijn vriend zei dat ik in ieder geval één keer door de snorkelbril moest kijken. En hij had gelijk: de bodem is one of a kind. De structuur van de bodem is door de vulkanen zo apart, alsof je boven een kunstwerk snorkelt. De bodem lijkt op stukken lava, zoals je hieronder op de foto ziet.

De structuur van de bodem is door de vulkanen zo apart, alsof je boven een kunstwerk snorkelt.

2. Bezoek de gekleurde stranden

Op Big Island vind je bijna in elke kleur een strand.

Rij vanaf de stad Kona naar het zwarte strand met palmbomen. Het is een gek gezicht om de palmbomen op het zwarte zand te zien.

Je vindt op het strand ook een Baywatch-achtig huisje en heel veel toeristen. Wat je in Hawaii zal opvallen is dat er bij bijna elk populaire zwemplek een life guard aanwezig is.

3. Ga klif-jumpen

Na het zwarte stand rij je door naar South Point Cliff Dive waar je kan cliff jumpen of anderen kan aanmoedigen om te duiken. Je vindt rondom deze klif ook veel vissers en heel vet uitzicht.

4. Wandel door Wipi’o Valley

Wai-pi’o betekent gebogen water in de Hawaiiaanse taal. 
Waipi’o (of Waipio) Valley is genoemd naar de rivier die door deze vallei loopt. Dan rivier splitst in het dal in ‘vingers’, elk met een eigen waterval. Vanuit het uitzichtpunt over de vallei zul je deze watervallen echter niet zien. Je kunt deze watervallen vanaf de toegangsweg naar beneden in de vallei zien, maar het beste uitzicht over de watervallen krijg je vanaf het Muliwaipad, dat een hele zware hike is.

5. Bezoek Rainbow Falls en Onomea Bay Trail

Afhankelijk van waar je verblijft kun je de eerste dag aan de westkust doorbrengen door de Onomea Bay Trail te lopen en eventueel doorbrengen in de dichtbijgelegen Botanische tuin.

De Onomea Bay Trail vond ik zelf een van de mooiste hikes in Hawaii door de enorme veelzijdigheid van planten en de ruige kust.

Op de terug weg kun je de Rainbow Falls bezoeken. Een kleine waterval aan de rand van het stadje Hilo. 

Rainbow Falls

6. Fiets door Hawaii Volcanoes National Park

Voor dag 5 moeten we vroeg op want we gaan fietsen door het Hawaií Volcanoes National Park. Rij in de ochtend naar Kalapana en huur een fiets bij een van de vele fietsverhuurders. Wij huurden onze fiets bij Kaimu Rentals en fietsen om 5 uur ’s nachts eerst naar Kupapau Point voor uitzicht op het lava dat de zee in stroomt. Je kunt ook een boottour maken die je vlakbij de lava brengt.

Een stuk spectaculairder is om na dit uitzichtpunt te hiken over lava. Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n bizarre, maar ongelooflijk vette hike gemaakt. Dit moet wel een van de mooiste bezienswaardigheden van Big Island zijn.

Big Island tips

Waar te verblijven op Big Island

Op Big Island slapen de meeste reizigers in Kona en Hilo. Wij sliepen in twee Airbnb appartementen, waarvan de eerste in Kailua-Kona (erg mooi!). De tweede helft van onze Big Island vakantie sliepen we in een glamptent in Kapoho (goedkoop maar erg basic), vlakbij de vulkaanexcursie.

Zoek je een fijn hostel voor niet al te veel geld? Dan raden wij Hilo Bay Hostel aan. Je hebt al een bed op een slaapzaal vanaf zo’n €30). Dit hostel ligt in het centrum van Hilo.