Marokko road trip route: met een huurauto door het Atlasgebergte

Een roadtrip door Marokko is dé manier om het mooiste van Marokko te zien. Rijdt over bergpassen door zandvlaktes en oranje gekleurde bergen, tuur naar de line-up van surfers, drink muntthee in een riad waarin je verdwaalt tussen de cactussen. Ontdek onze route door Marokko langs de beste bezienswaardigheden van Marokko.

Onze roadtrip door Marokko begon in het zuiden van Marokko in de stad Agadir. De route ging van de kust naar de woestijn. We reden langs klofen en lodges. De natuur en eeuwenoude dorpen zoals Aït Ben Haddou en vriendelijkheid van de locals zal je zeker aanspreken.

Je kan je roadtrip gerust in 2,3 of 4 weken maken. Breid je route dan uit met andere mooie plaatsjes of rij van zuid naar noord (of andersom).

In het noorden kun je eventueel de de blauwe stad Chefchaoun en Fez meepakken of een woestijnsafari maken.

Road trip Marokko (1-3 weken)

In de route hieronder vind je onze route van een week door het Atlasgebergte. Wil je juist meer van het noorden zien, dan kun je van onze route de bestemmingen Aït Ben Haddou, de Todrakloof en Marrakech bezoeken. Breid je route uit met alternatieve bestemmingen die ik verderop in dit artikel noem.  

Dag 1: Taghazout: laid-back surfdorp

We beginnen onze roadtrip in laid-back hippie surfstadje Taghazout. Taghazout is een pittoreske vissersdorpje waar de lokale bevolking vriendelijk en laid back oogt. Taghazout is vooral ook dé surfbestemming van Marokko.

We eten eerst pizza bij Windy Bay en checken dan in bij ons surfhostel Dar Surf, één van de vele surfhostels in Taghazout met prachtig uitzicht, hoog boven de Atlantische Oceaan.

De volgende ochtend snuiven we nog wat hippie en surf in en ontbijten we bij het hippe World of Waves waar ze o.a. hippe acai smoothie bowls serveren. Dan rijden we naar onze volgende bestemming Taroudant.

Tip: Ben je geen surfer, dan zou ik niet te lang blijven hangen in Taghazout. 1 a 2 dagen moet genoeg zijn, tenzij je gaat slow reizen. Wil je meer kustdorpjes zien en meer surfen? Dan kun je ook langs Imsouane en Essaouira rijden. Bekijk ook de beste golfsurfbestemmingen in Marokko.

Taghazout gekleurde huizen

Dag 2: Taroudant: mini Marrakech

Ongeveer 2 uur rijden

Na ongeveer 2 uur rijden lijkt het alsof de tank van auto niet leeg kan. We rijden eindelijk het binnenland in en daarna rijden we langs een prachtige stadsmuur. Ons hotel ligt binnen de stadsmuren van Taroudant.

Als we inchecken in ons hotel krijgen we een rondleiding door onze prachtige riad met een grote tuin, een zwembad, overal lighoekjes, cactussen en een dakterras. Overal ruik je de geur van bloemen.

Op het terras hebben we het mooiste uitzicht over het zwembad, de stadsmuren en in de verte zien we de bergen.

Die middag drinken we thee en nemen we snacks in de riad. In de avond krijgen we een vegetarisch driegangendiner en maak ik pas voor het eerste in mijn leven kennis met het Tajine gerecht.

De volgende ochtend besluiten we nog even door het kleine Marrakech – zo omschrijven anderen de stad Taroudant – te lopen en als daredevils wagen we ons op de half afbrokkelende stadsmuur. We houden het kort: we hebben beiden namelijk buikpijn. We weten niet of het door de couscous of door de thee komt. We kopen maar een fles cola in en rijden snel door. Ik moet een dikke 4-5 rijden.

Dag 3: Agdz: slaap in een ‘eco’lodge

4 uur rijden

Omdat we een lange weg te gaan hebben, vertrekken we uiterlijk om 11 uur. Dat denken we, want de volgende dag komen we er achter dat we een uur achter lopen. Marokko gingen niet een uur achteruit, maar juist vooruit. Typisch weer iets voor mij :P

We komen aan het eind van de dag aan in onze fantastische ecolodge. Ik ben direct verliefd. Omdat de lodge vrij uit de stad ligt eten we hier ook. We zien de zon ondergaan en de rots reflecteren in het water. Zie de foto hieronder maar. Een foto zegt meer dan 1000 woorden toch? We moeten elkaar steeds even knijpen. Is dit allemaal echt? Zo mooi is het.

Tip: vegetarisch eten? Geef bij je boeking alvast door dat je vegetarisch bent.

We doen verder helemaal niks in de lodge. De volgende dag is het tijd om onze lange reis naar ons kasteel te maken. Oh boy wat hebben we daar zin in.

ecolodge in Marokko

Bekijk ook: onze mooiste accommodaties in Marokko

Het landschap begint vanaf het stadje Agdz te veranderen in het Amerikaanse landschap. Ik roep ‘Grand Canyon’ en ‘Zion’. Even ben ik weer op wereldreis. Wat is het hier mooi. Zo mooi dat ik het de mooiste route door Marokko durf te noemen. Natuurlijk ben ik niet in het noorden of in de woestijn geweest.

Na 3,5 uur rijden komen we aan bij een uitkijkpunt en krijgen we een kameelfiguur gemaakt van bladeren van een paar jongens. “It’s free” roepen ze nog. Maar ik vertrouw het voor geen cent. Als we de auto weer instappen willen ze dat we betalen, natuurlijk.

De woestijn is het mooiste in Merzouga waar je bij Erg Chebbi de woestijn in gaat. Vanaf Agdz zit je in de buurt en je kunt je route door Marokko dan ook uitbreiden met slapen in de woestijn, als je de tijd hebt.

Dag 4: Todrakloof: slaap in een grot in een kasteel

3,5 uur rijden

Als we de Todrakloof inrijden is het weer “Oeh” en “Ah”. Wat is het mooi. Als we doorrijden komen we verder niks tegen behalve rots na rots. De ene nog imposanter dan de ander. In de verte zien we een kasteel. “Zou het?” denk ik nog. En ja hoor, dit is ‘m.

De weg naar het hotel is niet heel fijn. We rijden nog over een verharde zandbult en ik hoor de onderkant schuren. Ugh.

We checken in en krijgen net als bij elke accommodatie een dienblad met een pot thee en twee kleine glaasjes. De thee wordt van een hoogte van zo’n halve meter boven het kopje ingeschonken. (Als we muntthee 2 dagen later zelf proberen in te schenken in een andere riad, schiet de wind onze thee overal heen, behalve in de kopjes, typisch. )

Het kasteel is fantastisch (nou weet ik niet of het officieel een kasteel is, maar het klinkt wel vet toch). Het kasteel heet Auberge Le Festival Todra Gorge en het ligt hoog in het Atlasgebergte op zo’n 15 minuten van de stad Tinghir. De Auberge is gebouwd uit natuurlijke materialen uit het Atlasgebergte. Voor onze kamer zit een hot tub, maar het is iets te koud om erin te gaan liggen. Bovendien snappen we niet hoe we erin komen, te hoog ofzo.

Alle kamers in de Auberge hebben een traditionele, Berberse inrichting en bieden uitzicht op de bergen of valleien. Ze beschikken over een eigen badkamer. Onze kamer is geen grot, maar we slapen in de linkertoren.

Fan-tas-tisch.

In de avond schiet ik vanaf ons balkon nog wat plaatjes van de sterrenhemel. Het is donker genoeg.

Bekijk hier onze review van dit kasteel/herberg met grotkamers.

Nadat we op verschillende plekken bij de kloof stoppen, rijden we vervolgens door naar een van vetste wegen die we ooit zagen, zie hieronder maar.

Must Read: Todra kloof: dit kun je er doen en hier moet je overnachten

Dag 5: Skoura: tussenstop in een mooi hotel

We besluiten een hotel in Skoura te boeken omdat we tijd over hebben. Bovendien moeten we vanaf de Todrakloof een behoorlijk stuk rijden naar onze volgende bestemming Ait Ben Haddou. In Skoura is niet veel te doen, maar je kunt er vrij goedkoop in een mooi hotel slapen. We hadden helaas niet zulk goed weer, het stormt en het is haast zonde van het zwembad. Een van de medewerkers is een beetje vreemd. Hij draait Celine Dion en als Titanic draait moet ik stiekem lachen. Beetje jammer dat hij dat door had, want de hele avond bleef hij grapjes maken.

Dag 6: Middeleeuws Aït Ben Haddou

De volgende dag checken we vroeg uit en rijden we naar het Middeleeuwse stadje Ait ben Haddou. Het stadje ligt langs een rivier en om de stad te bereiken moet je een brug over. De stad is bekend vanwege de mooiste lemen kasba’s, die tegen een heuvel aan zijn gebouwd.

De kasba of kashba is het verdedigbare deel van de medina. Het gebouw kenmerkt zich door hoge muren. Vroeger werd deze gebruikt als woning voor het dorpshoofd.

De stad schitterde omdat ze zo mooi is ook in vele van mijn favoriete films en series zoals Game of Thrones, Gladiator en The Mummy.

Dag 7: Koningsstad Marrakech

Onze laatste dag besteden we in Marrakech. Ons riad ligt aan de rand van de medina, nog net binnen de stadsmuren. We kunnen onze auto gelukkig binnen de stadsmuren kwijt.

Onze Riad is er eentje om door een ringetje te halen. De suite is precies zo ingericht zoals we een medina voorstellen. Vol met cactussen, prachtige meubels en er loopt zelfs een kleine schildpad over de vloer. Onze kamer grenst op de benedenverdieping van de suite. Het bed is zo groot dat mijn reisgenoot Bianca en ik niet eens door hebben dat we in hetzelfde bed liggen hebben.

Marrakech is heeft een doolhof aan straatjes en gangetjes. Overal spot je een mooi winkeltje met kruiden en lampen. Het is een andere wereld, eentje die ik nog niet kende.

In Marrakech lopen we via de doolhof aan gangetjes naar dakterrasrestaurant Nomad. Binnenin Nomad oogt het interieur ietwat Scandinavisch en toch Marokkaans. Na alle tajine deze week, hebben we zin in iets Westers met een Marokkaans met een tintje. Geen tajine en couscous, daar waren we wel aan toe na 6 dagen alleen maar olijven, brood, muntthee, tajine en couscous.

Bekijk al onze tips voor Marrakech.

Ik sluit de dag af met een hamam massage (If only I knew it had to be naked…). De massage na de hamam massage (ja die is anders) was gelukkig wel fijn.

Wil je de Marokkaanse stad Marrakech zien en in een hotel met veel faciliteiten verblijven? Labranda Rose beschikt over meerdere restaurants, zwembaden met glijbanen en een wellnesscentrum. Bekijk hotel

Alternatieve bestemmingen voor je roadtrip door Marokko

Wil je langer dan een week naar Marokko? Maak je een rondreis door Marokko in 10 dagen, ga je 2 weken door Marokko rondreizen of langer, dan zijn de volgende bestemmingen leuke extra’s of alternatieven om aan je roadtrip te plakken. J

  • Fez: is een van de populairste bestemmingen van Marokko door de oude stad, de okergele medina en doolhof van straatjes.
  • Chefchaouen, de blauwe stad: is niet voor niets een van de mooiste plekjes ter wereld. Het dorpje ligt tussen het gebergte en heeft een mooi oud centrum waarvan veel blauwe kleuren. Blikvanger is het betoverend mooie oude centrum van Chefchaouen, want de medina is volledig opgetrokken in blauwe en witte verf. Je kunt er eindeloos dwalen door een spectaculair decor van blauwtinten en maakt er kennis met een heel andere kant van Marokko.
  • Woestijnsafari: vanaf Agdz kom je gemakkelijk in de woestijn om een woestijnsafari te maken. Slaap in een tent en geniet van de donkere sterrenhemel.

Tips voor Marokko met een huurauto

De beste manier om Marokko te ontdekken is met een huurauto. Met de auto kom je gemakkelijk op plekken zoals de Eco Lodge waar wij overnachten in Agdz en bij de Todrakloof.

Bovendien is het rijden in Marokko erg gemakkelijk: de wegen (op de binnenstad van Marokko na) zijn rustig en er wordt aan de rechterkant van de weg gereden.

Lees meer: een auto huren in Marokko, onze ervaring en tips!

Kosten van een rondreis door Marokko

Een reis door Marokko hoeft niet duur te zijn. Zoek je een betaalbaremanier om door Marokko te reizen dan is de auto een goede optie. Boek je accommodatie op tijd om kosten te besparen. Liever met een rondreis? Als je goed zoekt dan kun je met een reisorganisatie mee, waar je het vliegticket en hotels vaak in heb begrepen.

Voor een week met een huurauto van Sunny Cars, hotels en vlucht waren wij z’n tweeën ongeveer 700 euro per persoon kwijt. Waar deze kosten uit bestaan hebben wij voor je gebundeld in het artikel over de kosten & budget Marokko.

Wat draag je in Marokko?

Je zit altijd qua kleding in Marokko goed als je je benen en schouders bedekt, vooral in de toeristische steden als Marrakech. Er zijn genoeg vrouwelijke toeristen die in korte leren rokjes en hemdjes lopen. Heb je respect voor andere culturen, danadviseer ik je om dat leren sexy setje te bewaren voor Salou ;-)

Handig om mee te nemen naar Marokko is een sjaal voor als je moskeeën bezoekt om je hoofd mee te bedekken.

Het wordt aangeraden om op het platteland ook je armen en benen volledig te bedekken.

Veelgestelde vragen

Hoelang heb je nodig voor een roadtrip door Marokko

Dat hangt af van wat je wilt doen. Onze ervaring is dat een week tot 10 dagen voldoende is om mooie steden te zien en de woestijn te bezoeken.

Wat is de mooiste route door Marokko?

Een route door het Atlasgebergte. Wil je juist meer van het noorden zien, dan kun je van onze route de bestemmingen Aït Ben Haddou, de Todrakloof en Marrakech bezoeken. Breid je route uit met alternatieve bestemmingen.  

Is het safe voor twee vrouwen om alleen te reizen door Marokko?

Uit onze eigen ervaring vinden wij dat het veilig is om te reizen door Marokko. Wij hadden in het gebied dat wij reisden geen een nare ervaring meegemaakt. Wij denken dat we juist omdat we een auto hadden, geen last hadden van vervelende taxichauffeurs (wat je vaak hoort). Check altijd de websites van het ministerie van buitenlandse zaken om op de hoogte te blijven van veilig reizen. Just to be safe!

Wat is de beste reistijd voor een roadtrip door Marokko?

De beste maanden om voor een Marokko vakantie zijn april & mei en oktober & november. Ga je naar het binnenland? Dan zijn de maanden juni tot augustus behoorlijk warm.

Gelijk je reis plannen?

Handige links:

  1. Vliegtickets deals naar Marokko
  2. Huur een auto bij Sunny Cars
  3. De mooiste hotels in Marokko
  4. Zelf reizen? Plan je reis met handige reisgidsen naar Marokko