Reisziekte: Het leed dat dromomanie heet!

Meisje met dromomanie

Dromomanie of dromomania is “een psychologische, oncontroleerbare drang om te zwerven”. Sommigen noemen het een reisverslaving,  wanderlust of misschien wel een zwart gat.

Dwangmatig gevoel om te reizen

De eerste persoon waarbij dromomania werd geconstateerd had na een jaar lang door Europa zwerven, het dwangmatig verlangen om steeds weer te reizen. We noemen dit ook wel een reislust. Of is het wat anders?

In 2000 werd de term ‘Dromomania’ een mentale stoornis genoemd. De term staat nu in de Diagnostische Statistiek Handleiding van Mentale Stoornissen. Dromomania is een klinische verslaving aan reizen. De drank naar reizen is zo groot dat men bereid is om er alles voor op te zeggen. Werk, gezin, een echte reisverslaving.

Als je een verlangen hebt om constant te reizen en nieuwe plekken te ervaren, dan zou je misschien wel net als ik een lichte vorm van dromomanie kunnen hebben! Want ik geloof in gradaties, zoals lichte dromomanie, een beetje dromomanie, heel erg dromomanie en over the top dromomanie! Daarmee wil ik zeggen dat ik mij kan vinden in de symptomen, zo nu en dan, maar dat je ook best een lichte vorm van dromomanie kan hebben.

Gelukkig gaat onze lichte vorm van dromomanie niet ten koste van ons werk, het gezinsleven en ons sociale leven :)

Heeft iedereen dan niet gewoon dromomanie? Bijna iedereen in mijn vrienden en blogkring lijdt dan aan deze ziekte of aandoening. Zelf denk ik dat er een verschil is tussen een passie voor reizen en een echte verslaving.

Kan je geen normaal leven meer leiden door je reisverslaving? Dan zou je wel echt dromomania hebben. Kom je elke keer in een reisdip? Kom je alleen thuis omdat je MOET werken en omdat je vrienden en familie de reden zijn, maar verder niet? Dan zou je gewoon heel gek op reizen kunnen zijn en geen last hebben van dromomania.

Heerlijk toch, die passie of reishonger? Gelukkig heb ik al veel van deze reishonger kunnen vullen tijdens mijn tweede wereldreis dit jaar.

Meer lezen over gekke reisverslavingen?

Reismoe, wat is het?

Sommige van onze berichten bevatten affiliate links. Wanneer je een aankoop doet via een van deze links, kunnen wij een commissie ontvangen zonder extra kosten voor jou. Zoals altijd bevelen we alleen producten en diensten aan die we daadwerkelijk gebruiken of waarvoor we onderzoek hebben gedaan.