Skip de winterdip! Kom opgeladen terug van je winterzon vakantie met Tui - bekijk winterzondeals!

Reizen in coronatijd: handige tips!

backpacker in Canada

Door de coronamaatregelen is het reizen een stuk lastiger en minder spontaan geworden. Als we weer mogen, dan moet je rekening houden met een aantal voorwaarden zoals een negatieve corona PCR-test. Waar je nog meer rekening moet houden als je straks naar het buitenland mag? Check onze tips voor reizen tijdens corona. 

Welke bestemmingen zijn geopend?

De lijst met landen die Nederlanders mogen ontvangen, verandert wekelijks. Net als de lijst van landen waar wij naartoe mogen als Nederlanders van de Nederlandse overheid.

De overheid geeft landen verschillende kleurcodes om het reisadvies aan te geven: groen, geel, oranje en rood. Voor een kaart met kleurcodes kun je het beste kijken op de pagina ‘Welke landen hebben welke kleurcode‘ van Nederlandwereldwijd.nl.

Wil je weten of je vanuit Nederland naar een land toe kunt reizen? En of je bij terugkomst in Nederland in quarantaine moet? Bekijk dan het reisadvies van dat land of gebied op Nederlandwereldwijd.nl.

Waar kan ik de meest actuele informatie over het aantal zaken vinden?
Als u de huidige status van het aantal actieve gevallen van een bestemming wilt zien, wordt deze interactieve kaart van de Johns Hopkins University up-to-date gehouden.

Ik ga naar het buitenland

Wanneer laten testen

Wil je op reis naar een land dat een coronabewijs vraagt? Dan heb je een testbewijs nodig als je niet voldoet aan de eisen voor een vaccinatiebewijs of de eisen voor een herstelbewijs. Het maakt niet uit of de reisbestemming binnen of buiten Europa ligt.

Om een land in te kunnen reizen waarvoor je een test moet laten zien, heb je een internationaal erkend reiscertificaat nodig. Zelf deed ik een PCR test met internationaal erkend reiscertificaat via Spoedtest.nl* toen ik naar Frankrijk afreisde.

Controleer eerst het reisadvies voor de testeisen van het land waar je naartoe reist op Wijsopreis.nl. In het reisadvies lees je bijvoorbeeld;

  • of je inderdaad een test nodig hebt;
  • welke test je nodig hebt, (NAAT(PCR)- of sneltest);
  • hoe oud de test maximaal mag zijn voor je het land binnenkomt.

Boeken met annulering

Bij Booking.com ben je verzekerd van een overnachting met annulering. Vanaf vorig jaar april zijn je gekozen annuleringsvoorwaarden van toepassing op je boeking, ongeacht het coronavirus. Kies voor de optie met gratis annuleren. Zo kun je nog je boeking annuleren mocht je door het coronavirus bijvoorbeeld je reisplannen moeten wijzigen.

Zelf heb ik vaak gebruik gemaakt van deze annuleeroptie en zonder problemen mijn hotelboeking geannuleerd.

Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken

Met de app van Buitenlandse Zaken krijg je, ook tijdens jouw reis, actuele reisadviezen. Erg handig!

Handige websites met informatie

Lees je goed in over de coronamaatregelen als je op reis gaat. Zo maakten wij afgelopen jaar een roadtrip door Frankrijk, Zwitserland en Duitsland, en gelden er per land andere regels voor mondkapjes. Voorbereiding is key.

  • Nederlandwereldwijd: Voor de meest actuele reisinformatie over reizen is Nederlandwereldwijd.nl dé bron.
  • ANWB: Ga je met de auto op vakantie? Lees je dan in via de website van de ANWB. Hier vind je veel actuele informatie over roadtrips, maar ook over kamperen en alle actuele informatie over de coronaregels per land.
  • Rijksoverheid: Op de website van Rijksoverheid.nl vind je alle actuele coronamaatregelen in Nederland en handige reisadviezen. 

Ik blijf in Nederland

Liever niet naar het buitenland dit jaar? Blijf dan in Nederland (of in Europa). Er is ook in ons eigen land genoeg te doen. Bekijk bijvoorbeeld onze tips voor een weekendje weg of ga naar al onze Nederland artikelen.

Wil je niet in contact komen met anderen, dan raden wij bijvoorbeeld een verblijf bij Natuurhuisje.nl aan.

Op wintersport met de TUI trein?
Eén nachtje slapen en je bent al in de sneeuw.